Suomen suurin akkuenergiavarasto sai rakennusluvan Mikkelin Visulahteen

Maajohtaja Jerri Loikkanen kertoo, että Mikkeliin suunnitellun akkuvaraston seuraava vaihe on investointipäätöksen tekeminen.

Yllikkälän akkuvarasto Lappeenrannassa.
Neoen avasi Suomessa ensimmäisen akkuvarastonsa Lappeenrantaan vuonna 2020. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Sami Ikonen

Suomen suurimman akkuenergiavaraston valmistuminen Mikkelin Visulahteen otti viime viikolla askeleen eteenpäin.

Ranskalaistaustainen uusiutuvan energian yhtiö Neoen Renewables on saanut Mikkelin kaupungilta luvan rakennuttaa energiavaraston Visulahteen. Yhtiöllä on Lappeenrannassa käytössä varasto, jonka teho on 30 megawattia. Visulahden varastosta on tulossa teholtaan neljä kertaa sitä suurempi: 120 megawattia.

Neoen Renewables vuokrasi viime syksynä Visulahdesta yli kuuden hehtaarin tontin. Tilaa tarvitaan, koska akkuenergiavarasto koostuu arviolta noin 320 akku- ja muuntamokontista sekä muista laitteistoista.

Maajohtaja Jerri Loikkanen iloitsee, kun projekti etenee hyvää vauhtia. Seuraavaksi yhtiö miettii lopullista investointipäätöstä. Loikkanen arvioi, että akkuvaraston valmistuminen vie vielä vuosia.

Akkuvarasto luo joustovaraa uusiutuvan energian tuotantoon, jonka teho saattaa vaihdella sääolosuhteiden mukaan.

Akut eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön. Mikkeliin tulevat akut voivat syöttää energiaa verkkoon neljän tunnin ajan. Se on neljä kertaa pidempää kuin Lappeenrannan varastossa, jossa akut kestävät noin tunnin.

Suosittelemme