Hautajaisissa yleiseksi levinnyt tapa ihmetyttää kukkakauppiaita: ”Meillä ei kohta ole töitä”

Kirkossa kummastellaan kukkakauppiaiden vetoomusta, jonka mukaan papit ohjeistavat käyttämään hautajaisissa yhtä kukkaa tai jopa kieltävät kukkien käytön kokonaan.

Suomen kukkakauppiasliiton hallituksen puheenjohtaja Anna Utti on huolissaan kukkakauppiaiden toimeentulosta, sillä aiemmin suruvihkot ovat olleet yrittäjille merkittävä tuloerä. Video: Pyry Sarkiola / Yle
Elli Sormunen

Imatralaisen kukkakaupan pöydällä lepää iso kukkalaite, jota koristavat muhkeat tummanpunaiset ruusut ja valkoiset liljat. Kyseessä on yli sadan euron hintainen suruvihko, joita myydään koko ajan vähemmän.

Kukkakauppiaat ovat huolissaan yleistyneestä tavasta laskea arkulle vain yksi kukka suruvihkon sijaan.

– Meillä on suuri hätä siitä, että yhden kukan ohjeistus leviää kulovalkean tavoin ympäri Suomen. Meillä ei ole pian enää töitä, toteaa floristimestari ja puheenjohtaja Anna Utti Suomen kukkakauppiasliiton hallituksesta.

Kukkakauppiaat ovat tehneet vetoomuksen hautajaiskukkakulttuuriin puolesta. Vetoomus on osoitettu evankelisluterilaiselle kirkolle.

– Surevat ihmiset kertovat ihmeissään, miten seurakunnat ja papit ovat ohjeistaneet heitä käyttämään vain yhtä kukkaa tai jopa kieltäneet kukkien käytön kokonaan, sanotaan Suomen kukkakauppiasliiton vetoomuksessa.

Kukkakaupan hautaijaiskukkalaitteessa punaisia ja valkoisia kukkia.
Tämä suruvihko maksaa 120 euroa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Syytös hämmentää seurakunnissa

Floristimestari Anna Utti kertoo, että vielä vajaa vuosikymmen sitten hän saattoi myydä viikossa kymmenenkin suruvihkoa – nyt enää kaksi tai kolme.

Evankelisluterilaisen kirkon papisto kummastelee kukkakauppiaiden vetoomusta ja sitä, että papistoa syytetään asiasta.

– Syytös yllätti. Omaisella on vapaus tehdä siten, miten he itse toivovat ja hyvältä tuntuu, toteaa työalajohtaja, kappalainen Piia Frosti-Vänskä Imatran seurakunnasta.

kappalainen Piia Frosti-Vänskä seisoo Tainionkosken kirkon käytävällä.
Piia Frosti-Vänskä uskoo, että tuhkauksien määrän kasvu vaikuttaa yhden surukukan suosion lisääntymiseen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suomen kirkon pappisliitto vastasi kauppiaiden vetoomukseen ja kiisti jyrkästi, että papit ohjeistaisivat surevia omaisia kukka-asioissa.

– Tietenkin seurakunnat ilmoittavat, että heillä ei tällaista ohjeistusta ole. Se voi olla yksittäisen seurakunnan työntekijän ajatusmaailma, että kukat ovat turhia tai näitä ei kannata tässä tilanteessa käyttää, toteaa kukkakauppiaiden puheenjohtaja Anna Utti.

Kukkakaupan hautaijaiskukkalaitteessa valkoisia ja violetteja kukkia.
Kukkakauppias Anna Utti toivoo, että hautajaiskukkien kirjo monipuolistuisi ja hautajaisissa käytettäisiin suruvihkojen ja yksittäisten kukkien lisäksi esimerkiksi kimppuja. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Jyväskylässä puheeksi pappien kanssa

Yle soitti useisiin seurakuntiin. Ne kaikki kertoivat, etteivät papit ohjeista omaisia kukka-asioissa.

Sosiaalisen mediassa kirkkojen hautajaiskäytännöt ovat kirvoittaneet paljon keskustelua muun muassa kukkakauppojen omilla some-sivuilla.

Sosiaalisen median kommenteissa nousi esille muun muassa Jyväskylän seurakunta, joka olisi ohjeistanut omaisia kukkien käytössä.

– Ensimmäistä kertaa kuulen tästä. Tämä on niin itsestään selvä asia, ettemme anna mitään yksittäistä ohjetta kukista. Pitää vielä varmistaa asia, kun puhun pappien kanssa, toteaa kirkkoherra Arto Viitala Jyväskylän seurakunnasta.

Viitala aikoo nostaa asian esille 40 papin kanssa, jotka työskentelevät seurakunnassa.

Kuvassa arkku, jonka vasemmalla kyljellä yksittäisiä ruusuja.
Suomen kirkon pappisliiton mukaan omaiset päättävät hautajaiskukista itse. Lisäksi valintaan vaikuttavat myös paikalliset tavat. Kuvituskuva Kuva: Mikko Huostila

Tuhkaus syynä yhden kukan malliin

Soittokierros eri seurakuntiin paljasti, että yhä useammin hautajaisissa arkulle lasketaan yksittäinen ruusu suruvihkon sijaan.

Yhtenä syynä tähän voi seurakuntien mukaan olla tuhkauksien lisääntyminen. Esimerkiksi Imatralla tuhkausprosentti on yli 80.

– Erityisesti tuhkauksissa näitä yksittäisiä kukkia käytetään useammin, kun arkku jää kappeliin siunauksen jälkeen, eikä lähdetä enää arkkusaattueessa haudalle, toteaa työalajohtaja Piia Frosti-Vänskä Imatran seurakunnasta.

Kukkakauppiaat vetoavat seurakuntiin oman elinkeinonsa puolesta.

– Sureva ihminen on hyvin herkillä. Papin pienikin vihjaus voi aiheuttaa sen, että sureva kokee, että kukkia ei saa laskea, floristimestari Anna Utti toteaa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 29. huhtikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme