Jälleen erikoinen varkaus Kuopiossa – Speden muistolaatta vietiin lapsuudenkodin edustalta

Messinkinen muistolaatta varastettiin Päivärinteentiellä sijaitsevan talon edustalta.

Pertti "Spede" Pasasen muistolaatta Kuopion "Rikkaitten rinteen" aitamuurissa osoitteessa Päivärinteentie 21.
Tältä Päivärinteentie 21:ssa olevat muistolaatat näyttivät vielä, kun ne olivat paikallaan. Arkistokuva. Kuva: Pertti Huotari / Yle
Keijo Salokangas

Pertti Pasasen eli Speden muistolaatan osa on varastettu Kuopiossa. Laatta sijaitsi matkakeskuksen lähellä Päivärinteentiellä olevan talon edestä. Muistolaatasta on varastettu sen alempi osa, jonka koko on 25 x 57 senttiä.

Poliisi kertoo, että varkaus on huomattu maanantaina. Varastettu laatta on messinkiä, ja se oli kiinnitetty seinämään pulteilla, jotka oli katkaistu. Varastettu laatta on Kuopion kaupungin taidemuseon omaisuutta.

Paikalle oli asennettu kaksi laattaa. Toisessa niistä kerrotaan, että Spede asui Päivärinteentie 21:ssa vuosina 1942–1953. Varastetussa laatassa oli teksti:

Ei minulla ole toteutumattomia haaveita
Tekeminen ja haaveileminen on minulle
yksi ja sama asia. Jos joku asia alkaa
kiinnostaa, niin ryhdyn toteuttamaan sitä.

Kyseessä on jo toinen julkiseen taideteokseen tai muistomerkkiin kohdistuva varkaus Kuopiossa lyhyen ajan sisään. Huhtikuun alussa Kuopion ison hautausmaan portin tuntumasta varastettiin kuvanveistäjä Eemil Halosen pronssinen teos Huivipäinen tyttö.

Poliisi pyytää vihjeitä laatan anastuksesta. Havainnot ja vihjeet voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostiin vihheet.ita-suomi@poliisi.fi.

Pertti Pasasen muistolaatta paljastettiin 10. huhtikuuta 2015.

Artikkelia tarkennettu kello 15.18: Laatta oli talon edustalla, ei sen seinässä.

Suosittelemme