Suuressa huumerikoskokonaisuudessa jopa 10 vuoden vankeustuomio – syytettyjä jutussa kaikkiaan 11

Syytetyt olivat hankkineet useita kiloja huumeita myytäväksi etupäässä Etelä-Karjalan alueella. Jutun pääepäilty liittyi myös poikkeuksellisen ampumaserikoksen tutkintaan.

Syytetyt istuvat oikeussalissa.
Oikeudenkäynti rikoskokonaisuudessa käytiin tammikuussa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Kuva: Yle
Venla Rakkola

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomionsa laajassa huumejutussa tänään keskiviikkona 24. huhtikuuta.

Jutun päätekijä tuomittiin useista törkeistä huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksista yhteensä kymmenen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Hän oli muun muassa tuonut maahan, pitänyt hallussaan ja myynyt kymmenen kiloa amfetamiinia ja 30 000 tablettia ekstaasia.

Syytettyinä tapauksessa oli kaikkiaan 11 henkilöä. Rikosnimikkeitä tapauksessa olivat törkeä huumausainerikos, huumausainerikos, törkeä rahapesu, ampuma-aserikos, törkeä ampuma-aserikos ja rekisterimerkintärikos.

Muut syytetyt tuomittiin alle vuoden vankeusrangaistuksista aina kuuden vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin.

Epäilty myös toisessa rikoskokonaisuudessa

Poliisin esitutkinnan perusteella Lappeenrannasta käsin toimiva ryhmä miehiä oli vuosien 2022 ja 2023 aikana hankkinut kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasia sekä kannabista levitettäväksi Etelä-Karjalaan ja pääkaupunkiseudulle.

Huumeiden hankkimisen lisäksi miesten epäiltiin kasvattaneen kannabista Lappeenrannassa.

Aluesyyttäjä Kirsi Maria Kursin mukaan esitutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta. Toisaalta hänen mukaansa, kun puhutaan näin suuresta määrästä epäiltyjä, kyseessä ei ole täysin tavallinen huumausainerikos.

Oikeudenkäynnin pääepäilty liittyi huumausainerikosten lisäksi myös poliisin tutkimaan sarjatuliaseita koskevaan ampuma-aserikoskokonaisuuteen. Rikoskokonaisuuden pääepäilty oli hankkinut itselleen esimerkiksi deaktivoituja rynnäkkökiväärejä, muokannut niistä toimintakykyisiä ja myynyt niitä eteenpäin.

Tuomiot huumausainejutussa eivät ole lainvoimaisia.

Suosittelemme