Näin päättyy monen kausityö Lapissa – työnantaja kustantaa matkan lämpimään: ”On aika kiittää jengiä siitä, kuinka hienosti on mennyt”

Kauden päätteeksi järjestettävä ulkomaanmatka on työnantajan kiitos kuluneesta kaudesta. Yrittäjien mukaan reissu nostattaa tiimihenkeä ja parantaa työilmapiiriä.

Snowhotel Familyn työntekijät laivan kannella Kroatian Dubrovnikissa.
Tänä vuonna Snowhotel Familyn päättäjäismatka suuntautui Kroatian Dubrovnikiin. Kuva: Snowhotel Family
Eeva Kuivas

Kun Lapin matkailusesonki maalis-huhtikuun vaihteessa päättyy, alkavat rovaniemeläisen Snowhotel Familyn sesonkityöntekijät valmistautua yllätysmatkaan. Sen kustantavat matkoineen, majoituksineen, ruokineen ja osittain myös juomineen yrittäjät Heidi ja Ville Haavikko. Päättäjäiset ovat perinne, jonka matkakohdetta kukaan muu ei tiedä etukäteen.

– Se on loppukauden fiiliksen nostattaja, Heidi Haavikko kuvailee.

Viikko sitten järjestetylle, Kroatian Dubrovnikiin suuntautuneelle matkalle osallistui liki sata yrityksen työntekijää. Reissuun pääsivät kaikki, jotka olivat tehneet kauden aikana 200 tuntia töitä, käyttäytyneet moitteettomasti sekä olleet töihin käytettävissä jouluna ja uutena vuotena, jolloin on suurin tarve työntekijöille.

All inclusive -reissu tehdään Antalyaan

Ohjelmapalveluyritys Nordic Unique Travelsilla matkaan lähdettiin eilen perjantaina. Viikon kestävän all inclusive -reissun kohteena on Turkin Antalya ja mukaan pääsi 30 työntekijää.

Reissujärjestelyjä hoitanut hallintojohtaja Elias Alatalo kertoo, että joukossa on niin safarioppaita, yrityksen johtoa kuin myyntipuolen henkilöstöä. Suurin osa on kausityöntekijöitä.

– Haluamme palkita työntekijöitä kiireisen sesongin jälkeen, toimitusjohtaja Jin Zhaoyu kertoo.

Matkailumarkkinointiyhtiö Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan kyseessä on kohtuullisen uusi ilmiö. Hän kertoo, että ulkomaille suuntautuvien päättäjäismatkojen tarjoaminen vaikuttaa olevan kuitenkin yleistymään päin alueen suuremmissa matkailuyrityksissä.

Kärkkäisen mukaan yleistyminen kertoo Lapin matkailun kasvusta.

– Se mahdollistaa, että henkilöstöä kiitetään kovasta ponnistelusta näin kivalla idealla, hän selittää.

Zhaoyun mukaan ihmiset myös tutustuvat reissulla paremmin toisiinsa, mikä luo parempaa työilmapiiriä.

Lomamatka saattaa ratkaista työpaikan valinnan

Siinä, missä Haavikot tarjoavat matkan kaikille kriteerit täyttäville työntekijöilleen, pääsevät Zhaoyun firmasta mukaan vain parhaiten menestyneet työntekijät.

Työssä onnistumisesta, kuten asiakkailta tulleesta positiivisesta palautteesta, saa lisäpisteitä. Vastaavasti pisteitä menettää, jos saapuu myöhässä töihin tai ajaa esimerkiksi firman autolla kolarin.

Zhaoyun kertoo, ettei yritys ole varsinaisesti analysoinut kannustinjärjestelmän vaikutusta työpanokseen. Mahdollisuudesta ei myöskään kerrota vielä rekrytointivaiheessa, joka tapahtuu aina huomattavasti ennen matkojen varaamista.

– Mahdollisten ehdokkaiden kysyessä vastaamme kuitenkin yleisesti matkaehdoista aikaisemman kokemuksen mukaan, Zhaoyu selittää.

Lumihotellin henkilökuntaa Espanjassa taustallaan suuri, värikäs muraali.
Vuosi sitten Snowhotel Familyn työntekijät viettivät päättäjäisiä Espanjan Aurinkorannikolla Malagassa. Kuva: Snowhotel Family

Heidi Haavikon mukaan he eivät muista aina rekryprosessissa mainita työntekijöille järjestettävästä päättäjäismatkasta.

– Mutta joskus tiedetään, että henkilöllä on kolme muutakin vaihtoehtoa minne mennä, niin mainitaan, että by the way, meillä on muuten tällainen päättäriperinnekin. Jos se vaikka sattuisi vaikuttamaan valintaan, Haavikko nauraa.

Hänen mukaansa osa työntekijöistä on kertonut, että asialla on vaikutusta työpaikan valintaan.

Aluksi ilmaista matkaa pidettiin vitsinä

Haavikoiden yrityksessä ulkomaanmatkat alkoivat vuonna 2017, jolloin yrittäjät suunnittelivat jokavuotisten päättäjäisten viettämistä Levillä. He päätyivät kuitenkin ottamaan halvat lennot Helsinkiin ja käyttämään nelisenkymmentä työntekijäänsä Tallinnassa.

Henkilökunnalle matkakohdetta ei paljastettu etukäteen, vaan kehotettiin vain hankkimaan lapsi- ja koiravahdit kyseiselle ajalle sekä huolehtimaan, että passi on voimassa.

– Hehän olivat ensin, että onko tämä joku vitsi. Seuraavana vuonna uskoivat jo, että johonkin lähdetään, Haavikko muistelee.

Seuraavana vuonna oli vuorossa Praha, sitten Malaga. Aurinkorannikolle suunnattiin myös viime vuonna, kun koronatilanne alkoi taas paremmin sallia ulkomaille matkustamisen.

Zhaoyun firmassa päättäjäismatkoja on tehty aivan alusta, vuodesta 2018 lähtien. Henkilökunta on päässyt matkoilla Islantiin, Norjaan, Kreikkaan ja Kyprokselle. Tänä vuonna järjestetään myös toinen, pienempi päättäjäisreissu, joka suuntautuu Espanjaan.

Molemmat yrittäjät ovat saaneet työntekijöiltään hyvää palautetta päättäjäismatkoista. Haavikon mukaan reissu nostattaa tiimihenkeä pitkän ja työteliään talven jälkeen.

– Nyt on meidän aika kiittää jengiä siitä, kuinka hienosti on mennyt.

Suosittelemme