Huippusopimuksen tehnyt Janne Haarala kertoo, miten päätyi kaikkien aikojen menestyneimmän alppihiihtäjän valmentajaksi

Suomalaisvalmentaja Janne Haarala liittyy Mikaela Shiffrinin valmennustiimiin kahden vuoden sopimuksella.

Mikaela Shiffrin.
Kaksinkertainen olympiavoittaja Shiffrin on voittanut 97 maailmancupin osakilpailua. Kuva: Getty Images
Paavo Forsberg

Norjan naisalppihiihtäjiä viimeiset kuusi vuotta valmentanut Janne Haarala siirtyy Mikaela Shiffrinin apuvalmentajaksi tulevalle kaudelle.

Kaksinkertainen olympiavoittaja Shiffrin on voittanut 97 maailmancupin osakilpailua, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Hänen palkintokaapistaan löytyy myös muun muassa viisi maailmancupin kokonaiskisan voittoa ja neljä pujottelun maailmanmestaruutta.

Kuusi vuotta Norjan naisjoukkuetta valmentanut Haarala kertoo Yle Urheilulle olevansa innoissaan huikeasta mahdollisuudesta valmentaa kaikkien aikojen menestyneintä alppihiihtäjää.

– Pääsen seuraamaan lähipiiristä hänen toimintaansa. On myös ammatillinen haaste, että pääsen vastaamaan hänen huutoonsa, Haarala sanoo.

Haarala kertoo, että hänen piti aluksi jatkaa valmentamista Norjassa, mutta maailmancupin finaalien aikaan Yhdysvaltojen leiristä kysyttiin, kiinnostaisiko häntä hypätä Shiffrinin valmennustiimiin.

– Asiat rupesivat eskaloitumaan nopeasti maailmancupin finaalien aikaan. Oli lähtökohtaisesti yllätys, että kysyttiin. Vähän aikaa siinä mietin, enkä ollut ihan varma. Muutaman tovin asiaa tuumailtuani jatkettiin keskusteluita ja nyt ollaan tässä pisteessä.

Haarala matkusti huhtikuussa Pohjois-Amerikkaan tapaamaan joukkuetta ja Shiffriniä, ja allekirjoitti kahden vuoden sopimuksen. Tavoitteena siintävät ensi vuoden MM-kisat ja Milano-Cortinan olympialaiset vuonna 2026.

Pitkään maailmancupia kiertänyt Haarala on viettänyt paljon aikaa samoilla kisapaikoilla yhdysvaltalaistähden kanssa, muttei aiemmin ollut hänen kanssaan oikeastaan missään tekemisissä.

Maailmancupin finaalien jälkeen yhteydenpitoa on ollut sitäkin enemmän. Supertähti teki suomalaisvalmentajaan vaikutuksen persoonallaan.

– Hän on aivan loistava persoona. Teki positiivisen vaikutuksen, kun miettii, kuinka menestyneestä urheilijasta puhutaan ja kuinka tavallinen hän lopulta oli.

– Ennen kaikkea se, kuinka paljon hän haluaa oppia edelleen, vaikka on voittanut paljon. Hän haluaa edelleen lajin ympärillä oppia ja imeä tietotaitoa ihmisistä ympäriltään. Se teki lähtemättömän ja myönteisen vaikutuksen.

Suosittelemme