Voimavaatteet nousivat otsikoihin presidentin puolison valtiovierailulla – tällaisia ovat Ylen lukijoiden voimavaatteet

Presidenttiparin valtiovierailulla Ruotsissa ihasteltiin rouva Suzanne Innes-Stubbin asuja. Yle pyysi lukijoita kertomaan, millaisia voimavaatteita heillä on ja mitä ne merkitsevät.

Joitakin miehiä voi vaivaannuttaa se, että nainen on pidempi. Jos huomaan tällaista asennetta, niin ihan varmasti pistän sitäkin korkeammat korot alle, sanoo voimakengistään kertonut Laura Kivimäki Seinäjoelta. Video: Pasi Takkunen
Kati Latva-Teikari,
Cecilia Sumell

Rouva Suzanne Innes-Stubbin asuvalinnat ovat herättäneet ihastusta tällä viikolla.

Hänen Ruotsin vierailun asujaan on kommentoitu mediassa ja somessa, ja erityisesti valkoista mekkoa mustine asusteineen on kutsuttu jopa voimavaatteeksi.

Vuoden nuori suunnittelija 2023 Henna Lampinen ihastelee rouva Innes-Stubbin asua ja sen voimakasta väriyhdistelmää; mustat hansikkaat ja musta hattu sekä valkoinen mekko.

Lampinen uskoo, että rouva Innes-Stubbista tulee muoti-ikoni, jonka tyyliä seurataan tarkasti.

– Ensimmäisellä valtiovierailulla oli ehkä tarpeen luoda vahvan ihmisen kuva, mutta se ei ehkä ole niin välttämätöntä kotimaassa, Lampinen aprikoi.

Mutta mikä on voimavaate?

Yle pyysi lukijoitaan kertomaan omista voimavaatteistaan. Noin kolmenkymmenen vastauksen joukosta tähän artikkeliin poimittiin muutama mukaan. Jutussa esiintyvien vastaajien henkilöllisyys on varmistettu.

Henna Lampinen sanoo, että meillä jokaisella on vaate, jonka puemme, kun tarvitsemme itsevarmuutta ja rohkeutta tekemiseemme.

Tässä jutussa voimavaatteista kertovat sekä hän että lukijat.

Lisää: Presidentin puolison tyyli ihastutti Ruotsissa – verovaroin sitä ei kuitenkaan kustanneta

Voimavaate on kunnon ulkoiluvaate vaellukseen. Ikäni luonnossa liikkuneena voimavaatteeni antaa minulle vapauden tunteen. Tunne voimasta puolestaan tulee siitä, kun kohtaa haasteita ja selviää.

Mikael Ståhlberg, Pietarsaari

Mies seisoo metsässä vihreä anorakki yllään. Taustalla kivikkoinen rinne.
Tumma puku kuuluu työelämään, mutta eräkamppeet voimaannuttavat Ståhlbergin. Kuva: Mikael Såhlbergin kotialbumi

Voimavaatteeni on suunnittelemani ja tekemäni mekko. Voimaannun omasta kädenjäljestäni. Puen mekon mahdollisimman usein, koska se tuo minulle vahvan kokonaisuuden tunteen. Se voimannuttaa minua joka kerta.

Sanna Hautamäki, Kokkola

Sanna Hautamäki pukeutuneena valkoiseen itsetekemään mekkoon.
– Pukeutumiseni herättää paljon huomiota ja syystä; koen valmistamani vaatteet huomion arvoisiksi, sanoo Sanna Hautamäki. Kuva: Sanna Hautamäen kotialbumi

Juuret Chanelissa

Voimavaatteen juuret ovat kansainväliseset ja johtavat ranskalaiseen muotisuunnittelija Coco Chaneliin, joka 1900-luvun alkukymmenistä lähtien loi vaatteiden avulla kuvan itsevarmasta ja voimakkaasta naisesta.

1980-luvulla uranaisen ihanne levitti olkatoppauksella hartiat kantamaan minkä kokoista vastuuta tahansa.

Henna Lampisen mukaan tänä päivänä voimavaate ei ole enää niin sukupuolittunutta. Se voi olla myös entistä henkilökohtaisempaa.

– Sellaista voimakkuutta, joka on henkilökohtaista pukeutujalle, mutta ei välttämättä välity muille.

Voimavaatteeni on työasu. Se tekee minusta hoitajan=osaavan. Voin jättää pois kaikki muut roolit.

Riitta Parviainen, Vihti

Nainen esittelee valkoista t-paitaa, jossa kuvana naisen rinnat.
Anna Pirttiniemi Tampereelta joutui luopumaan toisesta rinnastaan rintasyövän takia 30-vuotiaana. Hän hankki paidan, jonka pukiessaan hän tunsi olevansa taas kaksirintainen. Paidasta tuli myös helppo tapa kertoa sairaudesta. Pirttiniemi sanoo myös saaneensa kaiken myllerryksen keskellä paidasta korostetun itsevarman olon. Kuva: Anna Pirttiniemen kotialbumi

Minun voima-asusteeni on konkreettisesti voimaa-antava eli ortopediset kengänpohjalliset. Jalkojen virheasentojen vuoksi en voisi ilman niitä ottaa askeltakaan kovien kipujen takia.

Piia Liljamo, Jokela

Miksi vaate voimaannuttaa?

Suunnittelijan silmissä voimavaatteeseen pukeutunut tuntee juuri sen vaatten kanssa kehonsa ja itsensä tietyntyyppiseksi ja sitä kautta vahvaksi.

– Ihminen toivoo, että itsestä välittyisi ”jotakin enemmän” vaatteen avulla. Toki kyse on myös identiteetistä ja siitä, minkälainen kuva halutaan muille luoda, Henna Lampinen kertoo.

T-paita printtikuvion tekstin takia. Paita viestii osallistumisesta rauhanturvamiseen YK-joukoissa 1970-luvulla. Pelkästään paidan perusteella on tullut useampia mukavia kohtaamisia muiden YK-miesten kanssa.

Matti Ollila, Vaasa

T-paita, jossa rauhanturvaajien tunnus.
– Käytän tätä aina, kun T-paitaa voi hyväksyttävästi käyttää, kertoo Matti Ollila. Kuva: Matti Ollilan kotialbumi

Tärkein on Ehta vaatemerkin smart-ass huppari, jonka onnistuin saamaan kirpparilta. Se on täynnä silmälasipäisiä kissoja. Se on tavallaan ”olen mikä olen vaate, enkä pyytele sitä anteeksi”. Kannan sitä ylpeydellä. Olen introvertti ja minun on vaikea aloittaa keskustelua vieraiden kanssa. Tästä on auennut mukavia keskustelun alkuja. Useammat ajattelevat, että minulla on kissa, mikä ei pidä paikkaansa.

Annika Hannonen, Jyväskylä

Muistojen vaate

Toisaalta voimavaate tai -asuste voi olla sidottu muistoihin.

– Ihminen ajattelee esimerkiksi, että tämä vaate päällä minulle tapahtui erityistä ja se on varmastikin merkki siitä, että tämä voisi olla voimavaate, Henna Lampinen toteaa.

Ylelle voimavaatteistaan kertoneiden lukijoiden vastauksista nousi esiin, että voimavaate tai voima-asuste ymmärretään kahdella tavalla; toisaalta itsetuntoa boostaavana, toisaalta turvallisuutta tuovana.

Isävainaan 1960-luvun Fedora-mallin stetson, keinokuituhattu. Tunnen olevani hatun alla turvassa ja cool.

Suvi Patjas, Hämeenlinna

Nainen päässään vanha stetson-hattu.
Suvi Pataksen voima-asuste on vanha hattu. Kuva: Suvi Patjaksen kotialbumi

Voimavaatteen perinteisessä käsityksessä värit ovat olleet tummia.

Nykyään suunnittelija Henna Lampisen mukaan ei voimavaatteeltakaan vaadita tiettyä väriä. Se voi olla lempiväri tai mikä tahansa väri.

Voimavaatteni ovat punaiset vaatteet tai kengät, ja syynä on väri. Puen punaista varsinkin silloin, kun kaikilla muilla on tummaa eli minulla on melkein aina jotakin punaista.

Hanna Mäki, Helsinki

Puen italialaisen silkkihuivini aina, kun haluan ihoni hehkuvan. Siinä on kaikki lempivärini ja se on iso. Ostin huivin 40 vuotta sitten ja aina kannoin ylpeänä hartioillani tai hiuksissani. Valitettavasti se on jo pesussa haperoitunut.

Ritva Frisk, Tampere

Huivi, jossa on pinkkiä, mustaa, ruskeaa ja valkoista. Kuviot muodostavat kukkia ja lehtiä.
Ritva Frisk on suunnitellut tekevänsä huivistaan vielä joskus taulun. Kuva: Ritva Friskin kotialbumi

Lempivaate vai voimavaate?

Osa Ylelle voimavaatteistaan kertoneista mainitsi tärkeäksi vaatteekseen myös villasukat.

Vuoden 2023 nuori suunnittelija Henna Lampinen mieltää itse lempivaatteeksi vaatteen tai asusteen, joka tuo lohtua. Siitä tulee hyvä fiilis, eikä sen välttämättä tarvitse näyttää tietynlaiselta.

– Toki lempivaate voi olla myös voimavaate. Jokaisella on omat ajatuksensa siitä, miten nämä kaksi kohtaavat. Tulkintoja on yhtä monta kuin on ihmisiä.

Korjattu 28.4. kello 12.45: Vuoden 2023 nuori suunnittelija on Henna Lampinen, ei Hanna Lampinen.

Suosittelemme