Nokia mukana uskomattomassa projektissa: Kuuhun nousee 4G-verkko

Jos kaikki menee hyvin, verkko lähettää ääntä ja videokuvaa Maahan. Se myös yhdistää Kuussa olevia laitteita toisiinsa.

Kuulaskeutuja avaruudessa, taustalla näkyy maapallo.
Intuitive Machines -yrityksen välittämä kuva kuulaskeutujasta. Kuva: AOP
Marika Harjumaa

Nokian ja Nasan yhteisprojekti etenee tänä vuonna, kun Nokian 4G-verkko viedään Kuuhun.

Yle kertoi vuonna 2020, että Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa on valinnut Nokian rakentamaan ensimmäisen mobiiliverkon Kuuhun.

Nyt asiat ovat edenneet, ja mobiiliverkko viedään Kuuhun tämän vuoden aikana, kertoo CNN. Verkon pystyttäminen on osa Nasan Artemis-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on luoda Kuuhun pysyvä tukikohta.

4G-verkko viedään Kuuhun kuulaskeutujalla Space X -yhtiön kantoraketin avulla. Laskeutuja asentaa verkon Kuun etelänavalle.

Verkkoa voidaan hallita etänä Maasta. Sen kautta voidaan lähettää ääntä ja videokuvaa Maahan sekä tehdä kaukomittauksia ja ohjata robotteja.

Nokia rakentaa verkkoa Bell Labs -osastollaan, joka keskittyy tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Soittaako astronautti kotiin?

Kuulaskeutujan on rakentanut yhdysvaltalainen Intuitive Machines -yritys. Laskeutuja yhdistetään Nokian verkon avulla kahteen kuumönkijään, jotka lähtevät etsimään Kuun pinnalta jäätä.

Jään löytyminen olisi tärkeää, koska siitä voitaisiin tehdä happea ja jopa polttoainetta, jonka avulla Kuusta pystyttäisiin tekemään lentoja Marsiin.

Jos jäätä löytyisi, siitä saataisiin lähes reaaliajassa kuvaa Maahan.

Artemis-ohjelman kannalta viestintä on elintärkeää.

– Se on yhtä tärkeää kuin muut ohjelman osa-alueet, kuten energia, vesi ja happi, sanoo apulaishallintojohtaja Walt Engelund Nasan avaruusteknologiatehtävien osastolta.

Lopulta Kuuhun rakennettava verkko saattaa johtaa siihen, että sinne lähetettävät tutkijat voivat kilauttaa kotiin Maahan.

Suosittelemme