Jyväskylän Normaalikoulun lukiolaiset Aada Pesonen sekä Aada Pentti kertovat miksi osoittavat mieltään.

”Vaikka tekokynnet kimaltaa ja partavesi haisee, ei se tarkoita, että rahaa on”, kuittaa lukiolainen – tuhannet marssivat ulos tunneiltaan

Mukana on opiskelijoita 140 lukiosta. Hallitus on linjannut, että lukio muuttuu maksulliseksi sen vuoden jälkeen, jona opiskelija täyttää 18.

Tekijät
Eelis Rytkönen
Susanna Siironen
Maarit Piri-Lahti
Heikki Rönty
Milka Krogerus
Jouni Koutonen
Paula Collin
Clarissa Jäärni
Antti Heikinmatti
Olli-Pekka Toivanen
Marja Aaltio
Anne-Pauliina Rytkönen
Hanne Leiwo
Anna Näveri

Lukiolaiset järjestävät torstaina ulosmarssin

  • Suomen lukiolaisten liitto järjestää tänään valtakunnallisen ulosmarssin.
  • Ulosmarssi järjestetään vastalauseena hallituksen leikkauksille. Hallitus hakee leikkauksilla mittavia säästöjä Suomen heikon taloustilanteen parantamiseksi.
  • Hallitus aikoo rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit, ylioppilaskokeet ja koulumatkatuen sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta.
  • Ulosmarssi alkoi kello 12.15.
  • Torstaiaamuun mennessä opiskelijoita noin 140:stä lukiosta oli ilmoittanut olevansa mukana ulosmarssissa.
Maarit Piri-Lahti

”Toinen aste on nyt pakollinen ja silti leikataan”

Kaksi nuorta miestä seisoo torilla ja takana on kirkko.
Santeri Suomi ja Onni Rautiainen pitivät kovaa ääntä Hämeenlinnan torilla muiden lukiolaisten kanssa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnalaiset Santeri Suomi ja Onni Rautiainen hämmästelevät, että pakollisesta toisesta asteesta tehdään jälleen osin maksullinen.

– Tämä on outoa.

Pojat muistuttavat myös, että maksullisuudella ja 18-vuoden ikärajalla on vaikutusta opiskelujen kestoon.

– Moni pidentää kolmeen ja puoleen tai neljään vuoteen lukioaikaansa. Silloin tietysti pitäisi maksaa vielä enemmän siitä pakollisesta.

Rautiainen yrittää nyt kiirehtiä opintojaan, että pääsee nopeasti pois.

Molempien mielestä ulosmarssissa oli hauskaa ”tehdä jotain” ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

– Hienoa että kaikkialla näin tehtiin.

Clarissa Jäärni

”2 000 euroa ei ole pieni summa perheelleni”, sanoo Ressun lukion opiskelija Veikka Ormio

Veikka Ormion mukaan opintojen kestot tulevat venymään, jos hallitus saa tahtonsa läpi.
Clarissa Jäärni

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja: ”Meidän tavoite on, että hallitus perääntyy tästä absurdista päätöksestä”

Kuvassa Suomen lukillaisten liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai.
Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai toivoo, että lukioiden henkilökunnilla riittää ymmärrystä oppilaiden ulosmarssiin. "Leikkaus on myös heidän opetusresursseista pois". Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Suomen lukiolaisten liiton mukaan päivän ulosmarssiin ilmoittautui 140 Suomen lukiota.

Aloite tempaukseen lähti liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchain mukaan opiskelijoilta itseltään.

– Sen kannatus on ollut erittäin suurta, tuhansia oppilaita.

Kiattrakoolchain mukaan lukiolaiset vastustavat hallituksen päätöstä ajaa opiskelijoita ahdinkoon romuttamalla maksuttoman toiseen asteen koulutuksen.

– Meidän ensisijainen tavoite on se, että hallitus perääntyy tästä absurdista päätöksestä. Tämä on kestämätön ja vastuuton päätös, Kiattrakoolchai sanoo.

Hän kertoo saaneensa lukiolaisilta paljon yhteydenottoja.

– Niissä kaikissa korostuu huoli tulevaisuudesta. Kyse on suuremmasta kuin vain koulutusleikkaus: tässä heikennetään toimeentuloa. Koska muita sosiaaliturvan leikkauksia on jo tehty, niin nyt ei ole enää varaa leikata nuorilta.

Paula Collin

Lukiolainen: ”Marssin tulevaisuuden nuorien puolesta”

Turun klassillisessa lukiossa ulosmarssiin osallistui suuri joukko lukiolaisia.

– Ihanaa nähdä, että koulumme opiskelijoissa on tahtoa ja tarmoa, että nuorten yli ei noin vain kävellä, sanoo opiskelijakunnan puheenjohtaja, abiturientti Aava Hoikkala.

Hän vastustaa hallituksen päätöstä leikata opiskelijoilta, sillä se lisäisi eriarvoisuutta. Samaa mieltä ovat lukion toista luokkaa käyvät Kristoph Sundén ja Frida Kullas.

– Se tuntuu pelottavalta, sillä en tule varakkaasta perheestä. Joudunko ostamaan pelkästään kirjoituksia varten uudet kirjat, että pystyn edes harjoittelemaan lukulomalla, pohtii Kullas.

Turun klassillisen lukion Aava Hoikkala, Kristoph Sundén ja Frida Kullas marssivat maksuttoman toisen asteen puolesta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Maarit Piri-Lahti

”Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat nuoria”

Hämeenlinnan Kaurialan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Kaisla Airas sanoo, että tavoitteesta on nyt pidettävä kiinni ja taisteltava.

Lukiolaisten liitto on taistellut pitkään maksuttomasta lukiosta, joten hämeenlinnalaisen Kaisla Airaksen mielestä on nyt tärkeää pitää tavoitteesta kiinni.

– Olen ylpeä meidän koulusta, että me osoitetaan, että yhteiskunnalliset asiat kiinnostaa meitä ja näin moni lähti mukaan.

Milka Krogerus

”Ärsyttää Orpon hallitus!”

Aice Laulajainen ja Maiju Kuosmanen ottivat osaa lukiolaisten mielenilmaukseen Savonlinnassa.

Myös Savonlinnassa nähtiin mielenilmaukseen osallistuvia lukiolaisia.

Hallituksen leikkaukset kohdistuisivat muun muassa Savonlinnan taidelukion Aice Laulajaiseen ja Maiju Kuosmaseen. He pitävät toisen asteen maksullisuuteen kohdistuvia muutoksia ärsyttävinä ja typerinä. – Jos on niin iso pula rahasta, että opiskelijat pitää laittaa maksamaan siitä, mikä luvattiin ilmaiseksi, niin miksi oluen alvia alennetaan? Ei siinä ole mitään järkeä, Kuosmanen sanoo. Kuosmanen viittaa hallituksen viime vuoden päätökseen oluen verotuksesta, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

Maarit Piri-Lahti

”Tämä on ihan ihme spedeilyä, kun taas maksulliseksi”

Lahtelaiset lukiolaiset Mikael Vinko, Kaapo Saari ja Lotta Korhonen kertovat, mikä tilanteessa ottaa päähän.

Lisäys 25.4.2024 klo 16:41: Videolla esiintyvä Kaapo Saari oikaisi myöhemmin sanomaansa. Hän kertoi laskeneensa lukiolaisia uhkaavat lisäkulut väärin, ja hänen kommenttinsa tonnin laskusta perustui väärinymmärrykseen.

Milka Krogerus

Jyväskylässä toivotaan loppua hallituksen ”pelleilylle”

Jyväskylässä lähes kaikki lukiot osallistuivat päivän mielenilmaukseen. Normaalikoulun lukion Aada Pesonen ja Aada Pentti ovat sitä ikäluokkaa, joka saa suorittaa lukionsa loppuun maksuttomana, mutta he halusivat mielenilmauksella tukea tulevia lukiolaisia.

Katso videolta nuorten terveiset hallitukselle.

Jyväskylän Normaalikoulun lukiolaisilla on päättäjille painavaa sanottavaa.
Marja Aaltio

Yksin asuva Fanni Nurminen pettyi hallituksen päätökseen

Opiskelija Fanni Nurminen Ilmajoen lukion pihalla.
Fanni Nurminen vastaa omasta taloudestaan. Hänen tuloissaan lukion maksullisuus tuntuu. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Fanni Nurminen Ilmajoen lukiosta on pettynyt hallituksen päätökseen rajata toisen asteen maksuton koulutus vain alle 18-vuotiaille opiskelijoille.

– Me emme ole heittopusseja. Pitäisi tehdä suora linjaus, ja se linjaus ei ainakaan ole ilmainen kokeilujakso ja sen lopettaminen, sanoo Nurminen.

Yksin asuvaa Nurmista tilanne stressaa. Hän suorittaa lukion kolmessa ja puolessa vuodessa, joten hänen pitää maksaa sekä oppimateriaalista että kirjoituksiin osallistumisesta lukion loppuaikana.

Fanni Nurminen kertoo, että jo nyt tarkkaan miettivänsä, miten käyttää rahansa. Siksi hallituksen yllättävä päätös oli pettymys.

Suosittelemme