Hyväksyvätkö suomalaiset Israelin sotatoimet Gazassa? Vastaus yllätti mediatutkijan

Yle teetti Taloustutkimuksella kyselyn suomalaisten mielipiteestä Gazan sodasta. Kysymys kuului: Hyväksytkö Israelin viime kuukausien sotatoimet Gazassa?

Yle kysyi ihmisiltä Helsingissä suhtautumista Israelin sotatoimiin Gazassa.
Paula Tapiola

Ylen kyselyn tulos on selvä. Suomalaisten enemmistö ei hyväksy Israelin sotatoimia Gazassa.

Mediatutkija Anu Koivunen pitää tulosta hyvin yllättävänä. Hänen mielestään kansalaismielipide ja suomalaisen median uutisointi Gazan sodasta eivät kohtaa.

– Uutisointi on ollut hyvin varovaista ja vaimeaa. Sille ei ole ollut hirveästi tilaa. Silloin kun Gazan sotaa on käsitelty, sitä on käsitelty pidättyneesti. On korostettu terroristijärjestö Hamasin julmaa hyökkäystä ja Israelin oikeutta itsepuolustukseen, Koivunen sanoo Ylelle.

Turun ylopistossa professorina toimivan Koivusen mielestä läntinen valtiollinen näkökulma on näkynyt suomalaisessa mediassa vahvasti.

Israelaispartio valvoi Gazan rajalla viime torstaina, 25.4.
Israelilaispartio valvoi Gazan rajalla viime torstaina. Kuva: Atef Safadi / EPA

Toisenlaisiakin mielipiteitä on esitetty. Esimerkiksi Sveitsin arvostetuimpiin sanomalehtiin kuuluva Neue Zürcher Zeitung kirjoitti jo joulukuussa, että Suomen mediassa ovat äänessä ennen kaikkea tutkijat, jotka ovat palestiinalaisten puolella.

Koivunen käyttää vertailukohtanaan Ruotsia, jossa asui ja työskenteli aiemmin. Hänen mielestään Ruotsin radion ja television kirjeenvaihtajien, avustajien ja yhteyksien määrä Gazaan ja Israeliin päihittää suomalaisen median. Se näkyy raportoinnin monipuolisuutena.

– Suomessa ei ole tällaista suhdetta Lähi-idästä raportoimiseen, hän toteaa.

Valtaosa naisista ei hyväksy Israelin sotatoimia

Ylen kysely paljastaa suuren sukupuolieron suhtautumisessa Israelin sotatoimiin. Naisten suhtautuminen on selvästi miehiä tiukempaa.

Professori Anu Koivunen huomauttaa, että sukupuolierojen tyhjentävään selittämiseen tarvittaisiin laadullista aineistoa kyselystä. Hän arvioi kuitenkin, että eroa selittää sodan siviiliuhrien määrä ja varsinkin kuolleiden lapsien määrä.

– Tuloksessa näkyy myös, mihin samastutaan. Samastutaanko sotavoimiin ja strategioihin vai siviileihin. Se varmaan selittää tuota tulosta jollakin tasolla.

Gazaa hallinnoivan terroristijärjestö Hamasin alainen terveysministeriö kertoo, että Gazassa on kuollut yli 34 000 ihmistä ja loukkaantunut yli 77 000 ihmistä yli puoli vuotta kestäneiden sotatoimien aikana.

Voit lukea tästä maaliskuun alkupuolella julkaistusta jutusta, että Gazan sota on tilastojen valossa poikkeuksellisen raaka.

Perussuomalaisten kannattajien enemmistö hyväksyy Israelin toimet

Sukupuolen lisäksi suomalaisten suhtautumiseen Israelin sotatoimiin vaikuttaa puoluekanta. Yle kysyi, minkä puolueen ehdokasta kyselyyn vastanneet äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattajilta herui vähiten hyväksyntää Israelin sotatoimille. Ainoa puolue, jonka kannattajien enemmistö hyväksyi Israelin sotatoimet, oli perussuomalaiset.

– Prosenttien takana on aina paljon mielipiteitä. Varmaan suhtautumista Gazan sotaan selittää yleinen suhtautuminen kuriin ja järjestykseen tai sitten toisaalta siviileihin, ihmisoikeuksiin ja kärsimykseen, mediatutkija Anu Koivunen arvioi.

Hän huomauttaa, että kysely paljastaa keskiarvoja puolueiden kannattajista ja että kaikista puolueista löytyy kaikenlaisia mielipiteitä. Hän ei vetäisi vahvoja johtopäätöksiä vasemmisto- ja oikeistopuolueiden kannattajien eroista.

– Ajattelen, että hallitusvalta selittää osaltaan tällaisia tuloksia.

Koivunen tarkoittaa sitä, että jos Suomessa vallassa olisi yhä Sanna Marinin viiden puolueen hallitus, ja Marinin hallitus olisi tehnyt samanlaisia linjauksia EU:ssa kuin Petteri Orpon hallitus, niin vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattajatkin voisivat osoittaa enemmän ymmärrystä Israelin toimille.

– Isoin selittävä tekijä tähän kansalaismielipiteeseen on musertava siviilien ja kuolleiden lasten määrä. Se puskee läpi puoluesympatioiden. Se puskee läpi hallitus-oppositio -asetelman. On laaja kansalaismielipide sen puolesta, että tämä tilanne on täysin kestämätön, Koivunen kiteyttää.

MPA 60v: Aina on pimeintä ennen auringonnousua
Pitkän linjan toimittajat keskustelivat Gazan tilanteesta Maailman politiikan arkipäivää -juhlalähetyksessä lauantaina.

Myös kauppakeskuksessa mielipiteet jakautuivat

Yle kävi testaamassa kyselyn tuloksia itähelsinkiläisessä kauppakeskus Itiksessä. Suuri osa ihmisistä ei halunnut kertoa, mitä mieltä on Israelin sotatoimista Gazassa. Voit katsoa koosteen ihmisten mielipiteistä tämän jutun pääkuvan paikalta.

– En ota kantaa. Nyt on niin paljon kaikennäkösiä kriisejä maailmalla. En jaksa miettiä, sanoi Daniel Hellsten.

Palestiinalaiset hakivat omaistensa ruumiita Al-Ahlin babtistisairaalasta, Gaza Citystä perjantaina, 26.4.
Palestiinalaiset hakivat omaistensa ruumiita Al-Ahlin babtistisairaalasta, Gaza Citystä perjantaina. Kuva: Dawoud Abo Alkas / STELLA Pictures / AOP

Vain yksi satunnaisotantaan osunut kauppakeskuksen kävijä kertoi hyväksyvänsä Israelin toimet. Hän ei halunnut kertoa mielipidettään nimellään. Yle kysyi, miksi hän hyväksyy sotatoimet.

– En oikein osaa sanoa tarkkaa syytä siihen, mutta hyväksyn.

Selvästi suurin osa ihmisistä kertoi, että ei hyväksy Israelin sotatoimia Gazassa. Moni kertoi syyksi siviiliuhrien, ja etenkin lapsiuhrien, järkyttävän määrän ja syytti Israelia ihmisoikeusrikkomuksista.

Arsalan Enayati oli silminnähden järkyttynyt tilanteesta.

– Israel tekee kansanmurhaa. Ymmärrän, jos he haluavat ottaa Hamasin terroristijoukon kiinni, mutta YK:n mukaan siellä on kuollut enemmän siviilejä, pikkulapsia ja naisia, kuin mitään sotilaita, Enayati sanoi.

– Toivon, että maailma heräisi ja tämä verilöyly loppuisi. Gazassa kuolee ihmisiä kirjaimellisesti nälkään.

Suosittelemme