Journalistin ohjeisiin neljä uutta kohtaa

Ammattitoimittajien työtä koskevat eettiset ohjeet on uudistettu. Uudistus tulee voimaan 1.10.2024.

Yleläinen työpisteellään Ylen Urheilussa.
Uudistetuissa Journalistin ohjeissa on yhteensä 37 kohtaa. Journalistin ohjeet on laadittu alan itsesääntelyä varten. Kuvituskuva Ylen uutistoimittajasta työpisteellään vuonna 2020. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Toni Joukanen,
Jari Strömberg

Toimittajien työn eettiset ohjeet eli Journalistin ohjeet on uudistettu.

Nyt tehty ohjepäivitys on laajin sitten vuonna 2005 tehdyn päivityksen. Uudistus astuu voimaan 1.10.2024.

Ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa:

  • ulkopuolista rahoitusta
  • julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia
  • vaarallisia uutistilanteita
  • toimituksellisen sisällön poistamista verkosta

Ulkopuolinen rahoitus selvästi esiin

Ensimmäinen täysin uusi kohta on ulkopuolinen rahoitus. Siitä todetaan näin:

”Toimituksellisella työllä voi olla ulkopuolinen rahoittaja. Rahoittaja on tuotava esiin, mikäli se vaikuttaa aihepiirin valintaan. Journalistista sisältöä koskevat ratkaisut on aina tehtävä toimituksessa rahoittajasta riippumatta.”

Aiemmin on todettu, että piilomainonta on torjuttava. Nyt kohtaa on terävöitetty korostamalla toimituksellisen materiaalin ja kaupallisen yhteistyön selkeällä erottamisella.

Julkaisujen muuttaminen ja sisällön poistaminen

Uusia kohtia ovat myös selkeät ohjeistukset juttujen muutoksiin.

”Yleisölle on korjausten lisäksi kerrottava myös muista julkaistuun juttuun tehdyistä muutoksista, jotka muuttavat asiasisältöä merkittävästi”, ohjeissa todetaan.

Myöskään julkaistua toimituksellista sisältöä ei saa poistaa selvästi julkaisuajankohdan jälkeen kuin erityisen painavista syistä.

Yleisön tiedonhankinta ei saa vaarantaa turvallisuutta

Ohjeissa tähdennetään nyt sitä, että jos yleisöltä pyydetään tietoja tai materiaalia onnettomuus- tai rikospaikalta, tiedonhankinta ei saa vaarantaa turvallisuutta. Tämä pitää tehdä yleisölle selväksi.

Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta, ja erityisen huolellinen tulee olla tilanteissa, joista uutisoiminen voi vaarantaa jonkun hengen tai terveyden.

Haastateltavalle on myös aina kerrottava, jos haastattelu voidaan julkaista useissa medioissa. Erityistä huolellisuutta on noudatettava, kun haastateltava on selvästi haavoittuvassa asemassa, painotetaan uusissa ohjeissa.

Tavoitteena on vastuullinen sananvapaus

Journalistin ohjeiden julkistamistilaisuus pidetään 27.5., jolloin julkaistaan myös soveltamisopas. Sen tarkoituksena on auttaa muun muassa esimerkkitapauksin ymmärtämään, kuinka ohjeita sovelletaan käytännössä.

Myös Journalistin ohjeiden liitettä ajanmukaistettiin merkittävästi. Liitteessä käsitellään yleisön itse julkaiseman sisällön käsittelyä.

Journalistin ohjeet koskevat kaikkea journalistista työtä ja toimituksellista sisältöä toimituksen käyttämissä julkaisukanavissa. Ohjeiden tavoitteena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä joukkoviestimissä ja edistää ammattieettistä keskustelua. Ne on laadittu vain alan itsesääntelyä varten, eikä niitä ole tarkoitettu käytettäviksi rikos- tai vahingonkorvausvastuun perusteena.

Uudistus tulee voimaan 1.10.2024. Sitä ennen julkaistuihin juttuihin sovelletaan vuonna 2014 voimaan tulleita Journalistin ohjeita.

Ohjeet on rakennettu kestävästi

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys Jusanek uskoo, että nyt julkaistavat Journalistin ohjeet lisäävät toimitustyön läpinäkyvyyttä sekä antavat selkänojan rohkealle ja luotettavalle journalismille.

Ohjeilla pyritään myös lisäämään yleisön luottamusta journalismiin.

Tavoitteena on, että uusi ohjeistus kestää aikaa. Siksi ohjeissa ei käytetä esimerkiksi sanoja tekoäly tai algoritmi eikä niistä ole lisätty ohjeisiin erillisiä kohtia.

Uudistusta valmisteli Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen nimittämä työryhmä, jota johti STT-Lehtikuvan päätoimittaja Minna Holopainen.

Uudistusehdotuksista oli saatu runsaasti palautetta, joka auttoi muotoilemaan ohjeita niin, että ne soveltuvat itsesääntelyyn sitoutuneen median käyttöön journalismin lajista riippumatta.

Juttua täydennetty klo 16.47 kertomalla seikkaperäisemmin uudistetuista kohdista uudistetun ja vanhan ohjeen vertailutaulukon mukaisesti.

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen kertoo, miten mediasisällöistä voi kannella
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen kertoo haastattelussa, mitä tarkoittaa kanteleminen JSN:ään. Haastattelu vuodelta 2023.

Suosittelemme