Lukiojohtaja: opintojen muuttaminen maksulliseksi kesken kaiken on mahdoton toteuttaa

Koulutusjohtajat kritisoivat hallituksen säästölinjausta, joka kohdistuu lukiolaisiin. Lahden lukiojohtajan Heikki Turusen mielestä valtio siirtää kuluja kuntien kontolle.

Naamiaisasuisia nuoria ihmisiä kuorma-auton lavalla. Lavan reunasta roikkuu julisteita. Toisessa on punareunainen kolmio, jonka sisällä on ylioppilaslakki. Alla lukee varokaa juhlivia abeja.
Lahden lukiojohtaja arvelee, ettei kaupunki aio kerätä maksamiaan läppäreitä pois opiskelijoiltaan kesken kaiken. Kuvassa lahtelaisia abeja penkkariajelulla helmikuussa 2024. Kuva: Jarno Kajova / Yle
Marjo Pirilä,
Sini Ojanperä,
Riitta Siirtomaa

Lahden lukiojohtaja Heikki Turunen ihmettelee hallituksen linjausta muuttaa lukio maksulliseksi kesken opintojen.

Hallitus linjasi kehysriihessä, että lukiosta tulee maksullinen sen kalenterivuoden jälkeen, jolloin opiskelija on täyttänyt 18 vuotta. Säästö olisi noin 12 miljoonaa euroa vuodessa.

– Se on aika erikoinen linjaus, kun on sovittu, että oppimateriaalit ovat ilmaiset niin kauan kuin on suoritettu opinnot loppuun. Nyt kesken opintojen ruvettaisiin muuttamaan systeemiä, sanoo Turunen.

Turusen mielestä muutos on mahdoton toteuttaa. Oppimateriaalien ja kannettavien tietokoneiden käyttö on hankala muuttaa maksulliseksi kesken kaiken.

Oppilaitokset ovat hankkineet oppimateriaalilisenssit yleensä kolmeksi vuodeksi, jolloin ne on saatu edullisemmin. Nyt opiskelija joutuisi hankkimaan lisenssit loppuopintojen ajaksi toisen vuoden lopulla tai kolmannella.

– Meidän pitäisi keskeyttää oppimateriaalit 18 vuoteen. Se tarkoittaisi, että opiskelija joutuisi itse hankkimaan lisenssit, mikä on hyvin vaikeaa, Turunen sanoo.

”Ei se ministeriökään tiedä”

Kanta-Hämeen puolella toisen asteen opintoja järjestää koulutuskuntayhtymä Tavastia. Kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan maksullisuuteen siirtymisestä ei ole olemassa mitään ohjeita.

– Ei se ministeriökään tiedä. Täällä nyt odotetaan ohjeita.

Joukko nuoria kadulla tiiviisti kokoontuneina.
Hämeenlinnalaisen Kaurialan lukion opiskelijat osallistuivat torstaina ulosmarssiin. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Haajasen mukaan Tavastia on hankkinut tietokoneet itse, ja sen olisi mahdollista päättää, että ne ovat myös 18 vuotta täyttäneiden opiskelijoiden käytössä.

– Se raha on sitten tietenkin muusta opetuksesta pois. Jos valtion rahoitus pienenee, niin se asettaa opetuksen tarjoajan vaikeaan tilanteeseen.

Läppäreitä tuskin kerätään pois

Lahden lukiojohtaja Heikki Turunen arvelee, että kaupunki ei aio lopettaa lisenssejä eikä kerätä läppäreitä pois opiskelijoiltaan kesken kaiken. Tähän on viitannut myös opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

– Opetusministeri sanoo, että eivät kunnat varmaan tätä tee, vaan jatkavat. Eli se tarkoittaa sitä, että valtio siirtää kunnalle taas kuluja maksettavaksi, sanoo Turunen.

Hän ei usko, että säästö tulisi olemaan suuri, mutta hankaluuksia seuraisi sitäkin enemmän. Ylioppilaskirjoitusten maksullisuus olisi puolestaan helpommin hoidettavissa.

Lahden lukiojohtaja odottaa nyt, miten kannettavien tietokoneiden toimittajat ja oppimateriaalien valmistajat reagoivat muutokseen. Hän arvelee, että Lahti ei muuta käytäntöä muutaman vuoden aikana, mutta säästöpaineet pakottavat tulevina vuosina harkitsemaan kaikkia kuluja.

– Kun katsotaan Lahden taloustilannetta, niin eihän niitä euroja ole liikaa jaella. Kaikesta pitää säästää. Voi olla, että tämäkin pistetään jossain vaiheessa säästölistalle.

Juttua päivitetty 25.4.2024 klo 16.18: Lisätty koulutuskuntayhtymä Tavastian johtajan kommentit.

Suosittelemme