Valko-Venäjä väittää torjuneensa lennokki-iskun Liettuasta – Lukašenka: Yhteenoton riski Ukrainan rajalla suuri

Valko-Venäjä väittää torjunneensa lennokki-iskun Liettuasta. Liettua sanoo, että se ei ole hyökännyt kenenkään kimppuun.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka.
Valko-Venäjän autoritaarinen johtaja Aljaksandr Lukašenka kuvattuna kesäkuussa 2023. Kuva: EPA
Sari Taussi,
Roni Kuronen

Venäläinen uutistoimisto Tass väittää, että Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu on torstaina torjunut Liettuasta Minskiin suunnatun lennokkihyökkäyksen.

Liettuan armeijan tiedottaja sanoi torstaina iltapäivällä, että se ei ole hyökännyt eikä aio hyökätä mihinkään toiseen maahan.

Kartalla Liettua ja Valko-Venäjä.
Liettualla ja Valko-Venäjällä on yhteistä rajaa hieman alle 700 kilometrin verran. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Aiemmin tänään Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka sanoi, että sotilaallisen yhteenoton riski Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla on tällä hetkellä suuri. Samalla hän totesi, että Puolan ei tulisi olla huolissaan mahdollisesta konfliktista Valko-Venäjän kanssa, vaikka Valko-Venäjä onkin sijoittanut joukkoja maansa länsirajan tuntumaan.

Valko-Venäjän valtion median mukaan Lukašenka puhui Valko-Venäjän kansankongressin kokouksessa.

Samalla Lukašenka väittää, että Valko-Venäjän oppositio suunnittelee rajatun alueen valtaamista maan länsiosissa. Lukašenkan mukaan oppositio voisi pyytää sen jälkeen Natoa lähettämään alueelle sotilasjoukkoja.

Lukašenka sanoo, että Valko-Venäjälle on tuotu tusinoittain venäläisiä ydinaseita. Samalla hän uhoaa, että Minsk ja Moskova tulevat vastaamaan Valko-Venäjään mahdollisesti kohdistuviin iskuihin voimalla ja välittömästi, kaikkia olemassa olevia aseita käyttäen.

Suosittelemme