Entiset naisleijonat syyttivät Pasi Mustosta vuosien epäasiallisesta käytöksestä – Mustonen syytti pelaajia uransa tuhoamisesta

Entinen päävalmentaja Pasi Mustonen kiistää kuuden pelaajan väitteet ja syyttää heitä perättömästä ilmiannosta. Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta antaa päätöksensä perjantaina.

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kuvattuna joulukuussa 2019.
Pasi Mustosen ympärillä on myrskynnyt. Kuva: All Over Press
Jussi Paasi

Kuusi naisten maajoukkueen entistä pelaajaa väittää Naisleijonien entisen päävalmentajan Pasi Mustosen käyttäytyneen vuosien ajan heitä kohtaan epäasiallisesti. Pelaajien mukaan epäasiallista käytöstä esiintyi lukuisia kertoja vuosina 2015–2022.

Mustonen puolestaan syyttää pelaajia perättömästä ilmiannosta ja kiistää kaikki pelaajien väitteet epäasiallisesta käytöksestä.

Yle Urheilu on nähnyt sekä pelaajien että Mustosen Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnalle lähettämät lausumat. Tästä tapauksessa on Yle Urheilun näkemien asiakirjojen perusteella kyse.

Tapauksen käsittely alkoi virallisesti lokakuussa 2022. Suomen Jääkiekkoilijat ry (SJRY) oli toimittanut saman vuoden tammikuussa Jääkiekkoliitolle kuudentoista Naisleijonien pelaajan anonyymit kertomukset Mustosen epäasiallisesta käytöksestä.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen esitti Suomen urheilun eettiselle keskukselle (Suek) asiaa tutkittavaksi. Suekin tutkittavaksi tulivat lopulta kuuden pelaajan väitteet Mustosen epäasiallisestä käytöksestä.

Loput pelaajista eivät halunneet paljastaa henkilöllisyyttään. Yle Urheilun tietojen mukaan tämä johtui siitä, että osa pelaajista pelkäsi Mustosen reaktiota ja maajoukkueuransa vaarantumista, joten he jäivät pois Suekin selvityksestä.

Suek ehdotti kuuden pelaajan ja Mustosen kiistaan ratkaisuksi ulkopuolisen sovittelijan johtamaa sovittelumenettelyä. Ensin sekä Mustonen että pelaajat ilmoittivat suostuvansa tähän, mutta pelaajat kuitenkin kokivat, ettei sovittelu edistäisi asian tutkimista. Pelaajat halusivat selvittää perusteellisesti, minkälainen käytös on hyväksyttävää ja minkälainen ei.

Tämän jälkeen Mustonen teki kuudesta pelaajasta oman ilmoituksensa Suekille. Mustosen mukaan pelaajat olivat julkisesti halventaneet ja kiusanneet häntä.

Suek sai oman raporttinsa valmiiksi helmikuussa 2023, jonka jälkeen asia siirtyi Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan ratkaistavaksi.

Kyseessä olevista pelaajista ainoastaan Noora Räty on kertonut osasta tapahtumista julkisesti, Marika Lehdon kirjoittamassa kirjassa Leijonakuningatar. Lisäksi Räty ja Mustonen ovat kommentoineet kiistaa mediassa.

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta antaa päätöksensä asiassa perjantaina 26. huhtikuuta.

Pelaajat kertovat kokeneensa Mustosen toiminnan nöyryyttävänä

Yle Urheilu on nähnyt Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnalle toimitetun aineiston, sekä pelaajien että Mustosen lausumat.

Kuuden pelaajan lausumassa Mustosen väitetään syyllistyneen vuosien ajan epäasialliseen käytökseen, johon heidän mukaansa on kuulunut esimerkiksi pelaajien nöyryyttämistä ja fyysisen koskemattomuuden loukkaamista.

Tapaukset ajoittuvat vuosille 2015–2022.

Pelaajat yksilöivät lausumassaan osan tapauksista. He kertovat yksityiskohtaisesti 42:sta tilanteesta, jossa Mustonen heidän mukaansa syyllistyi epäasialliseen käytökseen. Esimerkkejä väitetystä käytöksestä ovat muun muassa seuraavat.

Mustosen väitetään lyöneen tammikuussa vuonna 2022 yhtä pelaajaa harjoituksissa mailalla haaroväliin tilanteessa, jossa Mustonen näytti esimerkkiä kamppailupelaamisesta. Mustosen väitetään myös lyöneen tai osuneen harjoituksissa kyynärpäällä toista pelaajaa vatsaan niin, että hänelle aiheutui kipua.

Pelaajien mukaan Mustonen käytti tilanteissa liiallista voimaa ja rikkoi pelaajien fyysistä koskemattomuutta.

Lausumassa kerrotaan, että Mustonen on määrännyt pelaajia harjoittelemaan puolikuntoisina. Tällainen tapahtui pelaajien mukaan esimerkiksi toukukuussa 2017 Olympic kick off -leirillä, jossa Mustosen väitetään määränneen eräät loukkaantumisista ja leikkauksista toipuvat pelaajat patikoimaan metsään.

Mustosen väitetään mustamaalanneen Noora Rätyä lokakuussa 2022 Rädyn valmentajalle Jari Riskulle. Lausuman mukaan Mustonen soitti tuolloin Riskulle ja syytti Rätyä hänen (Mustosen) vaimonsa sairastumisesta. Helmikuussa 2023 Mustosen väitetään soittaneen Riskulle pudotuspelien aikaan ja kertoneen tälle, että jos Rädyn annetaan pelata pudotuspelejä, on joukkueen maine pilattu.

Monet pelaajien yksilöimistä tilanteista liittyvät maajoukkueen harjoituksiin ja videopalavereihin, joissa Mustonen on pelaajien mukaan toistuvasti haukkunut heitä ja asettanut heidät naurunalaisiksi muun joukkueen edessä. Pelaajat kertovat kokeneensa Mustosen toiminnan nöyryyttävänä, jopa kiusaamisena.

Pelaajien näkemyksen mukaan Mustonen on käyttänyt valta-asemaansa väärin. Pelaajat tai heidän asiamiehensä eivät halunneet kommentoida asiaa Yle Urheilulle.

Mustonen syyttää pelaajia uransa tuhoutumisesta

Yle Urheilu tavoitti Pasi Mustosen, mutta hän ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida pelaajien syytöksiä.

Kurinpidolle toimittamassaan lausumassa Mustonen vastaa pelaajien väitteisiin ja väittää pelaajien tehneen hänestä tahallisesti perättömän ilmiannon. Mustosen lausumassa todetaan, että pelaajien väittämää epäasiallista käytöstä ei ole ollut, eikä väittämille ole Mustosen mukaan löytynyt mitään tukea tai todisteita myöskään Suekin tutkinnassa.

Mustonen väittää, että pelaajia, jotka lähettivät Jääkiekkoliitolle anonyymit kertomuksensa Mustosen epäasiallisesta käytöksestä, olisi vain kuusi, ei kuusitoista.

Yle Urheilun useasta lähteestä vahvistamien tietojen mukaan 16 pelaajaa lähetti tammikuussa 2022 anonyymit kertomukset Pelaajayhdistykselle, joka toimitti ne Jääkiekkoliitolle. Pelaajayhdistys pystyi varmistamaan 15 pelaajan henkilöllisyyden.

Mustonen syyttää pelaajia siitä, että he ovat Mustosen mukaan käyneet asiaa tarkoituksellisesti läpi median välityksellä.

Räty on kyseisistä pelaajista ainoa, joka on kommentoinut asiaa julkisuudessa ja Marika Lehdon kirjoittamassa kirjassa. Muut viisi entistä Naisleijonien pelaajaa eivät ole halunneet kommentoida asiaa julkisesti.

Lausumassa Mustonen syyttää pelaajien väitteiden aiheuttaneen myös hänen uransa tuhoutumisen.

Pasi Mustonen valmensi Naisleijonia vuosina 2014–2022.

Suosittelemme