Orpo ei yllättynyt talousennusteesta – uskoo, että uusia leikkauksia ei nyt tarvita

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) myöntää, että hallituksen alijäämätavoite vuoteen 2027 mennessä jäänee ”näillä luvuilla” saavuttamatta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) luottaa, että hallituksen kehysriihessä sopimat kasvutoimet saavat velkaantumisen kasvun taittumaan.
Anne Orjala

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää valtiovarainministeriön talouskatsauksen tietoja odotettuina.

Ministeriö arvioi muun muassa, että hallituksen toimet kohentavat julkisen talouden tilannetta merkittävästi, mutta eivät nykytiedon perusteella riitä taittamaan velkasuhteen kasvua.

Pääministeri painottaa kasvutoimien merkitystä.

Orpo uskoo, että hallituksen tähän mennessä tekemät säästöpäätökset yhdessä kasvutoimien kanssa ovat tällä hetkellä riittäviä, jotta velkaantumisen kasvu taittuu.

Uusia sopeutuksia ei talouskatsauksen lukujen valossa hallituksen tarvitse tehdä, Orpo sanoo.

– Toivon ja jaksan uskoakin siihen, että nämä ovat riittävät toimet tässä vaiheessa. Luotan siihen, että vahvat kasvutoimet saavat aikaan työllisyyden ja talouden kasvun. Veroja korottamalla ja leikkaamalla tämä ei yksin ratkea, hän kommentoi toimittajille eduskunnassa.

Pääministerin mukaan kehysriihen päätöksissä oltiin ”äärirajoilla” siinä, kuinka paljon pystytään leikkaamaan ja korottamaan veroja. Hän kuvaa hallituksen toimia jykeviksi.

Orpo luottaa siihen, että julkisten menojen pienentäminen ja talouden kasvun ja työllisyyden parantuminen yhdessä oikaisevat tilanteen.

Orpo haluaa välttää ”tarkkailuluokan”

Pääministerin mukaan tilannetta kuitenkaan seurataan koko ajan. Keskeistä on hänen mukaansa, että Suomi ei joudu niin sanotulle ”tarkkailuluokalle”.

– Me pystymme tämän vuoden hoitamaan niin, että emme joudu EDP-menettelyyn [liiallisten alijäämien menettely]. Sitä täytyy kylläkin koko ajan katsoa, kun tämä vuosi etenee.

Talouskatsauksen mukaan iIman lisätoimia alijäämä syvenee tänä vuonna entisestään ja asettuu yli 3,5 prosentin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ennustejakson lopulla vuonna 2028 alijäämän arvioidaan olevan alle 2 prosenttia suhteessa BKT:hen.

Hallituksen tavoitteena on taittaa valtion velkaantuminen ja painaa alijäämä korkeintaan yhteen prosenttiin BKT:sta vuoteen 2027 mennessä.

– Siihen ei vielä näillä luvuilla tulla pääsemään, Orpo myöntää.

Hän haluaa kuitenkin katsoa, miten kasvutoimet purevat eikä aio luopua tavoitteesta.

Suosittelemme