Analyysi: Espanjassa äärioikeisto yrittää horjuttaa demokratiaa tekaistuilla väitteillä ja oikeusjutulla

Pääministeri Pedro Sánchez harkitsee eroa vaimoonsa kohdistuneiden korruptiosyytösten vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan todisteet ovat tekaistuja, kirjoittaa Ylen toimittaja Maija Salmi.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoittaa harkitsevansa maanantaihin asti eroaan.
Maija Salmi
Maija Salmitoimittaja

Espanjaa ravisutti keskiviikkona uutispommi, kun pääministeri Pedro Sánchez julkaisi viestipalvelu X:ssä kirjeen, jossa hän ilmoitti harkitsevansa eroa tehtävästään.

Henkilökohtaiseen sävyyn kirjoitetussa kirjeessä vasemmistolainen Sánchez kertoi vetäytyvänsä neljäksi päiväksi miettimään jatkoaan Espanjan johdossa. Syynä ovat hänen vaimoonsa Begoña Gómeziin liittyvät korruptiosyytökset, joita on esittänyt äärioikeistolainen Manos Limpias -järjestö.

Järjestö on tunnettu etenkin Espanjan vasemmistovaikuttajiin kohdistuvasta häirinnästä. Sen tekemän kantelun mukaan Sánchezin puoliso Gómez olisi suhteillaan vaikuttanut pandemia-aikana Air Europa -lentoyhtiölle ja sen omistavalle matkailu- ja kuljetusyritys Globalialle maksettuihin miljardien eurojen valtionapuun ja rahoitukseen.

Tänään torstaina Madridin syyttäjänvirasto linjasi, ettei syytteille näillä näkymin ole perusteita.

Begoña Gómez ja Pedro Sánchez äänestämässä Madridissa heinäkuussa 2023.
Begoña Gómez ja Pedro Sánchez äänestämässä Madridissa heinäkuussa 2023. Kuva: Carlos Lujan / STELLA Pictures / AOP

Asiantuntijat: syytökset tekaistuja

Seitsensivuisen kantelun perusteluina järjestö käytti muun muassa lukuisia verkkolehtiä. Myöhemmin järjestö myönsi, etteivät ”kaikki kantelussa mainitut tiedot välttämättä pidä paikkaansa”.

Myös Espanjan suurin päivälehti El País kirjoitti pääkirjoituksessaan, ettei Gómezin syyllisyydestä ole ainoatakaan pitävää todistetta. Lehden mukaan kantelussa käytetyt lähteet ovat tarkoituksellisesti harhaanjohtavia.

Esimerkkinä El País käyttää juttua, jossa kerrotaan cantabrialaiselle yrittäjälle maksetuista avustuksista. Yrittäjän nimi sattuu olemaan pääministerin puolison tapaan Begoña Gómez. Kantelussa cantabrialainen yrittäjä on kuitenkin vaihtunut pääministerin puolisoksi.

Sánchezin ilmoitus yllätti puoluejohdonkin

Sánchezin ilmoitus mahdollisesta vetäytymisestä tuli espanjalaismedian mukaan yllätyksenä myös muulle puoluejohdolle.

Espanjaa vuodesta 2018 johtanut Sánchez tunnetaan sitkeydestään, mutta nyt pääministerin raja tuli vastaan. Avoimessa kirjeessään Sánchez toteaa, että se on ajojahdin kohdistuminen hänen lähipiirinsä. Hänen mukaansa oikeisto ja äärioikeisto käyvät vihakampanjaa hallitusta vastaan.

Pääoppositiopuolue Partido Popularin johtaja Alberto Núñez Feijóo syytti Sánchezia uhriutumisesta ja tehtäviensä hoitamatta jättämisestä.

Taustalla kysymys armahduslaista

Partido Popular ja äärioikeistolainen Vox ovat yrittäneet horjuttaa vuodesta 2018 vallassa olleen sosialistihallituksen asemaa jo pitkään.

Sosialistihallituksen kausi oli katkolla viime kesänä, kun Espanjassa järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Oikeistolainen Partido Popular voitti heinäkuiset vaalit niukasti, mutta ei saanut hallituksen muodostamiseen tarvittavaa paikkamäärää kasaan.

Sánchez säilytti asemansa Espanjan pääministerinä Katalonian ja baskinationalistipuolueiden tuella. Vastineeksi Sánchez lupasi lain, joka armahtaa Katalonian itsenäisyyshankkeessa mukana olleet katalaanijohtajat ja aktivistit.

Sosialistipuolueen kannattajat osoittivat keskiviikkoiltana tukeaan pääministerille puolueen päämajan ulkopuolella Madridissa.
Sosialistipuolueen kannattajat osoittivat keskiviikkoiltana tukeaan pääministerille puolueen päämajan ulkopuolella Madridissa. Kuva: Borja Sanchez-Trillo / EPA

Oikeisto on vastustanut armahduslakia alusta asti. Sen mukaan Katalonian itsenäistymispyrkimyksissä mukana olleiden armahtaminen vaarantaisi oikeusvaltion. Samaan aikaan oikeisto-oppositio ei kuitenkaan salli maan oikeusjärjestelmän uudistamista, vaikka laki sitä vaatii.

Euroopan komissio on ilmaissut huolensa Espanjan oikeusjärjestelmästä

Espanjassa korkeimman oikeuden tuomarit valitsee tuomarineuvosto, jonka jäsenet on nimittänyt ennen nykyistä sosialistihallitusta vallassa ollut oikeistopuolue Partido Popular.

Partido Popular ei ole suostunut konservatiivienemmistöisen tuomarikunnan uudistamiseen EU:n kehotuksista huolimatta. Euroopan komissio on lukuisia kertoja ilmaissut huolensa Espanjan oikeusjärjestelmän riippumattomuudesta.

Kannattaja pitää kädessään kirjaa, jonka kannessa Pedro Sanchezin kasvot.
Sánchezin kannattaja ilmaisi tukensa pääministerille keskiviikkona Madridissa. Kuva: Borja Sanchez-Trillo

Sánchez ilmoittaa jatkosta maanantaina

Espanjassa Sánchezin vetäytymisilmoitus on kiihdyttänyt keskustelua oikeusjärjestelmän käyttämisestä poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Myös loanheittokampanjat ovat yleistyneet. Seurauksena on entistä jakautuneempi Espanja ja äärimmäisen myrkylliseksi muuttunut poliittinen kulttuuri.

Se heikentää myös Espanjan mahdollisuuksia torjua maan todellisia haasteita, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja pulaa kohtuuhintaisista asunnoista.

Pääministeri Sánchez ilmoittaa päätöksestään jatkosta maan johdossa maanantaina. Pöydällä ovat myös luottamusäänestys tai uudet vaalit. Parhaillaan Sánchezin kannattajat kokoavat adressia ja valmistelevat suurmielenosoitusta Madridiin pääministerin tueksi.

Suosittelemme