Armand Duplantis teki maailmanennätyksen Norjan supertähden ihmekengillä – isältä skeptistä puhetta

Seiväshyppääjä Armand Duplantis käytti tuoreimmassa ME-hypyssään samanlaisia piikkareita kuin norjalaishirmu Karsten Warholm. Duplantisin valmentajaisä muistuttaa tosiasioista.

Armand Duplantis.
Armand Duplantis on yltänyt aikuisten maailmanennätykseen jo kahdeksan kertaa urallaan. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Seiväshyppääjä Armand Duplantis on tehnyt maailmanennätyksen hyppäämisestä taidetta. Yleisurheilun 24-vuotias megatähti taivutti ME-korkeuden ensimmäisen kerran jo helmikuussa 2020, kun hallissa ylittyi 617.

Kaksi vuotta sitten hän kohensi maailmanennätystä peräti kolme kertaa. Viime lauantaina Timanttiliigan kauden avauksessa Kiinan Xiamenissa ruotsalaishuippu vastasi vuoden ensimmäisestä ME-suorituksestaan, 624.

Duplantis on siis todistanut olevansa poikkeuksellinen urheilija, jolle maailmanennätyksen tekeminen ei ole minkäänlainen suonenveto.

Urheilijan viimeisimmässä ME-yrityksessä huomio kiinnittyi kuitenkin hypyn helppouteen. Hän helähti rimasta, korkeudesta 624 yli heti ensimmäisellään ja ennen kaikkea ilmavasti.

Karsten Warholmin piikkarit lähikuvassa lähtötelineessä. Keltaisten piikkarien kärjessä on musta kynsi.
Karsten Warholm käytti vuoden 2022 MM-kisoissa kyseisiä piikkareita, joiden päässä on uloke. Kuva: Getty Images

Itsekin maailmanennätyksiä 400 metrin aidoissa (45,94) hurjastellut Norjan Karsten Warholm äimisteli helppoutta.

– En ole nähnyt ”Mondon” ikinä hyppäävän maailmanennätystä niin helposti. Hän tuskin luopuu noista kengistä niin helposti, Warholm totesi NRK:n mukaan.

Kengillä Warholm viittasi Duplantisin käyttämiin Puman erikoispiikkareihin, joiden päässä on eräänlainen uloke. Warholm jos kuka osaa puhua kyseisistä kengistä, sillä hän käytti niitä jo vuonna 2022.

Norjalaiset innoittajina

Armand Duplantisin valmentajaisä Greg Duplantis kertoo Yle Urheilulle, että seivästähti tapasi Karstenin ja tämän valmentajan Leif Olav Alnesin viime kesän Monacon Timanttiliiga-kisan yhteydessä.

Juuri Alnes on innovoinut kyseistä kenkää yhdessä kenkäjätti Puman kanssa. Warholmilla ja Duplantisilla on sama kengänkoko.

Alnesin kehittämissä piikkareissa on kyse siitä, että kengän kärjessä oleva kynsi pidentää kontaktiaikaa radan pintaan. Sen myötä liikkeestä syntyvää energiaa pystytään hyödyntämään paremmin.

– Mondo kokeili niitä ja tykästyi niihin. Hän saa nyt samanlaista kenkää kuin Karstenkin, Greg Duplantis toteaa.

Kenkäteknologia on ollut yleisurheilussa viime vuosina isossa roolissa juoksumatkoilla, niin maantiellä kuin radoillakin. Erilaisten tutkimusten mukaan on arveltu, että radalla käytettävät ”ihmepiikkarit” voivat viedä ajasta joitakin sekunteja pois esimerkiksi 1 500 metrin kaltaisella lyhyellä juoksumatkalla.

Greg näkee, että uudet kengät näyttelevät seiväshypyssä selvästi pienempää roolia. Kihussa työskentelevä biomekaniikan asiantuntija Tapani Keränen sanoo, että seiväshypyn kaltaisessa lajissa seipäät sanelevat merkittävämpää roolia kuin kengät.

– En osaa sanoa, onko niillä (piikkareilla) suurta vaikutusta vauhtijuoksuun, mutta hän tykkää käyttää niitä, Greg Duplantis kertoo.

Duplantis yrittää tuoretta maailmanennätystä Kiinan maaperällä heti tänään, kun Shanghaissa mitellään kauden toinen Timanttiliigan osakilpailu.

Edellisessä ME-hypyssään käyttämiään piikkareita hänellä ei ole kuitenkaan käytössä, sillä maailmanennätysten jälkeen Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics haalii kengät käsiinsä ja vie ne laboratorioon, jossa tarkastetaan, ovatko ne sääntöjenmukaisia.

Armand Duplantiksen voittotulos viime kesän MM-kisoissa oli 610. Vuotta aiemmin hän ylsi samoissa arvokisoissa silloisiin ME-lukemiin.

Kahdeksan ME:tä

Juoksuissa erilaisten piikkarien tekeminen on hyvä bisnes, sillä juoksun harrastajia on maailmanlaajuisesti paljon. Keränen sanoo, että kenttälajeissa piikkareiden suhteen on olemassa enemmän rajauksia kuin juoksumatkojen kohdalla.

Hän ei siis näe, että Duplantisin käyttämät erikoispiikkarit aiheuttaisivat jonkinlaista ilmiötä huippuyleisurheilun kenttälajeihin, jotta monet muut huiput haluaisivat kinuta kyseistä kenkää.

– Juokseminen on kuitenkin niin paljon harrastetumpaa. Välinevalmistajat ajattelevat heidän tuotteidensa myyntivolyymia. He satsaavat sellaiseen, missä myynti tulee olemaan suhteellisesti voimakkaampaa, Keränen näkee.

Greg Duplantis.
Greg Duplantis ei näe uusien piikkareiden näyttelevän merkittävää roolia ME-tuloksessa. Kuva: Getty Images

Greg Duplantis palaa siihen, ettei hän näe kyseisillä piikkareilla olevan merkittävää roolia poikansa tuoreen ME:n kohdalla. Hän muistuttaa jo jutun alkupuolella esitetyistä tosiasioista.

– Hän on tehnyt kahdeksan maailmanennätystä, joista vain yksi tullut kyseisillä piikkareilla. Hän on tosi hyvässä kunnossa, joten ei ollut yllätys, että 624 meni jo, Greg Duplantis muistuttaa.

Duplantis hakee tänä kesänä ensin kolmatta peräkkäistä ulkoratojen Euroopan mestaruuttaan sekä elokuussa Pariisista toista olympiakultaansa.

Ennen Pariisia ohjelmassa ovat muun muassa EM-kisat ja useita Timanttiliigan osakilpailuja, joten ME saattaa olla olympialaisiin mentäessä täysin uusilla lukemilla.

Greg Duplantis ei kuitenkaan halua spekuloida, mitkä hänen poikansa ME-lukemat ovat tämän vuoden päätteeksi.

– Hän on tehnyt tänä vuonna jo maailmanennätyksen, mikä on upeaa. Päätavoitteemme on kehittyä olympialaisia varten. En ajattele nyt sitä, mitä se (ME) voi tänä vuonna olla.

Suosittelemme