Sähkölaskut yli 7 000 euroa – eläkeläispariskunta joutui myymään talonsa, koska sähköyhtiö ei suostunut laskemaan hintaa

Sähköyhtiöt eivät kohtuullista syksyllä 2022 tehtyjen määräaikaisten sähkösopimusten hintoja. Useat yritykset ovat ilmoittaneet ratkaisuistaan kuluttajariitalautakunnalle.

Marjatta Rautio,
Kirsi Lönnblad,
Tanja Heimonen

Kouvolalaisten Reijo ja Tuija Löppösen mitta tuli täyteen viime vuoden lopulla.

Eläkeläispariskunta oli maksanut runsaan vuoden ajan sähkölaskuja, jotka olivat talvikuukausina pahimmillaan 800–900 euroa kuukaudessa.

Määräaikaisen kiinteähintaisen sähkönmyyntisopimuksen myötä laskut olivat jo ensimmäisenä sopimusvuonna yhteensä yli 5 000 euroa.

Kuluttajariitalautakunta oli suosittanut Löppösten sähköyhtiölle sähköenergian hinnan kohtuullistamista. He eivät kuitenkaan saaneet vastausta hinnanalennusvaatimuksiinsa.

Kalliiksi osoittautunut määräaikainen sähkösopimus olisi jatkunut vielä lähes vuoden. Valtiolta saatuun runsaan 500 euron sähkötukeen ei ollut enää luvassa jatkoa.

Pariskunnan talous oli tiukalla, joten he päättivät luopua sähköllä lämmitettävästä omakotitalostaan.

– Tämä ei ole kohtuullista missään tapauksessa. Omakotitalo meni myyntiin ja muutettiin pienempään rivitalokaksioon, sanoo Reijo Löppönen.

Mies ja nainen katsovat televisiota.
Löppösten uudessa kodissa neliöitä on 60 ja uuden sähkösopimuksen myötä sähköön kuluu rahaa noin 150 euroa kuukaudessa. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Sähköä tuhansilla euroilla ja polttopuut päälle

KSS Energia ilmoitti lopulta huhtikuun puolivälissä, että sovittelulle ei sen mielestä ole perusteita, joten alennusta 27,25 sentin kilowattitunnin hintaan ei tule.

– Kyllä se on täysi pettymys, sanotaan näin. Olisin toivonut pientä vastaantuloa, koska sehän ei ollut hirveä pyyntö alentaa sitä hintaa 20 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkölaskuja Löppösille kertyi marraskuusta 2022 lähtien tämän vuoden maaliskuun loppuun asti yhteensä yli 7 100 euroa. Lisäksi he joutuvat joutuivat ostamaan kahden talven aikana polttopuuta noin tuhannella eurolla.

– Se on aika hurja summa. Tuija yritti suomentaa yhtiön päätöstä ja siinä annettiin ymmärtää, että meidän olisi pitänyt hakea sosiaaliavustusta, Reijo Löppönen sanoo.

Reijo Löppönen kertoo, miltä sähköyhtiön päätös tuntuu.

Hinta jäisi korkeaksi sovittelusta huolimatta

Löppösten tapaus, jossa hinta moninkertaistui uuden sähkösopimuksen nostettua hinnan 5 sentistä kilowattitunnilta yli 27 senttiin, ei ole ainoa laatuaan.

Kuluttajariitalautakunta on antanut viime ja tämän vuoden aikana useita ratkaisuja vastaavissa tapauksissa.

Lautakunta on nyt saanut KSS Energian lisäksi Fortumilta, Vattenfallilta ja Turku Energialta tiedon, että ne eivät noudata lautakunnan suosituksia.

Kuluttajariitalautakunta on aiemmin linjannut määräaikaisten kiinteähintaisten sähkönmyyntisopimusten kohtuullisuutta yleisesti.

Lautakunnan ratkaisemissa tapauksissa sopimushinnat ovat vaihdelleet 25–30 sentin välillä kilowattitunnilta. Ero vastaaviin myöhemmin tarjottujen määräaikaisten sopimusten hintoihin on niissä ollut merkittävä.

Lautakunta on arvioinut, että sähköenergian keskihinta oli vuoden aikana marraskuusta 2022 lähtien noin 15 senttiä kilowattitunnilta.

Ratkaisuissaan lautakunta on sovitellut keskitasoa korkeamman sähköenergian hinnan 20–24 senttiin kilowattitunnilta.

– Kalliiksi osoittautuneen sopimuksen tehneet kuluttajat joutuisivat sovittelun jälkeenkin maksamaan korkeaa hintaa verrattuna muihin kuluttajiin, huomauttaa kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Mies ja nainen kahvipöydässä.
Löppöset pitävät pöyristyttävänä sitä, että sähköyhtiön mielestä heidän olisi pitänyt hakea sosiaalitukia ja -avustuksia sähkölaskujen maksamiseen. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Ståhlberg kertoo lautakunnan päätyneen riskinjakoon kuluttajan ja sähköyhtiön välillä sovittelemalla hintaa hieman keskimääräistä ylemmäksi.

Kun yhtiöt ovat jättäneet noudattamatta lautakunnan suosituksia, riski hintojen suuresta ja yllättävästä laskusta on jäänyt yksin kuluttajien kannettavaksi, korostaa Ståhlberg.

– Sähköyhtiöiden ehdoton kielteinen asennoituminen puolueettoman lautakunnan varsin maltillisiin sovitteluratkaisuihin on yllättävää, varsinkin kun yhtiöiden puolelta ei ole esitetty tähän mennessä oikeastaan muita kuin taloudellisia perusteluja kielteiselle kannalle.

Löppöset ovat valmiina lähtemään käräjille

Ståhlberg kertoo, että lautakunta on ohjannut kuluttajat kääntymään kuluttaja-asiamiehen puoleen tapauksissa, joissa mahdollisesti voitaisiin saada ohjaavaa oikeuskäytäntöä vastaaviin tapauksiin.

Ståhlberg pitää ilmeisenä, että kuluttaja-asiamies tulee hakemaan asiaan selvyyttä tuomioistuimesta.

Ainakin Löppöset ovat valmiita tarttumaan tähän viimeiseen oljenkorteen. Kolmen vuosikymmenen pituinen asiakkuus KSS Energian kanssa päättyi kodin myyntiin.

– Asia jatkuu nyt siten, että menemme kuluttaja-asiamiehen kanssa oikeuteen tästä asiasta. Menemme tässä ihan loppuun asti, Reijo Löppönen toteaa.

Mies käyttämässä ilmalämpöpumppua.
Ilmalämpöpumppu on Löppösillä käytössä myös uudessa kodissa. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Ståhlberg: Yhtiön taloudelliset menetykset eivät estä sovittelua

Ståhlberg korostaa, että toisin kuin sähköyhtiöt ovat väittäneet, kuluttajien sähkösopimuksiin sovelletaan sähkömarkkinalain lisäksi myös kuluttajansuojalakia.

Sovittelua ei estä se, että siitä aiheutuu yritykselle taloudellisia menetyksiä.

– Jos sähköyhtiöillä ei ole muita perusteluja esittää ehdottomalle asennoitumiselleen lautakunnan ratkaisuihin kuin ne, jotka ovat tähän mennessä tulleet esille, ne ottavat ison riskin asioiden siirtyessä oikeuteen.

Ståhlbergin mukaan asian laajuuden vuoksi olisi erinomaista, jos kohtuuttomuuteen ja sovitteluun saataisiin mahdollisimman nopeasti korkeimman oikeuden kannanotto.

Tällainen ennakkopäätös tulisi viime kädessä koskemaan kaikkia syksyllä 2022 tehtyjä määräaikaisia kohtuuttoman kalliita sopimuksia, Ståhlberg sanoo.

Hän arvioi, että vastaavia tapauksia on vähintään kymmeniä tuhansia.

Suosittelemme