Suomelle historiallinen olympiapaikka miesten purjelautailussa

Purjelautailija Jakob Eklund sekä 49er FX -purjehtijat Ronja Grönblom ja Veera Hokka ovat varmistaneet Suomelle olympiapaikat Pariisiin.

Jakob Eklund kuvassa.
Purjelautailija Jakob Eklund oli iloisissa tunnelmissa. Kuva: Johan Ekblom / SPV
Matti Lehtisaari,
Johannes Oikarinen,
STT Urheilu

Purjelautailija Jakob Eklund on hankkinut Suomelle maapaikan kesän Pariisin olympialaisten miesten iQFoil-luokkaan. Eklund nappasi puolivälierän neljännen sijan olympiakarsinnoissa Ranskan Hyeresissä ja varmisti näin olympiapaikan Pariisiin.

– Oli hurja viikko. Ei mikään rankin viikko fyysisesti, mutta henkisesti sitäkin raskaampi. Täällä kilpailivat vain he, joilla ei vielä ollut paikkaa. Kaikki panivat ihan parastaan, Eklund kertoi Yle Urheilulle.

Espoolainen Eklund oli vielä keskiviikkona kilpailussa kymppisakin ulkopuolella 12:ntena, mutta illan kaksi lähtöä nostivat hänet mukaan torstain päätöspäivään.

– Sain puristettua vielä keskiviikkoiltana kaksi hyvää suoritusta. Pääsin laittamaan tänään (torstaina) all in, se tuotti nyt maapaikan Suomelle. Tosi helpottunut ja hyvä fiilis, Eklund kuvaili tunnelmiaan.

Suomi saa ensimmäistä kertaa edustajan olympialaisten miesten purjelautailuun. Naisten puolella Tuuli Petäjä-Sirén ylsi RS:X-luokan olympiahopealle vuoden 2012 Lontoon kisoissa.

Ronja Grönblom ja Veera Hokka kuvassa.
Ronja Grönblom ja Veera Hokka täydensivät mainion suomalaispäivän. Kuva: Johan Ekblom / SPV

Suomelle torstaina toinenkin olympiapaikka

Torstai oli suomalaispurjehtijoille loistava päivä, kun Ronja Grönblom ja Veera Hokka varmistivat Suomelle olympiapaikan 49er FX -luokkaan.

Grönblom ja Hokka ovat toisella sijalla Hyeresin olympiakarsinnoissa ennen perjantaina purjehdittavia finaalilähtöjä.

Grönblom ja Hokka olivat torstaina vireessä, sillä kaksikko purjehti päivän lähdöissä voiton, toisen sijan ja kolmannen sijan.

MM-kisoissa parivaljakko jäi täpärästi ilman olympiapaikkaa, mutta kaivattu onnistuminen tuli nyt Ranskasta.

– Tulimme tänne sellaisella asenteella, että yritämme saada maapaikan. Tosi kiva, että paikka nyt varmistui, kaksikko kertoi.

Hyeresin karsinnat lähtivät hiukan takkuillen käyntiin.

– Ensimmäiset pari päivää olivat vähän ruosteisia. Oli kevyempi keli ja vaikeaa saada siitä kiinni. Mutta olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että saimme käännettyä tämän puolellemme, Grönblom ja Hokka kertasivat.

Noora Ruskola sijoittui Formula Kite -luokassa välierien kahdeksannelle sijalle ja jäi niukasti ilman maapaikkaa. Aleksandra Blinnikka purjehti 14:nneksi naisten iQFoil-luokassa ja jäi myös vaille maapaikkaa.

Jo aiemmin Pariisin olympialaisiin on valittu Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen (Nacra 17 -luokka), Monika Mikkola (ILCA6) sekä Kaarle Tapper (ILCA7).

Suosittelemme