”Eurooppa voi kuolla” – Ranskan Macron vaatii itsenäisen eurooppalaisen puolustuksen rakentamista

Sorbonnen yliopistossa linjapuheensa pitänyt Ranskan presidentti aikoo kutsua EU-maat rakentamaan uutta eurooppalaista puolustusaloitetta.

Macron linjasi tavoitteitaan torstaina Pariisissa, Sorbonnen yliopistossa.
Annastiina Heikkilä

PARIISI

– Eurooppa voi kuolla.

Näin totesi Ranskan presidentti Emmanuel Macron Sorbonnen yliopiston suuressa amfiteatterissa pitämänsä EU-linjapuheensa aluksi.

Macron viittasi Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan sekä muihin isoihin uhkiin, kuten Donald Trumpin mahdolliseen uudelleenvalintaan ja Yhdysvaltain eristäytymiseen sekä Kiinaan ja kauppasotaan.

Macron vaati itsenäisen ja uskottavan eurooppalaisen puolustuksen rakentamista. Hänen mukaansa Venäjän uhka vaatii koko eurooppalaisen puolustusajattelun muutosta.

– Aion kutsua EU-maat rakentamaan tulevina kuukausina eurooppalaista puolustusaloitetta. Meidän on luotava uusi yhteinen strategia, Ranskan presidentti sanoi.

Hän ehdotti ranskalaisten ydinaseiden ottamista käyttöön jäsenmaiden suojelemiseksi ja esitti uuden eurooppalaisen sotilasakatemian perustamista kouluttamaan tulevia ​​sotilas- ja siviilijohtajia.

Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU-maiden pitäisi suosia eurooppalaista puolustusteollisuutta.
Presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU-maiden pitäisi suosia eurooppalaista puolustusteollisuutta. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Macron vaati myös 5 000 sotilaan vahvuisten nopean toiminnan joukkojen perustamista vuoteen 2025 mennessä.

– Euroopan on osattava puolustaa sitä, mikä meille on arvokasta. Yhdessä liittolaisten kanssa, jos he ovat valmiita toimimaan meidän rinnallamme, ja tarvittaessa myös yksin, Macron totesi.

Eurooppalaista aseteollisuutta suosittava, rajavalvontaa tehostettava

Macronin mielestä Euroopan pitäisi suosia puolustustarvikeostoissaan ensisijaisesti eurooppalaista teollisuutta.

– Euroopassa ei ole puolustusta ilman puolustusteollisuutta. Se tarkoittaa kiireellisen Ukraina-tuen muuttamista pitkän aikavälin ponnisteluiksi, presidentti sanoi.

Macron vaati myös Euroopan ulkorajojen tehokkaampaa valvontaa. Hän kehui EU:n hiljattain hyväksymää turvapaikka- ja maahanmuuttosopimusta, mutta peräänkuulutti entistäkin tiiviimpää yhteistyötä maahanmuuttoasioissa.

– Vahvat rajat ovat yhteinen etumme. Meidän on luotava poliittinen rakenne, joka mahdollistaa päätöksenteon liittyen maahanmuuttoon, järjestäytyneeseen rikollisuuteen, terrorismiin ja huumekaupan torjuntaan, Macron ehdotti.

EU:n pitäisi rajata alle 15-vuotiaiden netinkäyttöä

Ranskan presidentti vetosi moneen otteeseen eurooppalaisten arvojen ja humanismin puolesta. Hän puhui eurooppalaisesta sääntelystä vastavoimana yhdysvaltalaisten nettijättien ja niiden algoritmien ohjaamalle digitodellisuudelle ja ehdotti alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten netinkäytön rajaamista.

– Meidän on suojeltava lapsia sekä kiellettävä rasistiset ja antisemitistiset huomautukset sekä vihapuhe myös digitaalisessa tilassa. Se demokraattista taistelua, Macron vetosi.

Ranskan presidentin lähes kaksituntinen puhe sai Sorbonnen yliopistossa pitkät aplodit. Kyseessä oli hänen toinen EU-linjapuheensa, ensimmäisen Macron piti Sorbonnessa vuonna 2017.

Ranskalainen media piti puhetta taitavana ja aidosti intohimoisena – joskin myös vaikeaselkoisena niille, jotka eivät ole Euroopan kehittämiseen liittyvää keskustelua tarkemmin seuranneet.

Syytti populistipuolueita vapaamatkustajiksi

Macronin puhe ponkaisi samalla käyntiin presidentin puolueen EU-vaalikampanjan.

Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen kansalliskokouksessa maaliskuussa.
Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen kansalliskokouksessa maaliskuussa. Kuva: Teresa Suarez / EPA

Keskustaoikeistolainen Renaissance-puolue on mielipidemittausten mukaan kärsimässä selvän tappion Marine Le Penin johtamalle äärioikeistolaiselle ja EU-kriittiselle Kansalliselle liittoumalle.

Macron syytti populistipuolueita Euroopan hitaasta hajottamisesta sisältäpäin.

– Nationalistit eivät enää vaadi yhteisen eurooppalaisen rakennuksen hylkäämistä tai purkamista. He ehdottavat siinä asumista ilman yhteisiä sääntöjä, investointeja tai vuokran maksamista, Macron sanoi.

Suosittelemme