Työntekijät jäivät vaille sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia – ratsiat paljastivat puutteita Lapin safarifirmoista

Ulkomaalaisilla työntekijöillä teetettiin lappilaisyrityksissä töitä jopa yli 160 tuntia kolmen viikon jaksossa, ilman asiaankuuluvia lepoaikoja tai vapaapäiviä.

Mies ja nainen vetävät molemmat kahta matkalaukkua perässään lumisessa kaupunkimaisemassa. Kauempana kolmen hengen perhe.
Lapin matkailu on kovassa nosteessa. Se näkyy myös epäkohtina alalla. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle
Armi Auvinen

Ulkomaalaiset työntekijät Lapissa saattavat usein jäädä ilman heille kuuluvia palkanlisiä. Yle on aiemmin uutisoinut matkailun ulkomaalaisten työntekijöiden huonosta kohtelusta. Kyse ei ole vain yhden yrityksen virheistä, vaan samat ongelmat toistuvat useissa eri yrityksissä.

Epäkohdat näkyvät aluehallintoviraston lappilaisiin safariyrityksiin viime vuonna ja tämän vuoden alussa tekemistä työsuojelun tarkastuksista.

Yle pyysi nähtäville kaikki Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lappilaisiin safarifirmoihin tekemät työsuojelun ja ulkomaalaisen työvoiman tarkastusraportit viime vuoden ja tämän vuoden alun osalta. Tarkastuksia tehtiin yhteensä 17 eri puolille Lappia. Puutteita löytyi useista eri yrityksistä.

Työntekijöiltä pimitettiin lisiä

Tarkastusraporttien mukaan useissa yrityksissä työntekijöille ei muun muassa ollut maksettu työehtosopimuksen edellyttämiä sunnuntai- tai ylityökorvauksia. Myös myöhäisen työajan edellyttämät lisäkorvaukset olivat jääneet maksamatta.

Osa työnantajista selitti laiminlyöntejä esimerkiksi sillä, että sunnuntaityöstä maksetut korvaukset olisi sisällytetty maksettuun peruspalkkaan. Tämä on kuitenkin vastoin työsopimuslakia.

Yrityksissä ei myöskään ollut esittää tarvittavia asiakirjoja siitä, onko heidän palkkalistoillaan olevilla ulkomaalaisilla työntekijöillä edes työnteko-oikeutta Suomessa vai oliko heidän työskentelynsä laitonta.

Työaika yli 160 tuntia kolmen viikon aikana

Ulkomaalaisille työntekijöille ei ollut raporttien mukaan myöskään aina annettu kirjallista selvitystä työnteon keskeisistä ehdoista tai työsopimuksista.

Joissakin tapauksissa työnantajat eivät olleet pitäneet asianmukaista kirjanpitoa työajoista tai eivät olleet noudattaneet työaikalain vaatimuksia lepoajoista, mikä oli johtanut työntekijöiden ylikuormittumiseen ja lepoaikojen laiminlyöntiin.

Ainakin yhdessä yrityksessä ulkomaalaisten työntekijöiden kolmiviikkoisjakson työaika oli ylittänyt 160 tuntia ilman lain mukaisia vapaapäiviä.

Lisäksi joillakin työpaikoilla työterveyshuoltoa ei ole järjestetty lainkaan tai työterveyshuollon toimintasuunnitelmat ovat vanhentuneita eikä työpaikkaselvityksiä ole tehty ajantasaisesti.

Suosittelemme