Ylen tiedot: Sulkapalloliitto esittää olympiakisoihin Kalle Koljosta eikä nuorta EM-mitalistia

Sulkapalloliitto esittää Pariisin olympiakisoihin valittavaksi Kalle Koljosta eikä juuri EM-pronssia saavuttanutta Joakim Oldorffia. Lopullinen valinta jää Olympiakomitean huippu-urheiluyksilön käsiin.

Sulkapalloilija Kalle Koljonen.
Sulkapalloliitto esittää Pariisin olympiakisoihin valittavaksi kokenutta Kalle Kojosta, vudoen 2021 EM-kolmosta, joka edusti Suomea jo Tokion kisoissa 2021. Kuva: Getty Images
Pekka Holopainen

Suomalaisessa huippu-urheilussa pesii olympiakesän kynnyksellä valintakonflikti. Valintatilanne on erittäin kireä ennen kaikkea Sulkapalloliitossa. Valintakelpoisia miespelaajia on kaksi eli tuore EM-pronssimitalisti Joakim Oldorff, 21, ja Suomea jo Tokion kisoissa 2021 edustanut, samana vuonna kaksinpelin EM-pronssia saavuttanut Kalle Koljonen, 30.

Kumpikaan ei enää pysty muuttamaan asemiaan lajin olympiarankingissa, jonka sulkeutuessa Koljonen on sijalla 57 ja Oldorff sijalla 59. Kummallakin on Sulkapalloliitossa puoltajansa.

Toisaalta Sulkapalloliitto on aina esittänyt olympiajoukkueeseen olympiarankingissa korkeimman sijan saavuttanutta pelaajaa, mutta toisaalta Oldorff nähdään lajin suureksi tulevaisuuden toivoksi, joka on syrjäyttämässä Koljosen maan ykköspelaajan paikalta.

Liitto esittää Koljosta

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Sulkapalloliitto on päättänyt, ettei se muuta yli 30 vuotta vanhaa tapaansa olympiaesityksistä. Liiton huippusulkapallon ohjausryhmä päätti äskettäin pidetyssä kokouksessaan, että liitto esittää Pariisiin valittavaksi Kalle Koljosta, koska tämän olympiarankingsijoitus on suomalaispelaajista paras.

Tämä itsekin katsoo olevansa ehdottomasti ainoa urheilija, jonka Suomi voi kisoihin valita.

Joakim Oldorff löi Alex Lanierin EM-puolivälierässä 12.4.2024.
Joakim Oldorff on Suomen lahjakkaimpia nuoria yksilöurheilijoita; tavoite on mitali Los Angelesin olympiakisoissa 2028. Kuva: All Over Press

Ohjausryhmän tapaamisessa myös Oldorffin valinnalla oli kannattajansa. Toisin kuin useissa muissa lajiliitoissa Sulkapalloliitossa ei ole tiukkoja, kirjoitettuja kriteereitä siitä, miten kiistanalaisissa arvokisojen valintatilanteissa menetellään.

Esityksen tekevään puolenkymmenen henkilön ohjausryhmään kuuluvat muun muassa liiton toiminnanjohtaja Ann-Marie Lairolahti, syksyllä liitosta lähtevä päävalmentaja Ville Lång, entinen huippupelaaja ja liiton eettisen toimikunnan puheenjohtaja Jyri Aalto sekä liiton hallituksen jäsen Jari Eriksson.

Tappiot tanskalaisille

Saarbrückenin EM-kisoissa Koljonen eteni kolmannelle kierrokselle, jossa maailmanrankingin ykköspelaaja, Tanskan Viktor Axelsen oli aivan liikaa. Oldorff eteni kolmannelta kierrokselta puolivälierien kautta välieriin, joissa turnauksen lopulta voittanut Tanskan Anders Antonsen oli ylivoimainen.

Olympiavalinnat siunaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, jolla on erittäin korkea kynnys muuttaa lajiliittojen tekemiä esityksiä. Yle Urheilulle kerrotaan kuitenkin, että tällä kertaa liitossa ei välttämättä yllätyttäisi, jos huippu-urheiluyksikkö muuttaisi esitystä Oldorffin hyväksi. Sulkapallon niin kutsuttu lajivastaava huippu-urheiluyksikössä on Liisa Ahlqvist-Lehkosuo.

Jos näin käy ja Koljonen kokee kärsineensä vääryyttä, hän voi käynnistää pikamenettelyn urheilun oikeusturvalautakunnassa, joka tutkii, onko asiassa toimittu hänen kannaltaan sääntöjen ja kriteerien mukaisesti. Itse urheilijoiden väliseen paremmuuteen lautakunta ei ota kantaa.

Sulkapallon olympiaedustaja valitaan toukokuun aikana.

Suosittelemme