Kokoomuksen Marttinen: On mahdollista, että hallitus joutuu leikkaamaan lisää

Hallitus pelottelee EU:n tarkkailuluokalla ajaakseen leikkauspolitiikkaansa, väittää vihreiden Saara Hyrkkö: ”Ei EU:sta tule mitään saksipartiota.”

Hallituksen leikkauspolitiikalle ei ole mitään vaihtoehtoa, sanoo Matias Marttinen.
Jimi Holmberg

On mahdollista, että hallitus joutuu tekemään lisää leikkauksia ja veronkiristyksiä, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

— Kyllä se riski on aito. Uskon kyllä, että nykyisillä toimilla päästään pitkälle. Pitää kuitenkin olla valmis katsomaan tulevaisuuteen. Hallitus on sitoutunut parantamaan Suomen taloutta.

Marttinen oli keskeisessä roolissa sopimassa uusista leikkauksista kehysriihessä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoi aiemmin, että lisäsopeutuksia ei ole suunnitteilla. Kehysriihessä tehdyt lisätoimet menivät Orpon mukaan jo ”äärirajoille”.

Suomen velkaantuminen jatkuu miljardisäästöistä huolimatta, raportoi valtiovarainministeriö (VM). Talouskasvu heikentyy hallituksen uusien leikkausten ja arvolisäveron korotuksen takia, VM arvioi.

Marttisen mukaan nykyiset toimet estävät Suomen joutumisen ”EU:n tarkkailuluokalle” eli liiallisen alijäämän menettelyyn, johon opposition esittämä vaihtoehto Marttisen mielestä Suomen veisi.

— Oppositiota kuunnellessa tajuaa, ettei ole mitään vaihtoehtoa.

Hallitus liioittelee EU:n tarkkailuluokalle joutumisen uhkaa, sanoo vihreiden Saara Hyrkkö.

— Sitä käytetään poliittisena keppihevosena. Siitä on Suomessa maalailtu piruja seinälle, että mitä se oikeasti tarkoittaa. Ei EU:sta tule mitään saksipartiota parturoimaan meidän talouttamme.

Hyrkön mukaan taloustilanne on vakava, mutta hallituksen toimet eivät paranna sitä. Säästöt haetaan vähäosaisten kustannuksella, Hyrkkö väittää.

— Sen sijaan ympäristöveroihin tai yritystukiin ei ole koskettu. Sanotaan, että tehdään vaikeita päätöksiä, mutta miksei näitä vaikeita päätöksiä tehdä?

Hallitus perustelee yhdeksän miljardin säästötoimiaan sillä, että paisuva velkataso uhkaa Suomen kansainvälistä mainetta, taloudellista vakautta ja hyvinvointivaltion kantokykyä.

Opposition mukaan hallituksen leikkauspolitiikka kurittaa pienituloisia ja vaarantaa talouskasvun.

A-Talkissa hallituksen talouspolitiikkaa puivat kansanedustaja Sakari Puisto (ps.), kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) ja Saara Hyrkkö (vihr.)

Onko hallituksen talouspolitiikalle vaihtoehtoja? Katso koko A-Talk Yle Areenassa.

Suosittelemme