Mediamoguli Harvey Weinsteinin ensimmäinen seksuaalirikostuomio kumottiin – oikeudenkäynti uusittava

Kyseessä on Weinsteinille New Yorkissa tehdyistä seksuaalirikoksista annettu 23 vuoden tuomio. Hänen myöhemmin saama 16 vuoden tuomio raiskauksesta pysyy kuitenkin voimassa.

Harvey Weinstein.
Harvey Weinstein oikeuden kuultavana Los Angelesissa lokakuussa 2022. Kuva: Etienne Laurent / EPA-EFE
Ville Vedenpää

New Yorkin korkein oikeus on kumonnut mediamoguli Harvey Weinsteinin tuomion törkeistä seksuaalirikoksista vuodelta 2020 ja määrännyt oikeudenkäynnin uusittavaksi.

Oikeus päätti asiasta äänin 4–3. Oikeuden mukaan tuomio oli annettu virheellisesti muun muassa siksi, että oikeudessa oli kuultu todistuksia naisilta, jotka kertoivat Weinsteinin pahoinpidelleen heitä. Nämä syytökset eivät kuitenkaan koskeneet niitä kanteita, jotka häntä vastaan oli nostettu.

Weinsteinin oikeudenkäynti oli yksi vuonna 2017 alkaneen elokuva-alan #metooo-liikehdinnän näkyvimpiä tapauksia. Kaikkiaan yli 80 naista on syyttänyt häntä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä.

Weinstein tuomittiin oikeudenkäynnissä 23 vuoden vankeusrangaistukseen. Teot olivat tapahtuneet vuosina 2006 ja 2013.

72-vuotias Weinstein ei silti pääse vapaaksi, sillä hänet tuomittiin viime vuonna Los Angelesissa 16 vuodeksi vankeuteen raiskauksesta. Se tuomio pysyy yhä voimassa.

Weinstein suorittaa tällä hetkellä tuomiotaan Romen kaupungissa New Yorkin osavaltiossa.

Uudesta oikeudenkäynnistä päättää Manhattanin piirisyyttäjä Alvin L. Bragg. Hänen käsissään on parhaillaan kesken oleva oikeudenkäynti entistä presidentti Donald Trumpia vastaan.

The Washington Post -lehti kertoo, että piirisyyttäjän toimisto aikoo tehdä kaikkensa, että Weinsteinin oikeudenkäynti järjestetään uudelleen seksuaalisen häirinnän uhrien auttamiseksi.

Weinsteinin asianajaja puolestaan ylisti tuomion kumoutumista.

– Sydämiemme pohjasta, satojen vuosien kokemuksellamme, tiesimme, että Harvey Weinstein ei saanut reilua oikeudenkäyntiä, Arthur Aidala, Weinsteinin lakitiimin johtaja sanoi tiedotustilaisuudessa.

Päivitetty 25.4.2024 klo 21:13. Lisätty Weinsteinin asianajajan kommentti.

Suosittelemme