Ilmakehäasiantuntija, professori Markku Kulmalasta Vuoden Markku

Suomalaisen Markku-liiton Vuoden Markuksi on valittu tieteen akateemikko, Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala.

Akateemikko, ilmakehätutkija Markku Kulmala.
Tuoreen Vuoden Markun eli Markku Kulmalan tutkimustyö auttaa ymmärtämään ilmakehän ja maanpinnan vuorovaikutuksen merkitystä esimerkiksi ilmastonmuutoksen hallinnassa. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Soila Ojanen

Vuoden Markuksi on valittu tieteen akateemikko ja Ilmakehätieteiden keskusta johtava Markku Kulmala. Hän on aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Helsingin yliopistossa, jossa hän opettaa myös ilmakemiaa.

Markku Kulmala saapui Markun päivänä vastaanottamaan Vuoden Markku -tunnustuksen ja Mars nousee -palkinnon Porin Söörmarkkuun.

Markku-liiton valintaperusteluissa nostetaan erityisesti esiin, että Markku Kulmalan tutkimustyön ansiosta tunnistamme paremmin ilmakehän ja maanpinnan vuorovaikutuksen merkityksen muun muassa ilmastonmuutoksen hallinnassa.

Ymmärrys vuorovaikutusmekanismeista, esimerkiksi metsien vaikutuksesta ilmastoon, antaa mahdollisuuden tehdä kestäviä valintoja.

Markku Kulmala sai viime perjantaina Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinnon.

Söör Markuksi 20 ensikertalaista

Markunpäivänjuhla oli 26. kerta, kun Pohjoismaiden suurin etunimiyhdistys kokoontui Porin Söörmarkussa. Osallistujia oli noin 120.

Heistä parikymmentä oli ensikertalaisia. Heidät lyötiin tilaisuuden huipentumassa Söör Markuiksi perinteisin menoin oravanhäntäsauvalla.

Suosittelemme