Stora Enso selvittää, voisiko se valmistaa sellua ruudin raaka-aineeksi

Taustalla on muun muassa Ukrainan tarvitsemien ampumatarvikkeiden tekoa vaikeuttava ruutipula.

Henkilökuvassa Hans Sohlström, toimitusjohtaja, Stora Enso.
Stora Ensoa on lähestytty ruudin raaka-aineisiin liittyen, kertoo toimitusjohtaja Hans Sohlstöm. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Jarmo Koponen

Metsäyhtiö Stora Enso selvittää mahdollisuuksia aloittaa ruudin valmistukseen sopivan sellun tuotanto.

Syynä on ruutipula, minkä taustalla on ruutitehtaiden riippuvuus puuvillapohjaisesta selluloosasta. Sitä on saatu Kiinasta, mutta suuren kysynnän ja mahdollisesti Kiinan kauppapoliittisten syiden takia tuonti on vaikeutunut.

Savutonta ruutia voidaan kuitenkin valmistaa myös puusta tehdystä sellusta.

– Meitäkin on lähestytty tässä asiassa. Ja on juuri näin, että myös puusta voidaan valmistaa niitä ainesosia, mitä tarvitaan ruudin valmistusprosessissa, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström Ylelle.

Asiassa on kyse myös huoltovarmuudesta.

Stora Ensolla valmiutta ruudin tekemiseen sopivan sellun tekoon

– Tämä liittyy kansalliseen omavaraisuuteen ja kansalliseen turvallisuuteen, ei pelkästään Suomen mittakaavassa, vaan myös EU-mittakaavassa. Eli siinä mielessä se on asia, mitä tutkitaan.

Valmistelut eivät ole vielä kovin pitkällä, mutta tarvittavaa teknologiaa ei tarvitse keksiä uudelleen.

– Me ei puhuta mistään uudesta teknologiasta, vaan tutusta olemassa olevasta teknologiasta. Eli siinä mielessä valmiusaste on melko hyvä.

Missä vaiheessa tuote voitaisiin tuoda markkinoille?

– Siihen en vielä ota kantaa. Katsotaan tässä nyt, kun tutkitaan ja viedään asioita eteenpäin, Sohlström toteaa.

Stora Enson vuoden 2024 ensimmäinen neljännes oli vuodentakaista heikompi sekä tuloksen että liikevaihdon osalta. Liiketulos oli kuitenkin edellistä neljännestä, eli vuoden 2023 loka-marraskuuta parempi.

Kuuntele podcast: Millaisena Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström näkee yhtiön Oulun, Pohjois-Karjalan Enocellin, Varkauden ja Imatran tehtaiden tilanteen juuri nyt?

Onko metsäteollisuudessa pahin aallonpohja nyt jo takana? Stora Enson toimitusjohtajaa Hans Sohlströmiä haastattelee Jarmo Olavi Koponen.

Suosittelemme