Suomen vauhtiässän Elian Lehdon huippupaketille haetaan jatkoa – neuvottelut jo lähellä maalia

Elian Lehdolle neuvotellaan mahdollisuutta jatkaa harjoittelua Sveitsin alppimaajoukkueen huippulaskijoiden kanssa.

Elian Lehto Kvittfjellin maailmancupissa.
Elian Lehto saavutti kovia tuloksia päättyneellä kaudella. Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari,
Nina Vanhatalo

Alppihiihdon vauhtilajeissa säväyttänyt suomalaislaskija Elian Lehto on harjoitellut jo kahden kauden ajan Sveitsin maajoukkueen laskijoiden kanssa. Tavoitteena on, että hyvä yhteistyö saisi jatkoa tulevallakin kaudella.

Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen vahvisti Yle Urheilulle, että neuvottelut asiasta ovat jo pitkällä.

– Sekä lajiliitossa että Olympiakomiteassa ollaan yhtä mieltä siitä, että Sveitsi-yhteistyö on ollut hedelmällistä. Haluamme ilman muuta jatkaa sitä. Neuvottelut Sveitsin kanssa ovat hyvässä asennossa. Saamme varmasti kerrottua pian lisää, Leskinen kertoi.

Leskinen uskoo, että valmista voi tulla jo lähiaikoina.

– Yritämme saada asiat valmiiksi mahdollisimman pian, viimeistään toukokuussa, mutta varmaankin jo parin viikon sisällä, Leskinen tarkensi.

Olympiakomitea julkistaa tukipäätöksensä 15. toukokuuta. Lehto on kertonut aiemmin Yle Urheilulle, että Sveitsi-paketin kulut ovat olleet 150 000–200 000 euroa kaudessa.

– Olympiakomitean tuki on osa kokonaisuutta. Tarvitaan isoja investointeja niin urheilijan kuin lajiliitonkin puolelta. Haluamme tietää rahoituspohjan kokonaisuudessaan, Leskinen sanoi.

Rovaniemeläinen Lehto, 23, teki viime kaudella suomalaishistoriaa, kun hän pääsi mukaan maailmancupin syöksylaskun finaalitapahtumaan.

Mikaela Shiffrin voitti Åren pujottelun 10.3.2024.
Mikaela Shiffrin saa taustalleen suomalaisvalmentajan. Kuva: Getty Images

Haarala liittyy Shiffrinin taustalle – ”Ihan mieletön juttu”

Keskiviikkona jysähti kova suomalainen alppihiihtouutinen, kun Janne Haarala liittyy yhdysvaltalaisen supertähden Mikaela Shiffrinin valmennustiimiin. Norjan alppinaisia valmentanut Haarala siirtyy Shiffrinin taustalle kahden vuoden sopimuksella.

– Suomalaisen alppihiihtohistorian kovimpia juttuja ainakin valmennuspuolella. Onhan tämä ihan mieletön juttu. Alppihiihto on kuitenkin yhä aika nuori laji Suomessa eikä meillä ole sillä tavalla perinteitä, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander kommentoi.

Palander näkee, että Haarala viitoittaa tietä muillekin suomalaisille alppivalmentajille.

– Meillä ei ole koskaan ollut hirveästi huippuluokan valmentajia. Tuohan antaa itseluottamusta muille, että suomalaisetkin osaavat tämän homman.

Marcel Hirscherin paluu hämmästyttää

Palander hämmästelee Itävallan Marcel Hirscherin yllättävää ilmoitusta palata kisoihin Hollannin väreissä. Hirscher lopetti uransa viisi vuotta sitten 30-vuotiaana, mutta aikoo nyt palata ja haluaa edustaa äitinsä kotimaata Hollantia.

– Ihan käsittämätön juttu uskaltaa lähteä kokeilemaan viiden vuoden tauon jälkeen. Onko jätkällä niin paljon nälkää, että hän haluaa jopa olympiamitalin, Palander viittasi vuonna 2026 odottaviin Milano-Cortinan kisoihin.

Hirscherillä on edessään valtava työmaa, kun tulevan kauden maailmancup alkaa syksyllä Itävallan Söldenistä.

– Hän (Hirscher) on maailmassa 80:s pujottelussa ja yli 300:n suurpujottelussa. Hän joutuu lähtemään Söldenissä (ensi kauden avauksessa) numerolla 75. Ei mikään ihan helppo paikka 35-vuotiaalle äijälle, Palander kuvaili Hirscherin tilannetta.

Suosittelemme