Juha Juujärvi sai napakympin Tapparassa – ensin paluu unelman perään oli kova paikka oppilaille

Juha Juujärven 25-vuotinen valmennusura on pitänyt sisällään useita käänteitä. Hän on tehnyt päätöksiä kuitenkin perheensä ehdoilla.

Juha Juujärvi dartsin parissa.
Juha Juujärvi kerää tikkoja pois darts-taulusta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

TAMPERE. SM-liigan finaaleissa on välipäivä, kun Tapparan apuvalmentaja Juha Juujärvi bongaa darts-taulun lounasravintolan seinältä.

Juujärvi viskoo tikkoja tauluun hymyssä suin. Darts ei ole kovin tuttu laji valmentajalle, mutta pudotuspelien alla hän pääsi maistamaan lajin saloja.

Tappara hioi perinteisesti joukkuehenkeä yhteisellä aktiviteetilla, tällä kertaa dartsin parissa.

– Olen heittänyt kerran viimeiseen viiteen vuoteen. Hyvä voitto Christian Heljangosta ja tappio Anton Levtchille. Se myönnetään. Hän voitti kuitenkin mestaruuden, joten se ei ole niin paha, Juujärvi sanoo.

Kuinka suosittua darts sitten on Tapparan leirissä?

– Osa kuulemma käy heittämässä. Mutta kyllä muutenkin osa seuraa todella paljon urheilua ja on henkeen ja vereen urheiluihmisiä, Juujärvi sanoo.

Juujärvi viskoo tikkaa.
Juujärvi viskoo tikkoja tauluun. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Napakymppi Tapparassa

49-vuotias Juujärvi toimii ensimmäistä kautta Tapparan liigajoukkueen valmennustiimissä. Se oli Juujärvelle tikkatermein napakymppi, kuten hän itse kuvailee.

– Koko ajan oppii uutta. Varmasti jotain olen itsekin pystynyt tuomaan valmennusryhmään, joukkueelle ja pelaajille omasta kokemuspankistani, Juujärvi sanoo.

Juujärvi myöntää elävänsä unelmaansa Tapparassa. Matka huippujoukkueen penkin taakse oli kuitenkin pitkä ja vaiheikas.

Matka on pitänyt sisällään opettajan töitä sekä vuosia päävalmentajana A-nuorissa ja Mestiksessä. Kaikki alkoi Oulusta, jossa Juujärvi opiskeli opettajaksi ja valmensi samaan aikaan junioreita.

Muutamien vuosien jälkeen hän päätyi Tapparan A-nuorten valmentajaksi. Juujärvi pyysi maalivahtivalmentajaksi Aki Näykin, joka toimii nykyisin niin ikään liigajoukkueessa kyseisessä tehtävässä.

Juujärvi katsoo ohi.
Juujärvi saavutti ensimmäisen mestaruutensa Tapparan A-nuorissa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

KooKoossa huipputulosta

Valmennusura lähti lentävästi liikkeelle A-nuorten mestaruudella vuonna 2004. Samassa joukkueessa pelasi muuan Petri Kontiola, joka hamuaa 20 vuotta myöhemmin mestaruutta Juujärven kanssa Tapparan edustuksen riveissä.

Juujärven ura lähti nousukiitoon. Hän sai muutamia vuosia myöhemmin töitä Lempäälän Kisan päävalmentajana ja sen jälkeen Ilveksen SM-liigajoukkueen apuvalmentajana. 2010-luvun alkupuolella pesti KooKoossa toi pronssia, hopeaa ja lopulta mestaruuden.

– Värisuora tuli tuloksen muodossa, mutta ennen kaikkea opin johtamaan ammattipelaajia. Silloin Mestiksessä oli todella kovia ja rutinoituneita ammattilaisia. Se kasvatti ja opetti paljon.

Kouvolan reissun jälkeen Juujärvi palasi Tampereelle ja LeKiin. Hän toimi vuosia Ylen asiantuntijatehtävissä ja palasi jo takaisin opettajan tehtäviin, kun sopivaa valmentajan tehtävää ei löytynyt Tampereen seudulta.

Juujärvi hymyilee kameralle.
Juujärvi elää unelmaansa Tapparan liigajoukkueessa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Takaisin unelman perään

Suuri käänne tapahtui kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Jukka Ahvenjärvi pyysi Juujärveä mukaan JYPiin. Hän tarttui tilaisuuteen ja jätti opettajantyöt taakseen.

– Päätös oli kova paikka lapsille koulussa. Omat pojat ja vaimo olivat kuitenkin iloisia, kun pääsin liigavalmentajaksi ja samalla askeleen lähemmäs Tapparassa valmentamista, jota myös he olivat toivoneet ja odottaneet.

Perheen näkökulmasta valmentaminen Jyväskylässä oli kuitenkin mahdollisuuksien rajoissa.

– Pääsin takaisin unelmani perään ja liigavalmennukseen kiinni. Näin, missä 2020-luvun liigavalmentaminen ja peli menevät.

Nyt Juujärvi valmentaa Tapparassa ja elää unelmaansa. Hän tosin myöntää, ettei ura ole ollut jatkuvaa nousukiitoa, mutta hiljalleen hänestä on kuoriutunut ”ainakin jonkun tason kokenut apuvalmentaja”.

– Olen tyytyväinen, että olen jaksanut olla utelias, kiinnostunut ja kehittänyt itseäni. Saanut mahdollisuuden toimia asiantuntijatehtävissä ja nähnyt peliä vähän eri näkökulmasta, Juujärvi sanoo ja viittaa Ylen asiantuntijatehtäviin.

Juha Juujärvi vaihtoaitiossa.
Juujärvi jahtaa valmennusuransa kolmatta mestaruutta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Perhe edellä

Juujärvi ei ole halunnut muuttaa väkisin minnekään, vaan hän on tehnyt päätöksiä perheensä ehdoilla. Into jääkiekkoa ja valmentamista kohtaan ei ole kuitenkaan sammunut missään vaiheessa.

– Ne ovat realiteettaja ja omia arvovalintoja, mitä jokaisen pitää tehdä. Jos ei pysty olemaan oma itsensä ja valintojensa kanssa sinut, on vaikea johtaa myöskään muita, Juujärvi sanoo.

Jos Juujärvi ei löytänyt sopivaa haastetta, hän siirtyi joko alemmille tasoille Tampereella tai teki muuta työtä.

– Leikkisästi sanottuna ei ole ollut mahdollisuutta tai rohkeutta lähteä Eurooppaan, niin nyt Eurooppa tuli Tampereelle. Otan sen ilolla vastaan.

Grönborg juo, kun Juujärvi on taustalla.
Juujärvi kuuluu Rikard Grönborgin valmennustiimiin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Grönborg ei pelkää eriäviä mielipiteitä

Pureudutaan Juujärven viittaukseen, Rikard Grönborgiin. Juujärvi kuvailee kolme maailmanmestaruutta urallaan saavuttanutta ruotsalaista huikeaksi persoonaksi.

– Heti kun ensimmäisen kerran tapasimme, nautin suunnattomasti keskusteluistamme jääkiekosta. Hän ei pelkää sitä, että apuvalmentajilla on myös eriäviä mielipiteitä.

Juujärven mukaan Grönborg kuuntelee, kun häntä haastetaan. Päävalmentaja saattaa miettiä asiaa yön yli, ottaa jotain mukaansa tai on ottamatta ja perustelee, miksi.

– Mielestäni meillä on hyvä kombo ja erittäin paljon muuta osaamista valmennustiimissä.

– Grönborgista huokuu positiivisuus, ja se yhdistää meitä molempia. Katsomme aika positiivisesti maailman menoa.

Grönborgin ja hänen valmennustiiminsä johtama prosessi on edennyt keväällä mallikkaasti. Tappara voitti ensin puolivälierissä TPS:n ja välierissä KalPan.

– KalPa-sarja oli ehkä parasta jääkiekkoa, mitä olen itse saanut koskaan valmentaa ja olla mukana valmentamassa.

Juujärvi osoittaa finaaliottelussa.
Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Tunteiden hallinta korostuu

Jos kaikki osuu nappiin, Juujärvi pääsee jälleen kymmenen vuoden tauon jälkeen maistamaan mestaruutta. Joukkueella on enää yksi vuori kiivettävänään.

Tappara vei kaksi ensimmäistä finaalia, mutta keskiviikkona Pelicans ryösti voiton Tampereelta. Tämän haastattelun jälkeen Tappara ryösti jatkoerässä voiton Lahdessa.

Sarja on tilanteessa 3–1 ja katkolla sunnuntaina Tampereella.

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

Suosittelemme