Pelicansin Saku Salmiselle pelikieltoa Christian Heljangon telomisesta – ei pelaa enää finaaleissa

Jääkiekon SM-liigan kurinpitoyksikkö antoi Pelicansin puolustaja Saku Salmiselle niin pitkän pelikiellon, ettei hän pelaa enää tämän kevään finaaleissa.

Pelicansin Saku Salminen taklasi Tapparan maalivahti Christian Heljangon maalin takana suihkukomennuksen arvoisesti 3. finaalin kolmannessa erässä. Kuva: Lehtikuva
Timo Uusitalo

Jääkiekon SM-liigan kurinpito on antanut Pelicansin puolustaja Saku Salmiselle neljän ottelun pelikiellon kolmannessa finaalissa tapahtuneesta kohutaklauksesta.

Salminen taklasi kovalla vauhdilla ja yllättäen Tapparan maalin takana kiekkoa mailallaan pelanneen maalivahti Christian Heljangon ajassa 45.24. Ottelussa tilanteesta tuomittiin suihkukomennus, eli viisi minuuttia ja pelirangaistus estämisestä.

Salminen nousi kolmanteen finaaliin Pelicansin kovaotteisen puolustajan Ben Bloodin tilalle.

– En ole tuollaista maalivahdin yliajoa nähnyt varmaan ikinä – ainakaan paikan päällä. Ei mitään väistöliikettä, ei yritystäkään hidastaa, hän jopa nostaa vähän kroppaa ylöspäin ja yrittää taklata maalivahtia. Salminen kyllä näki, että Heljanko pysäytti kiekon ja laittoi sitä liikkeelle, Ylen asiantuntija Topi Nättinen kommentoi tapausta.

Kurinpitoyksikön mukaan Salmisen kontaktia Heljankoon ei tehty täydellä mahdollisella voimakkuudella, mutta se täyttää ryntäyksen tunnusmerkit. Salminen on teollaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajan maalivahtia, toteaa delegaatio.

Kurinpito korostaa lisäksi lausunnossaan, että jääkiekossa maalivahtia ei saa missään tilanteessa taklata ja kenttäpelaajien tulee kaikissa tilanteissa pyrkiä aktiivisesti välttämään tarpeettomat kontaktit maalivahtiin, vaikka hän olisi maalinsa takana pelaamassa mailallaan kiekkoa.

24-vuotias Tappara-kasvatti on sivussa pelikieltonsa takia kaikista kevään playoffs-otteluista, vaikka finaalisarja venyisi seitsemänteen otteluun.

Mikäli koko pelikieltoa ei ole kärsitty kuluvan kauden aikana, pelikielto jatkuu Salmisen edustaman seuran seuraavissa liigaotteluissa.

Tappara johtaa finaalisarjaa voitoin 2–1. Mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa. Perjantaina joukkueet kohtaavat neljännessä finaalissa Lahdessa.

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.