Gaza-protesteissa pidätyksiä eri puolilla Yhdysvaltoja, Etelä-Kalifornian yliopisto perui valmistujaisjuhlansa

Poliisi pidätti keskiviikkona kymmeniä mielenosoittajia yliopistokampuksilla eri puolilla Yhdysvaltoja.

Katriina Töyrylä

Etelä-Kalifornian yliopisto USC peruu tämän kevään valmistujaisjuhlan Gaza-protestien pelossa.

Yliopiston johto pelkää, että opiskelijoiden Gaza-protestit voisivat häiritä juhlallisuuksia.

USC ilmoitti valmistujaisten pääjuhlan perumisesta päivä sen jälkeen, kun yliopiston kampuksella pidätettiin yli 90 opiskelijaa.

Yliopisto ei järjestä pääjuhlaa, johon on yleensä tullut noin 65 000 vierasta.

Tiedekunnat kuitenkin järjestävät omia valmistujaisjuhliaan. Osallistujille tehdään turvatarkastus.

Torstaina poliisi pidätti kymmeniä opiskelijoita kampuksilla eri puolilla Yhdysvaltoja Israelin ja Hamasin sotaa vastustavissa mielenosoituksissa. Kaikkiaan poliisi on pidättänyt viikon sisällä yliopistoilla yli 500 mielenosoittajaa, kertoo The Washington Post -lehti.

Osassa yliopistoja mielenosoittajat ovat pystyttäneet kampusalueille telttaleirejä. Columbian yliopisto oli antanut kampukselleen leiriytyneille noin 200 mielenosoittajalle puoleenyöhön asti aikaa purkaa leirinsä. Yliopisto kuitenkin perui uhkavaateen hieman ennen määräaikaa, koska neuvotteluissa on edetty.

Israelin tukijat sekä kampusten turvallisuudesta huolestuneet ovat syyttäneet mielenosoituksia juutalaisvastaisista välikohtauksista sekä vihapuheesta. Jotkut juutalaiset opiskelijat sanovat olevansa huolissaan turvallisuudestaan.

Jotkut juutalaisopiskelijat puolestaan osallistuvat mielenosoituksiin ja syyttävät viranomaisia antisemitismin ja Israelin valtion arvostelun rinnastamisesta.

Presidentti Joe Biden on sanonut, ettei antisemitismilla ole sijaa kampuksilla. Samaan aikaan presidentti tukee ilmaisunvapautta yliopistoilla.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme