THL: Mullassa ja kompostituotteissa piilee riski legionellabakteerista

Multapussi kannattaa avata suuaukko poispäin kasvoista tartuntariskin minimoimiseksi.

Kahvinporoista valmistettua multaa.
Kotipuutarhurien kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Toni Joukanen

Kuivaa multaa ei kannata pöllyttää hengitysilmaan, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n mukaan multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Legionella voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi eli legioonalaistaudiksi.

Legionella voi johtaa keuhkokuumeeseen

Legionelloosi on infektiotauti, jonka oireita ovat esimerkiksi kuiva yskä, kuume ja hengenahdistus. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

THL:n asiantuntija Taru Miller kertoo Ylen Radio Suomen päivässä, että tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Siksi pitäisikin välttää mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan.

Tartunnan voi saada myös iholla olevan haavan kautta, jos haavaan pääsee legionellabakteereja sisältävää ainesta, kuten vettä tai multaa.

Kostuta multaa ja käytä suojakäsineitä

THL on julkaissut listan, miten voi ehkäistä legionellabakteerien pääsyä elimistöön.

Esimerkiksi multapussi kannattaa avata suuaukko kasvoista poispäin ja multaa käsitellessä on hyvä käyttää suojakäsineitä.

– Haavat ja rikkinäinen ihon kannattaa tosiaan suojata ja muistaa pestä kädet huolellisesti vielä puutarhakäsineidenkin jälkeen, Miller sanoo.

Multaa tai kompostia on hyvä kostuttaa vaikka vesikannulla, jottei se pöllyä. Multapusseja kannattaa säilyttää myös poissa auringosta. 20–40 asteen lämpötila on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.

Ruusupenkin kuivia oksia leikataan puutarhasaksilla.
Puutarhatöissä on hyvä käyttää suojakäsineitä. Kuva: Päivi Rautanen

Joka kymmenes tartunta todennäköisesti peräisin mullasta

Legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnonvesissä ja maaperässä. Suotuisissa olosuhteissa, mihin esimerkiksi lämpötila vaikuttaa, ne pääsevät lisääntymään ja saattavat sairastuttaa ihmisen.

Viime vuonna Suomessa oli 54 tunnistettua legionelloositapausta. Millerin mukaan näistä viiden kohdalla epäiltiin ja tutkittiin multanäytteitä tartunnan lähteenä.

Kaikki eivät sairastu

Suurin osa bakteerille altistuvista terveistä ihmisistä ei kuitenkaan sairastu.

– Vaikka legionelloositapaukset ovatkin olleet kasvussa viime vuosina sekä Suomessa että globaalisti, niin peloissaan ei tarvitse olla.

Millerin mukaan piha- ja puutarhatöistä on valtavasti ja paljon enemmän terveyshyötyjä kuin riskejä. Ja ne riskitkin voi minimoida asianmukaisilla toimintatavoilla.

– Ehdottomasti suosittelen, että kaikki viettävät paljon aikaa pihalla ja piha- ja puutarhatöiden parissa.

Millerin mukaan bakteereja löytyy aina luonnonvesistä ja maaperästä ja vasta sitten kun ne pääsevät lisääntymään, voi saada tartunnan.

Suurin riski sairastumiseen onkin ikääntyneillä ja niillä, joilla vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä.

Suosittelemme