Viimeiset hiihtoviikot ovat menossa – selvitimme, mihin asti pohjoisessa ladut ovat hiihtokunnossa

Pisimpään hiihtolatuja kunnostetaan Saariselällä ja Levillä. Latujen kunto ei riipu ainoastaan lumen määrästä, vaan myös yöpakkasista.

Oulussa hiihtokausi jatkuu vappuviikolle. Monella pohjoissuomalaisella paikkakunnalla hiihdetään toukokuun puolella.
Eelis Rytkönen

Pohjois-Suomessa riittää vielä lunta. Forecan mukaan suurissa osissa Lappia ja Kainuuta lunta on yli puoli metriä, ja valtaosassa Pohjois-Pohjanmaatakin on vielä vähintään parinkymmenen sentin lumipeite.

Hiihtolatuja kunnostetaan useimmissa paikoissa vielä vappuna, joissain paikoissa vielä pidempäänkin.

Kevään tulo tekee silti latujen kunnostamisesta ajoittain vaikeaa, vaikka lunta riittäisikin.

Muonion latuja huoltavan Muonion Paanat -yhdistyksen jäsen Pekka Veisto kertoo, että yöpakkasten lyhyyden takia latuja täytyy lähteä ajamaan aamuvarhain, kun hanki vielä kantaa latukonetta.

– Kymmenen aikaan lumi on jo niin märkää, että siitä ei enää koneella hyvää latua saa, nytkin tänä aamuna lähdettiin neljältä ajamaan, Veisto kertoi torstaina.

Näillä näkymin Muonion kunnan alueella eli esimerkiksi Pallaksella latuja saadaan kunnostettua vappuun asti, jolloin lämpötila noussee.

Mies hiihtää ladulla luisteluhiihtoa, taustalla puita.
Perjantaina Rovaniemen Ounasvaaralla hiihtänyt Tero Peteri totesi, että keli oli huono, mutta latu hyvässä kunnossa. Peteri ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen Rovaniemen latuihin. Hän kertoo, että talven aikana kerran ladulla oli korkeat laidat ja keskelle oli muodostunut monttu. Kuva: Eelis Rytkönen / Yle
Mies hiihtää ladulla.
Juha Sohlman aikoo hiihtää niin kauan kuin latuja on jäljellä. Perjantaina Ounasvaaralla Rovaniemellä hiihtänyt Sohlman on tyytyväinen latujen kuntoon. Kuva: Eelis Rytkönen / Yle

Ensi viikon säässä epävarmuutta

Latujen kunto riippuu kunnostuksen lisäksi tietysti sään muutoksista.Pohjois-Suomessa lämpötila on viikonloppuna päivisin monin paikoin viiden lämpöasteen paikkeilla, mutta ensi viikon säässä on vielä epävarmuutta.

Suosittelemme