Red Bullista pamahti järisyttävä uutinen – F1-sarjaan viritteillä uusi supertalli

Lukuisat mediat uutisoivat Red Bullin suunnittelijagurun Adrian Neweyn lähdöstä. Yle Urheilu avaa, miksi uutinen on järisyttävä F1-maailmassa.

Adrian Newey Japanin GP:ssä 2024 Red Bullin pilttuussa.
Adrian Newey on suunnitellut Red Bullin autot, joita pidetään F1-historian dominoivimpina. Kuva: Getty Images
Roope Visuri

Red Bullin F1-tallin suunnittelijaguru Adrian Newey, 65, poistuu tallin riveistä tämän kauden päätteeksi, uutisoivat lukuisat saksalaiset ja brittimediat.

Britannin yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Neweyn lähdön taustalla on ollut tallipäällikkö Christian Hornerin häirintäkohu. Horneria epäiltiin tallin naistyöntekijän häirinnästä, mutta Red Bullin sisäinen tutkinta vapautti Hornerin kaikista syytöksistä helmikuussa ennen kauden alkua.

Red Bullin toimintatavat tilanteessa herättivät laajalti kritiikkiä F1-maailmassa. Häirinnästä raportoinut on valittanut päätöksestä.

Yle Urheilu kertoo, miksi Neweyn lähtö on järisyttävä uutinen F1-maailmassa.

1. Tärkeämpi kuin Max Verstappen tai Lewis Hamilton

Adrian Neweytä pidetään kaikkien aikojen parhaana F1-auton suunnittelijana. Neweyn autoilla on voitettu reilun 30 vuoden aikana yhteensä 25 kuljettajien ja tiimien maailmanmestaruutta.

Ennen Red Bullia Newey työskenteli menestyksekkäästi Williamsilla ja McLarenilla. Newey muistetaan esimerkiksi Mika Häkkisen mestaruusautojen luojana 1990-luvun lopussa. Red Bullille Newey siirtyi vuodeksi 2006 ja suunnitteli Sebastian Vettelin maailmanmestariautot 2010-luvun alussa.

Tuoreimpana menestysluomuksena pidetään nykyistä Red Bullin dominanssia. Kun F1-sarjassa palattiin niin sanottuihin maaefektiautoihin kaudeksi 2022, Red Bull loikkasi muita selvästi edelle. Newey oli aikanaan 1980-luvulla tehnyt yliopiston lopputyönsä juuri maaefektiautoista.

Kokemus näkyi. Viime vuosina Red Bull -auto on ollut F1-historian ylivoimaisin Max Verstappenin käsissä. Sillä on rikottu käytännössä kaikki F1-ennätykset.

Sky Sportsin kokenut F1-toimittaja Craig Slater tiivistikin Neweyn merkityksen osuvasti perjantai-iltana.

– Jos antaisi mahdollisuuden valita, niin suurin osa tallipäälliköistä ottaisi Adrian Neweyn mieluummin pääsuunnittelijakseen kuin Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin kuljettajakaksikokseen. Hän on niin hyvä, Slater linjasi.

2. Häirintäkohusta isoin julkinen särö

Neweyn lähtö Red Bullilta olisi myös isoin näkyvä lovi Red Bull -talliin ennen kautta kohahduttaneiden häirintäsyytösten jälkeen.

Häirintäkohu nosti pintaan Red Bullin sisäiset ristiriidat ja valtataistelut perustaja Dietmar Mateschitzin kuoleman jälkeen. Horner-uutisen myötä alettiin myös spekuloida, voisiko Max Verstappen kohinan myötä loikata jopa pois Red Bullilta.

Brittimedioiden mukaan Neweyn ja Hornerin välit ovat viilentyneet kohujen myötä. Horner antoi myös viime vuoden lopulla julkisuuteen kommentteja, joissa on korostanut Neweyn alaisen, teknisen johtajan Pierre Wachen kykyjä.

Christian Horner ja Adrian Newey keskustelevat Bahrainin kilpailuviikonloppuna 2024.
Christian Horner (oik.) ja Adrian Newey keskustelivat Red Bullin tiloissa kaudenavauskisassa Bahrainissa, kun kohu oli kuumimmillaan. Kuva: Getty Images

Myös Hornerin häirintäepäilyistä useita skuuppeja kirjoittanut hollantilaistoimittaja Erik van Haren kirjoitti, että Neweyn vaikutus tämän ja viime vuoden Red Bull -autoon olisi ollut marginaalinen. Toisenlaisiakin näkemyksiä on ollut. BBC kirjoittaa Neweyn lähdön olevan iso kolhu Red Bullin tiimiin. Sky Sportsin mielestä suunnittelutiimi on rakennettu Neweyn ympärille.

Joka tapauksessa kilpailijatallit haistanevat nyt veren viime vuosina F1-sarjaa hallinneessa Red Bullissa. Näin merkittävän hahmon poistumista tallista pidetään merkittävänä iskuna myös siinä mielessä, että F1-sarjan autot uudistuvat kaudelle 2026. Red Bullin dominoinnin voidaan ainakin spekuloida vähentyvän.

Näin Max Verstappen, Adrian Newey ja Christian Horner juhlivat vielä prameasti F1-mestaruuutta 2021 Red Bullin tiloissa.

3. F1-sarjaan uusi supertalli?

Neweyn seuraavaksi työnantajaksi on spekuloitu Ferraria. Sky Sportsin Slaterin tietojen mukaan Neweyn toive olisi työskennellä vielä Ferrarilla, jos hän jossain toisessa F1-tallissa vielä työskentelee.

Newey kertoi viime syksynä katuvansa vähän, että hän ei ole koskaan työskennellyt Ferrarilla tai Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin kaltaisten F1-suuruuksien kanssa.

Neweyn mukaan Ferrari on vuosien varrella tarjonnut hänelle kolme kertaa sopimusta, mutta hän on joka kerta kieltäytynyt.

Christian Horner, Max Verstappen ja Lewis Hamilton kesäkuussa 2023 Kanadan GP:n palkintokorokkeella.
Jatkossa Adrian Newey (vas.) ja Lewis Hamilton (oik.) nähdään juhlimassa Ferrarin väreissä, eikä Newey suunnittele enää Max Verstappenin (kesk.) autoja? Kuva Kanadan GP:stä viime kesältä. Kuva: Getty Images

Jos Newey siirtyisi Ferrarille, hän pääsisi myös työskentelemään Hamiltonin kanssa. Seitsemänkertainen mestari Hamilton siirtyy ensi kaudeksi Ferrarille. Myös Alonson nykyisen työnantajan Aston Martinin on kerrottu aiemmin tehneen sopimustarjouksen suunnittelijagurulle.

On vielä epäselvää, milloin Newey pääsisi työskentelemään toisessa F1-tallissa. BBC:n mukaan Neweyn voisi olla mahdollista neuvotella sopimuksen purkamisesta niin, että hän voisi työskennellä uudessa tallissa ensi vuonna kohti uusia sääntömuutoksia.

Sky Sportsin mukaan kuitenkin Neweyn sopimuksessa on pykälä, joka estäisi irtisanoutumisen jälkeen heti työskentelyn kilpailijatallissa. Sky Sportsin tietojen mukaan Newey saisi työskennellä toisessa F1-tiimissä vasta vuonna 2027.

Jos Neweyn siirto toteutuu, Ferrarilla olisi alkamassa melkoinen ”viimeinen tanssi”.

Newey ja kaikkien aikojen menestynein F1-kuljettaja Hamilton ovat joka tapauksessa lähellä F1-uriensa päätepistettä. Tähän päälle vielä toisena kuljettajana on Ferrarin oma kasvatti Charles Leclerc.

Viritteillä olisi melkoinen supertalli. Ferrarilla varmasti himoitaan mestaruutta, sillä edellinen kuljettajien maailmanmestari on Kimi Räikkönen vuodelta 2007. Edellinen tallimestaruuskin on kaukaa, vuodelta 2008.

Suosittelemme