Etelästä saapuva sadealue ratkaisee, tuleeko vapusta kesäisen lämmin vai märkä ja kolea

Viikonloppuna sää lämpenee, mutta samalla tulee myös sateita. Myös vappusään kohtalo riippuu etelästä saapuvasta laajasta sadealueesta.

Myytäviä ilmapalloja nipussa.
Vapuksi Suomeen saapuu korkeapaine, joka tuo mukanaan myös sadealueen. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Laura Kangas

Suomeen saapuu lähipäivinä useita sadealueita, joista yksi saattaa myös uhata kesäistä vappusäätä.

Viikonloppuna sää lämpenee, mutta samalla Suomen ylle tulee heikkoja matalapaineita, joiden mukana tulee myös sadetta.

Perjantaina sateet painottuvat Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienoille. Sateet voivat tulla maahan niin vetenä kuin räntänä, mutta sademäärät jäävät vähäisiksi. Lämpötila jää vielä viiden plusasteen tienoille koko maassa.

Lauantaina hajanaisia sateita tulee monin paikoin. Keski-Lapissa on luvassa lumisateitakin, mutta muualla maassa sateet tulevat vetenä. Yön aikana sateita tulee myös eteläiseen Suomeen. Samalla lämpömittari voi paikoin yltää päivällä jo 10 asteeseen.

Sunnuntaina sateet enimmäkseen hellittävät, maan keskivaiheilla sadekuuroja vielä tulee. Etelässä sää on poutainen ja melko aurinkoinen. Etelässä lämpötila voi nousta 10–12 asteeseen.

Videolta näet, minne viikonlopun sateet osuvat.

Vapun kohtalo riippuu sadealueesta

Eurooppaan muodostuu viikonvaihteessa korkeapaine, joka yltää ennusteiden perusteella myös Suomen ylle. Se tuo vappuaatoksi eli tiistaiksi mukanaan lämpöä ja parhaimmillaan jopa 20 asteen lämpötiloja Etelä-Suomeen.

Samalla saapuu kuitenkin myös sateita.

– Selvästi etelästä kurkottaa hyvin lämmintä ilmaa, mutta sen lämpimän ilman reunassa on sellainen laaja sadealue, kertoo Ylen meteorologi Nina Karusto.

Lämmön kohtalo riippuu siitä, mihin sadealue ja korkeapaineen reuna lopulta asettuvat.

Jos korkeapaine yltää maan keskiosiin saakka, siellä tulee sateita, mutta etelässä lämpötila pääsee nousemaan jopa 15–20 asteeseen.

Jos korkeapaineen raja ja sadealue jäävät etelään, siellä vietetään sateista ja jokseenkin koleaa vappuaattoa eikä lämmin ilma yllä muuallekaan Suomeen. Matalimmillaan lämpötila voi etelässä jäädä jopa 5–10 asteen hujakoille.

– Vielä ei pysty sanomaan, mihin se sade loppujen lopuksi osuu. Kuitenkin on selvästi lämpimämpää kuin nyt, Karusto kertoo.

Joka tapauksessa kesäistä vappua voi toivoa lähinnä etelässä. Muualla maassa lämpötila jää selvästi alemmas. Koko maassa päästään kuitenkin plusasteiden puolelle.

– Sitähän arvuutellaan aina, että onko vappuna lumisateita, niin sen suhteen on nyt ainakin selvää, että se on sitten vettä, jota sieltä tulee.

Suosittelemme