Pietarsaaren veden ongelmat tällä kertaa ohi - vettä ei tarvitse enää keittää

Kaikki uudet näytteet ovat Pietarsaaren veden toimitusjohtajan mukaan puhtaita. Niistä ei ole löytynyt koliformisiabakteereja eikä enterokokkeja,

ett glas fyllt med vatten
Pietarsaaren ja Luodon eteläosien vettä ei tarvitse enää keittää. (Kuvituskuva) Kuva: Arash Matin / Yle
Marja Aaltio

Pietarsaaren juomaveden keittokehotus on ohi. Juomavettä ei enää tarvitse keittää.

Pietarsaaren Veden alueelle annettiin tiistaina 23.4.2024 ruoka- ja juomaveden keittokehotus, mutta se ei ole enää voimassa, kerrotaan Pietarsaaren veden tiedotteessa.

Pietarsaaren vesi toimittaa vettä myös Luodon eteläosiin.

Pietarsaaren veden toimitusjohtaja Andreas Svarvar kertoo, että bakteereja löytyi yhden kiinteistön sisäisestä hanasta otetusta näytteestä. Terveysviranomaiset ottivat näytteen säännöllisen valvonnan yhteydessä.

– Muualta ei ole bakteereja löydetty. Onhan se vaikea sanoa sataprosenttisesti mistä ne olivat peräisin, mutta kun ei ole muualta löydetty, niin luultavasti eivät ole meidän vedestä peräisin, sanoo toimitusjohtaja Andreas Svarvar.

Terveysvirnanomaiset ottivat keskiviikkona useita eri näytteitä. Keskiviikkona otetusta näytteestä ei ole todettu enterokokkeja.

Koska yhdessä näytteestä löytyi koliformisia bakteereja, on vettä kloorattu tavanomaista enemmän. Talousveden klooripitoisuus onkin tällä hetkellä tavanomaista korkeampi ja kloorin haju on voimakas. Kloori tappaa haitalliset mikrobit. Veden kloori ei aiheuta terveyshaittaa.

Ympäristöterveydenhuollon päällikön Annika Porthinin mukaan toistaiseksi ei tietoa, mistä bakteerit olivat veteen päätyneet. Terveysviranomaiset ovat viikon aikana ottaneet useita näytteitä eri puolilta vesijohtoverkkoa.

Ei yhteyttä syksyn rautaongelmaan

Viime syksynä Pietarsaaren vedestä löytyi rautaa. Toimitusjohtaja Andreas Svarsvarin mukaan nyt havaitulla bakteerilla ja aiemmalla rautaongelmalla ei ole yhteyttä.

Korjausvelkaa Pietarsaarenkin vesijohtoverkossa on - kuten myös muualla Suomessa. Korjausvelka ei kuitenkaan hänen mukaansa liity tämänviikkoisiin ongelmiin.

Svarsvar kertoo Pietarsaaren veden hakeneen lisää investointirahaa kaupunginvaltuustolta, jotta nykyisen alavesisäiliön viereen voitaisiin rakentaa uusi. Kun uusi on valmis, voitaisiin vanha säiliö kunnostaa.

Pietarsaaren veden toimitusjohtaja Svarsvar muistuttaa myös, että päätöksen veden keittämiskehotuksesta tekee aina viranomainen. Tässä tapauksessa Kallan ympäristöterveys, jonka vastuulla veden laadun tarkkailu on.

Viranomainen myös purkaa keittämispäätöksen, ja tänään se purettiin, kun viimeiset laboratoriotulokset valmistuivat.

Artikkelia ja alaotiskkoa on muokattu Pietarsaaren veden toimitusjohtajan haastattelun perusteella perjantaina 26.4.2024 kello 17.04

Suosittelemme