Joensuun kaupunki määräsi rakentamisen alan opiskelijat tietöihin – kisällit oppivat mestareilta tekemisen kautta

Tällä työmaalla työt suorittavat Riverian opiskelijat ja urakoitsija on vain ohjaavassa roolissa.

Riverian opiskelijat kertovat, mitä pitävät käytännön harjoittelusta. Video: Heikki Haapalainen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Rakentamisen alan opiskelijat rakentavat uutta tietä Pohjois-Karjalassa Joensuussa. Mukana on noin 30 opiskelijaa.

– Tämä on ollut mukavaa, olen tykännyt tästä. Olen oppinut ajamaan kuorma-autoa ja nähnyt, mitä työmaalla tehdään, kertoo opiskelija Kim Rossi.

– Aamu aloitettiin kaivamalla salaojaputkia seuraavaa kaivoa kohti. Olen päässyt monipuolisesti tekemään erilaisia tehtäviä, kertoo opiskelija Ville Huikuri.

Kyseessä on Papinkadun teollisuusalueen läpi kulkevan Kuormaajantien jatko, jota jatketaan pohjoiseen päin noin 200 metriä. Rakentamistyö toteutetaan mestari-kisälli-tapaan ja urakoitsija on vain ohjaavassa roolissa.

Ville Huikuri kauhoo hiekkaa kaivinkoneella tietyömaalla.
Joensuun Papinkankaan tietyömaalla opitaan erilaisia tehtäviä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kaupunki määräsi, että opiskelijat tekevät työt

Talonrakennusalalla vastaavaa on ollut jo aiemmin, mutta näin isoa opiskelijoiden toteuttamaa tietyötä ei ole tiettävästi aiemmin tehty.

– Ainutlaatuisen tästä tekee se, että Joensuun kaupunki on urakkaa kilpailuttaessaan määrännyt, että tällä työmaalla työt suorittavat Riverian opiskelijat. Normaalisti tällaisessa urakassa saattaa olla työhön oppimassa yksi tai kaksi opiskelijaa, kertoo Riverian tiimipäällikkö Aki Hankilanoja.

Kustannussyistä tienrakennuksessa on usein hyvin tiukat aikataulut, mutta tällä työmaalla aikataulu on joustava. Työt aloitettiin opiskelijoiden perehdyttämisellä tammikuussa ja toukokuun aikana pitäisi olla valmista.

Työmaan avulla on myös luotu kontakteja opiskelijoiden ja yritysten välille. Yritykset ovat käyneet vierailuilla työmaalla ja tavanneet tulevia ammattilaisia.

Suosittelemme