Osa taloyhtiöistä kieltää renkaiden varastoinnin yhteistiloissa – pelastuslaitoksen mielestä laki on tulkinnanvarainen

Renkaiden säilyttäminen yhteiskäyttötiloissa aiheuttaa pelastuslaitokselle kysymyksiä ja neuvontapyyntöjä.

Auton renkaita varaston lattialla.
Erillisissä autotalleissa ja ulkovarastoissa renkaat aiheuttavat harvoin paloturvallisuusriskiä. Kuva: Yle/ Stefan Paavola
Aku Charpentier

Kielto säilyttää autonrenkaita varastotiloissa on yleistynyt monissa taloyhtiöissä.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jani Kuutsan mukaan pelastuslaki ei suoraan kiellä autonrenkaiden säilytystä taloyhtiön varastotiloissa.

– Pelastuslain pykälä on tulkintaa vaativa, ja viime kädessä epäselvien tilanteiden arviointi jää toimivaltaisen pelastusviranomaisen vastuulle.

Pelastuslain mukaan helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää rakennuksen säilytystiloissa tai sen välittömässä läheisyydessä siten, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen vaaraa tai mahdollisen tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.

Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää, ettei mitään materiaalia sijoiteta oman varastohäkin ulkopuolelle esimerkiksi kulkuväylille, jotka toimivat monesti myös poistumisteinä.

Taloyhtiöt kieltävät yleensä varastoinnin yhteiskäyttöisissä autosuojissa kokonaan, sillä autosuojan käytännön ylläpito vaikeutuisi tavaramäärän takia.

Erillisissä autotalleissa ja ulkovarastoissa renkaat aiheuttavat harvoin paloturvallisuusriskiä.

– Kun edellä mainitusta on huolehdittu, yleensä silloin varastoinnin turvallisuus on jo melko hyvällä tasolla. Tarvittaessa voi vielä konsultoida pelastusviranomaista tarkemmin häkkivarastoissa olevan tavaran hyväksyttävästä tyypistä ja määrästä.

Suosittelemme