Presidentti Stubbin vierailu keräsi sankan väkijoukon Vaasan kauppatorille

Aiemmin lauantaina Stubb toi valtiovallan tervehdyksen kansallisen veteraanipäivän juhlaan Vaasassa. Kansalaistapaamisessa torilla oli presidentin oman arvion mukaan noin tuhat ihmistä.

Petri Kuikka

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksien päätteeksi tasavallan presidentti Alexander Stubb tapasi puolisonsa, rouva Suzanne Innes-Stubbin kanssa kansalaisia Vaasan kauppatorilla.

Paikalle saapui runsaslukuinen joukko ihmisiä tervehtimään presidenttiparia.

Yksi paikalle tulleista oli Anna Ihalainen. Hänellä ei ollut vielä arvosanaa uuden presidentin onnistumisesta.

– Vielä on hiukan aikaista arvioida sitä, miten presidentti on onnistunut tehtävässään. Eiköhän tämä ole vielä tässä vaiheessa vähän opettelua niin häneltä kuin meiltä kansalaisiltakin.

Presidentti Stubb haastattelussa Vaasan torilla.
Presidentti Alexander Stubbia haastatteli Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Emma Lehtonen. Kuva: Kim Blåfield / Yle

Useita muistoja Vaasasta

Presidenttiä myös haastateltiin tilaisuudessa. Hän kertoi monista lämpimistä muistoista Vaasaan liittyen.

– Olen ollut täällä kavereiden kanssa ja minulla oli myös opiskelukavereita Vaasasta. Vaalikampanjaakin olen tehnyt Vaasassa.

Yleisölle Stubb kertoi myös salaisuuden, josta hän paljasti ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa vain pienen osan.

– Sukuni salat -ohjelmassa tulette huomaamaan erittäin suoran yhteyden Vaasan kaupunkiin. Sen verran voin paljastaa, että se liittyy vuonna 1777 perustettuun kirjapainoon.

Vaasan tori on täyttynyt ihmisistä.
Vierailu Vaasassa oli presidentti Alexander Stubbin toinen maakuntavierailu. Aiemmin hän kävi Itä-Suomessa. Kuva: Kim Blåfield / Yle

Pohjanmaa näyttäytyy vahvana alueena

Pohjanmaan ja Vaasan alueen tulevaisuuden presidentti arvioi myönteiseksi.

– Vaasan asukkaista noin viidesosa on opiskelijoita ja kyseessä on hieno yliopistokaupunki. Täältä löytyy Suomen vahvin energiaklusteri.

Myös Venäjän muuttunut tilanne vahvistaa Pohjanmaan asemaa.

– Nyt kun Venäjän rajat ovat kiinni, pitää hakea uusia mahdollisuuksia. Nato-jäsenyys ja turvallisuustilanne tuo paljon investointeja Suomeen. Täällä voidaan toimia edelläkävijänä Ruotsin suuntaan, koska te tunnette länsinaapurimme niin hyvin.

Yle Pohjanmaa välitti lauantai-iltapäivänä Svenska Ylen kanssa kaksikielisen lähetyksen Vaasan torilta kansalaistapaamisesta. Tallenne löytyy Yle Areenasta.

Artikkelia päivitetty 27.4. kello 17.43 presidentin ja yleisön kommenteilla.

Suosittelemme