Järvi-Suomen järviin ennustetaan isoimpia tulvia sataan vuoteen, Pohjois-Pohjanmaan jokiin tulossa toinen tulvahuippu

Järvi-Suomen pienissä järvissä vedenpinta on nyt paikoin harvinaisen korkealla.

Ilmakuvassa tulvan valtaamien peltojen keskellä veden saartama talo Ylivieskan.
Huhtikuun puolivälissä Kalajoen tulvat saartoivat taloja Ylivieskassa. Kuva: Ville Honkonen / Yle
Nuutti Ruokangas,
STT

Pohjois-Pohjanmaan jokiin odotetaan uutta tulvahuippua ensi viikolla, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Ely-keskuksen mukaan Pyhäjoella, Siikajoella, Temmesjoella ja Tyrnävänjoella on tulossa toinen tulvahuippu, jonka virtaamien odotetaan jäävän edellisten tulvahuippujen tasolle. Tulvahuippu tarkoittaa tulvan korkeinta veden korkeutta.

Huhtikuun puolivälissä Pohjois-Pohjanmaan joista etenkin Kalajoella suuret jääpadot aiheuttivat laajoja tulvia. Myös Pyhäjoki tulvi tuolloin. Kalajoenkin virtaama nousee ennusteiden mukaan ensi viikolla keskimääräisen tulvan tasolle.

Muista joista myös Pattijoen odotetaan saavuttavan tulvahuippunsa vappuviikolla. Säällä on merkittävä vaikutus tulvien suuruuteen.

Lisäksi ely-keskuksesta kerrotaan, että myös Kiiminkijoen virtaama on nousussa. Jäiden ennustetaan lähtevän Kiiminkijoessa liikkeelle ensi viikon aikana.

Ely-keskus korostaa omatoimisuutta kiinteistöjen suojaamisessa tulvilta.

STT:n mukaan alkuviikolla satanut lumi nostaa sulaessaan myös etelä- ja lounaisrannikon jokien vedenpintaa. Todennäköisesti joet eivät kuitenkaan nouse siellä aivan tulvalukemiin.

Lapin suuret joet ovat huipussaan todennäköisesti vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Myös järvien pinnat ovat nousemassa

Järvi-Suomessa järvien pinnat ovat nousemassa selvästi tavanomaista korkeammalle, kertoo vesi.fi-sivusto. Veden pintaa nostavat viikon lopulla lämpenevä sää ja mahdolliset vesisateet.

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa joet ja järvet ovat monin paikoin nousseet tulvakorkeuksiin aikaisemmin kuin vuosikymmeniin. Mäntyharjun reitillä latvajärvi Kyyveden vedenpinta voi nousta toukokuun alkupuolen aikana lähelle vuoden 1924 korkeinta mitattua huippua, sivusto kertoo. Myös Pieliselle, Kallavedelle ja Saimaalle ennustetaan touko-kesäkuussa harvinaisen suurta kevättulvaa.

Pohjois-Savon ely-keskus kertoo, että Kallaveden pinnan ennustetaan nousevan noin 15–20 senttimetriä viime keväistä tulvaa korkeammalle. Tulvahuippu saavutetaan toukokuun puolenvälin jälkeen.

Useimmissa eteläisen Suomen järvissä aina Kainuuseen saakka vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden korkealla, ja niiden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi keskimääräisiä keväthuippuja korkeammalle.

Suosittelemme