Ely-keskus antoi lausunnot Tyrskyn merituulivoimapuistolle sekä sähkönsiirrolle

Merituulivoimapuisto Tyrsky sijoittuu 30–49 km päähän rannikosta. Lähimmät paikkakunnat ovat Kaskinen, Närpiö ja Korsnäs.

En vindkraftverk på land fotograferat underifrån
Merituulivoimapuisto koostuu maksimissaan 95 tuulivoimalasta ja tuotettu sähkö tuodaan maihin merikaapeleilla. (kuvituskuva) Kuva: Gustaf Antell
Ulla Kuivasmäki

ELY-keskus on antanut lausunnot ympäristövaikutusten arviointiohjelmista koskien OX2 Finland Oy:n Tyrskyn merituulivoimapuistohanketta ja mantereen sähkönsiirtoa Tyrskyn merituulivoimapuistolle.

Merituulivoimapuisto Tyrsky sijoittuu 30–49 km päähän rannikosta. Lähimmät paikkakunnat ovat Kaskinen, Närpiö ja Korsnäs.

Merituulivoimapuisto koostuu maksimissaan 95 tuulivoimalasta ja tuotettu sähkö tuodaan maihin merikaapeleilla. Sähkönsiirto mantereella toteutetaan joko ilmajohdoilla ja rantautumisalueen lähellä sekä yhdessä hankevaihtoehdossa maakaapeleilla.

Vaihtoehtoja sähkönsiirtoreiteiksi on viisi ja ne sijoittuvat seitsemän kunnan alueelle: Kristiinankaupunkiin, Närpiöön, Korsnäsiin, Maalahdelle, Kurikkaan, Laihialle ja Mustasaareen. Hankkeessa tarkastellaan lisäksi mahdollisuutta vedyntuotantoon merialueella, johon liittyy vetyputket hankealueelta mantereelle.

Kaksi YVA-menettelyä: Merituulivoimapuisto ja energiansiirto merialueella sekä mantereen sähkönsiirto merituulivoimapuistolle.

Kuulemisessa näistä saatiin yhteensä 53 lausuntoa viranomaisilta sekä 53 mielipidettä. Lausunnoissa merituulivoimapuistoa koskien esiin nousivat mm. hankkeen vaikutukset linnustoon, maisemaan sekä vesiluontoon. Mielipiteissä maisemavaikutukset ja yleisesti vaikutukset virkistyskäyttöön sekä luontoon nähtiin merkittäviksi.

Mantereen sähkönsiirtoa koskevissa lausunnoissa ja mielipiteissä nousivat esiin sähkönsiirron vaikutukset ihmisten viihtyvyyteen, maisemaan, luonnolle, metsätalouteen ja maatalouteen. Kuulemispalautteessa mm. kritisoitiin pitkiä sähkönsiirtovaihtoehtoja ja toivottiin sähkönsiirtoa suunniteltavan eri tuulivoimahankkeissa yhteistyönä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus katsoo, että arviointiohjelman ja saadun palautteen perusteella tulee merituulivoiman osalta erityisesti huomioida rakentamisen vaikutukset linnustoon, vedenlaatuun ja vedenalaiseen luontoon.

Mantereen sähkönsiirron osalta tulee huomioida erityisesti maisemaan, luontoon sekä ihmisten viihtyvyyteen ja virkistyskäyttöön kohdistuvat vaikutukset. Myös yhteisvaikutukset tulee huomioida sekä merituulivoimahankkeita koskien että mantereella muiden tuulivoimahankkeiden ja niihin liittyvän sähkönsiirron osalta.

Suosittelemme