Naisten Superpesistä kehitetään yhä ammattimaisempaan suuntaan: ”Sarjassa on valtava potentiaali”

Vuoteen 2028 mennessä tavoitteena on merkittävä taloudellinen kasvu. Se takaisi pelaajille isompia palkkioita ja pidemmän peliuran. Myös seurojen toimintaa halutaan kehittää nykyisestä.

Pesäpallojoukkueen lukkari räpylä kädessä.
Naisten Superpesiksessä näkyy vahvaa kasvua niin yleisömäärissä kuin seurojen budjeteissakin. Tulevaisuudessa tavoitteet ovat entistäkin korkeammalla. Kuvassa Jussittarien lukkari Johanna Karjanlahti. Kuva: Jenna Varjanto
Petri Kuikka

Naisten Superpesis halutaan nostaa vuoteen 2028 mennessä Top 5 -sarjaksi Suomessa kaikki sarjat mukaan lukien.

Mittareiksi on asetettu muun muassa pelaajabudjettien kasvu, katsojamäärät sekä suurempi medianäkyvyys

Jo nyt naisten Superpesis on yleisömääriltään katsotuin naisten palloilusarja Suomessa.

Kaudella 2023 runkosarjan yleisökeskiarvo oli 661 katsojaa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, yleisökeskiarvo nousee tuhanteen katsojaan vuoteen 2028 mennessä.

Lisäksi yhtenä strategian tavoitteena on pidentää naisten pelaajaurien kestoa nykyisestä.

Tällä hetkellä naispelaajien keski-ikä on 22,1 vuotta. Vuonna 2028 sen toivotaan olevan jo reilusti enemmän eli 24,5 vuotta.

Pesäpalloilija kolmospesällä valmiina juoksemaan kohti kotipesää.
Superpesis-kausi 2024 starttasi viikonloppuna Fuengirolassa, Espanjassa. Naisten avauspelissä vastakkain olivat Rauman Fera ja Seinäjoen Jussittaret. Kuva: Jenna Varjanto

Tavoitteena liikevaihdon tuplaaminen

Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Olli Aro näkee naisten peleissä valtavan potentiaalin.

– Kyse on laajemmasta maailmanlaajuisesta ilmiöstä. Naisten palloilulajit ovat viime vuosina lähteneet valtavaan kasvuun. Jalkapallo on tästä hyvä esimerkki.

Hänen mukaansa sarjan saaminen ammattimaisemmaksi vaatii varsinkin taloudellisten resurssien kasvattamista. Tämä tarkoittaa sekä Superpesis Oy:n että seurojen liikevaihdon tuplaamista.

– Tämän tavoitteen saavuttaminen lähtee ihan perusasioista. Haluamme nostaa naiset meidän markkinointiviestinnän kärjeksi. Lisäksi mediakumppanimme kanssa olemme lisänneet naisten otteluiden päälähetysten määrää tälle kaudelle. Tätä kautta näkyvyys ja saatavuus paranevat.

Pesäpalloilija tuulettaa kädet pystyssä.
Naisten Superpesis on yleisömääriltään katsotuin naisten palloilusarja Suomessa. Tunteiden näyttäminen on olennainen osa pelejä. Kuva: Jenna Varjanto

Seurojen taustojen kehittäminen ja sen tukeminen on olennaisessa roolissa tavoitteeseen pääsemisessä.

– Ei se auta, jos me jostain lämpöisestä toimistosta sanomme, että nyt me kasvamme. Kaikki lähtee seuroista ja niiden toiminnasta.

Aro sanoo, että onnistumisen yhtälö on periaatteessa varsin yksinkertainen. Naisten Superpesiksen on oltava yleisön ja yhteiskumppaneiden silmissä riittävän kiinnostava tuote.

– Se, miten pystymme kehittämään asioita riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon onnistumme keräämään markkinoilta rahaa lajin sisälle.

”Persoonat pitää säilyttää”

Seinäjoen Jussittarien pelinjohtaja Juha Antikainen iloitsee siitä, että naiset on otettu Superpesiksen strategian keskiöön ja tavoitteet on myös sanottu ääneen. Hänen mukaansa niiden saavuttaminen on realistista.

Antikainen on Aron kanssa samaa mieltä siitä, että seurojen tekemä työ on onnistumisen tärkein avain. Huippupesäpalloilijan elämään tarvitaan riittävän hyvää valmennusta.

– Isoimmat kehityshaskeleet on ammattimaistaa sitä seuratyötä. Budjettien kasvaminen on oikea suunta. Meidän on mietittävä miten pystymme seuroissa maksamaan pelaajille sellaista korvausta, joka mahdollistaa harjoittelemisen riittävän usein.

Pesäpallojoukkueen pelinjohtaja kävelee merkkiviuhka kädessään.
Juha Antikaisen mielestä naisten Superpesiksessä on hyvä mahdollisuudet saavuttaa entistäkin isompi asema suomalaisessa urheilukentässä. Pelaajat ovat urheilullisia ja peli viihdyttävää, hän sanoo, Kuva: Jenna Varjanto

Nyt kun naisurheilun ja -pesäpallon arvostus on nousussa, urheilijoiden ja muiden taustatekijöiden vastuulla on tehdä oikeita valintoja arjessaan.

Lupaus viihtymisestä katsomossa ja muutenkin sarjan parissa täytyy lunastaa, sanoo Antikainen.

– Pelaajilla pitää olla oikeus olla kentällä omanlaisensa persoona. Jos tunteiden palo ei näy pelin sisältä ulospäin, on muidenkin vaikea kiinnittyä lajin pariin. Pelaajille on jatkossakin sallittava urheilemisesta nauttiminen.

Suosittelemme