Hanskat lensivät vaihtopenkillä – kiukutteleva Toronto sulaa jälleen rumasti NHL:n pudotuspeleissä

Yksikään ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarja ei vielä ratkennut jääkiekon NHL:ssä. Toronton nimivahva miehistö on enää tappion päässä kesälomasta.

Veteraanihyökkääjä Brad Marchand latoi Bostonin voittomaaliksi jääneen osuman voimalla verkkoon.
Pertti Lappalainen,
STT Urheilu

Kuuntele uusin Ikan änäri -podcastin jakso alta tai suoraan Yle Areenasta. Aiheena muun muassa ensimmäisen pudotuspelikierroksen fyysisyys.

Betoniporsaita vyöryy niskaan, Selänteen viiden minuutin sääntö, änärin Veli-Matti Savinainen, salibandylle kiitos

Historia vaikuttaa toistavan itseään.

Toronton tähtipelaajilla kuorrutettu joukkue hävisi kotikaukalossaan Bostonille 1–3 ja on samoin lukemin tappiolla jääkiekon NHL:n ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjaa.

Kallispalkkaiset supertähdet ovat viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana voittaneet vain yhden pudotuspelisarjan. Bostonille joukkue hävisi kaksi peräkkäistä ensimmäisen kierroksen ottelusarjaa vuosina 2018 ja 2019.

Viime yön ottelussa Boston pystyi jälleen pitämään Toronton lähes kokonaan poissa parhailta maalintekopaikoilta. Runkosarjassa loistaneesta hyökkäyspelistä ei ollut tietoakaan. Lisää harmaita hiuksia kotijoukkueelle aiheutti ykköstähti Auston Matthewsin vetäytyminen ottelusta toisella erätauolla sairauden takia.

Konkarihyökkääjä James Van Riemsdyk vei Bostonin avauserän loppupuolella 1–0-johtoon. Toisessa erässä Bostonin tähdet näyttivät arvonsa, kun ensin Brad Marchand tuplasi ylivoimalla joukkueen johdon. Erän viimeisellä minuutilla hänen syötöstään tšekkitaituri David Pastrnak viimeisteli kauniisti 3–0-osuman nopean hyökkäyksen päätteeksi.

Toronton puolustus repesi maalissa tylysti.

Toronton puolustus avautui pahasti Bostonin kolmannessa maalissa.

Mitchell Marnerin taidokas 1–3-kavennus oli laiha lohtu Torontolle päätöserässä.

Pelin aikana nähtiin paljonpuhuvia kuvia Toronton vaihtopenkiltä. Kallispalkkaisimpiin tähtiin kuuluvat Matthews, Marner ja ruotsalaistaituri William Nylander puivat kovasanaisesti asioita ja vaikuttivat tiuskivan turhautumistaan. Marner heitti myös hanskansa voimalla vaihtopenkin lattialle.

– En usko, että olemme yhtään turhautuneita. Olemme aikuisia miehiä. Puhumme taktiikoista emmekä huuda toisillemme, koska vihaisimme toisiamme, Marner vakuutteli ottelun jälkeen kanadalaismedia Sportsnetin mukaan.

Tältä näytti Toronton vaihtopenkillä toisessa erässä.

Samaa vakuuttelivat myös päävalmentaja Sheldon Keefe ja Nylander.

– En aisti yhtään turhautumista. Pelaajat puskevat toinen toisiaan eteenpäin ja haluavat voittaa, päävalmentaja sanaili.

Ottelusarja jatkuu tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Ottelusarja on tuolloin katkolla Bostonille kotikaukalossa.

Suomalaisjoukkueet hävisivät

Suomalaistähtien siivittämät Carolina Hurricanes ja Florida Panthers eivät onnistuneet katkaisemaan ottelusarjojaan ensimmäisellä yrittämällä.

New York Islanders voitti Carolinan toiseen jatkoerään venyneessä ottelussa maalein 3–2. Islanders kavensi otteluvoitot lukemiin 1–3. Suomalaisista pisteille pääsi Teuvo Teräväinen, joka syötti upeasti joukkueensa toisen maalin, jolla Carolina tuli tasoihin tilanteeseen 2–2 kolmannessa erässä. Maalin viimeisteli Stefan Noesen.

Ottelun ratkaisi Islandersin tähtihyökkääjä Mathew Barzal, kun toisesta jatkoerästä oli ehditty pelata reilu minuutti. Maali oli Barzalille ottelun toinen. Carolina laukoi pitkässä ottelussa peräti 44 kertaa ja Islanders 35.

Joukkueet kohtaavat seuraavaksi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

New York Islandersin pelaajat juhlivat.
New York Islanders pääsi juhlimaan ottelusarjan ensimmäistä voittoaan äänekkään kotiyleisön edessä. Kuva: Getty Images

Tampa Bay Lightning kurmuutti kotijäällään Florida Panthersia tylyin luvuin 6–3. Joukkue karkasi jo 3–0-johtoon ensimmäisessä erässä Steven Stamkosin, Brandon Hagelin ja Brayden Pointin maaleilla.

Suomalaisista Floridan Anton Lundell oli mukana tekemässä joukkueensa 1–3-kavennusta ja toinen syöttöpisteille päässyt oli Eetu Luostarinen, joka hääri puolestaan panttereiden 3–4-kavennuksen taustalla.

Kiri ei kuitenkaan riittänyt ja Tampa takoi viimeisessä erässä vielä kaksi maalia Floridan maalivahdin Sergei Bobrovskin taakse. Tampa kavensi voitot ottelusarjassa nyt lukemiin 1–3.

Yön viimeinen ottelu Dallas Starsin ja Vegas Golden Knightsin välillä eteni jatkoerään tilanteessa 2–2. Vegasillaoli ensimmäisessä kotiottelussaan mahdollisuus siirtyä jo 3–0-sarjajohtoon.

Dallas meni ottelussa 2–0-johtoon Wyatt Johnstonin ja Miro Heiskasen maaleilla. Heiskanen näytti pudostupelien avausosumassaan osaamistaan molemmissa kenttäpäissä. Hän katkaisi Brayden McNabbin viivalaukauksen, nousi vahvalla luistelulla mukaan vastahyökkäykseen ja päätti sen millintarkalla rannelaukauksella.

Miro Heiskanen loisti Dallasin toisessa maalissa.

Vegas nousi kuitenkin vielä toisen erän aikana tasoihin, kun ensin McNabb kavensi ja kolmisen minuuttia myöhemmin Jack Eichel ja William Karlsson karkasivat alivoimalla kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Joukkueensa huonon kenttätasapainon jälkeen Heiskaselle jäi statistin rooli, kun Eichel sivalsi tasoituksen hänen edestään.

Dallas laukoi varsinaisella peliajalla mojovat 38 laukausta kohti Vegas-vahti Logan Thompsonia.

Ensimmäisen jatkoerän lopussa Dallasin sankariksi nousi Wyatt Johnston, joka laukoi pienestä kulmasta voittomaalin vajaat neljä minuuttia ennen erän päätöstä.

Juttu päivitetty kello 9.20: Dallas voitti jatkoerässä Vegasin.