Nuoret lähtevät maakunnasta muualle opiskelemaan, siksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu haluaa satoja aloituspaikkoja lisää

Maakunta menettää jatkuvasti opiskelijoita muualle Suomeen, koska aloituspaikkoja on liian vähän. Uusi rahoitusmalli takaisi kaksi lisäryhmää vuosittain.

Lähikuva kannettavasta tietokoneesta ja älypuhelimesta.
Kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat valmiita talkoisiin ja ovatkin tehneet jo positiivisen päätöksen opiskelupaikkojen rahoituksesta. Kuva: Yle / Laura Mainiemi
Kati Ala-Renko

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on ryhtynyt toimiin opiskelupaikkojen lisäämiseksi.

Apuun on pyydetty esimerkiksi alueen kuntia.

– Etelä-Pohjanmaalla on poikkeuksellisen vähän korkeakoulupaikkoja tarjolla. Täältä lähdetään joukolla muihin maakuntiin opiskelemaan, harmittelee Seamkin rehtori Jaakko Hallila.

Hallila ottaa vertailukohdaksi Pohjanmaan, jossa korkeakouluopiskelijoita on hänen mukaansa 14 000, kun Etelä-Pohjanmaalla heitä on vain 5 000.

– Huoli on todellinen. Olemme yhdessä alueen kuntien ja Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa pohtineet, mitä asialle voisi tehdä.

Hallila kertoo, että kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat tehneet ”talkoisiin” osallistumisestaan myönteisen päätöksen.

– Liiton maakuntavaltuusto tekee lopullisen päätöksensä osallistumisesta rahoitukseen kesäkuun kokouksessaan.

Pohdintojen tuloksena syntyi uusi rahoitusmalli. Malli olisi 5-vuotinen ja rahoituskuvio seuraavanlainen:

  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu: vajaa 4 miljoonaa euroa
  • Alueen kunnat: yhteensä 0,5 miljoonaa euroa (kuntien osuus perustuu väestöpohjaan, suurin vastuu on Seinäjoen kaupungilla, noin 170 000 euroa)
  • Etelä-Pohjanmaan liitto: 0,5 miljoonaa euroa
  • Kuortaneen Säästöpankkisäätiö: 1 miljoona euroa
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö: lähes 1 miljoona euroa (kertaluontoinen tuki 40 sairaanhoitajan koulutukseen, myönnetään sote-aloille, joilla on pulaa työntekijöistä)

Kolmen eri alan opiskelijoille aloituspaikat

Uusi rahoitusmalli takaa opiskelupaikat vuosittain yhdelle ryhmälle sairaanhoitajaopiskelijoita sekä vuorovuosina ryhmän tietotekniikan tradenomiopiskelijoita ja insinööriopiskelijoita.

– Alat on valittu sen mukaan, mistä on pulaa nyt ja tulevaisuudessa ja mistä opiskelijat ovat kiinnostuneita. Tietenkin meillä on oltava myös resurssit kouluttaa näille aloille, sanoo Seamkin rehtori Jaakko Hallila.

Myös esimerkiksi sosionomeista on suuri pula, mutta ministeriön rahoitusmalli tukee sote-opinnoissa vain sairaanhoitajaopintoja.

Ensimmäiset opiskelijat otettaisiin sisään syksyllä 2025.

Lopputulemana neljäntenä vuotena Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelisi kahdeksan uutta ryhmää ja noin 330 lisäopiskelijaa.

Opiskelijat työllistyvät alueelle hyvin

– Meidän opiskelijat työllistyvät poikkeuksellisen hyvin alueellemme. Näen, että tällä tulee olemaan positiivista vaikutusta koko maakunnan kehitykseen, väkilukuun ja korkeakoulutettujen määrään, sanoo Hallila.

Hän muistuttaa, että opiskelupaikkakunnalla on suuri merkitys opiskelijan sijoittumiseen työelämässä.

– Täällä opiskelleet työllistyvät myös alueellemme myöhemmin, työsuhteita luodaan usein jo harjoittelussa. Jos nuori muuttaa opiskelemaan Pirkanmaalle, suurella todennäköisyydellä hän myös jää sinne.

Suosittelemme