Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja kertoo, miksi Noora Rätyä rangaistiin Pasi Mustosta ankarammin

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan Eemeli Saroksen mukaan Pasi Mustosta ei rangaistu pelaajien epäasiallisesta kohtelusta puutteellisten näyttöjen takia.

Naisleijonat pelaa Kanadaa vastaan
Noora Räty pelasi Naisleijonissa viimeisen kerran vuonna 2022. Kuva: Tomi Hänninen
Paavo Forsberg,
Johannes Oikarinen

Naisleijonien entisten pelaajien ja entisen päävalmentajan Pasi Mustosen välisen kiistan käsittely sai perjantaina ratkaisun, kun Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta rankaisi Mustosta ja maajoukkueen entistä maalivahtia Noora Rätyä kilpailukielloilla.

Kumpikin rikkoi kurinpitovaliokunnan mukaan kilpailusäännöissä kohtia, joissa käsitellään eettisiä määräyksiä, erityisesti rehtiyttä ja vastuullisuutta koskevia alakohtia.

Mustonen sai kolmen kuukauden kilpailukiellon, Räty neljän.

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Eemeli Saros kertoo, miten valiokunta päätyi kyseisiin rangaistuksiin.

Miksi epäasiallisesta käytöksestä ei rangaistu?

Pasi Mustonen sai kolmen kuukauden kilpailukiellon kahdesta rikkeestä.

Mustonen kuvaili MTV:lle Rädyn rikkoneen ”opetusministeriön lainsäädäntöä”, kun Räty kieltäytyi lähtemästä elokuussa 2021 MM-kisoihin vedoten työkiireisiin. Asiaan liittyvää lainsäädäntöä ei ole olemassa.

Lisäksi kyse on Mustosen haastattelusta Ilta-Sanomille. Mustonen kertoi lukeneensa Rädyn kieltäytymisestä Ilta-Sanomista, mutta kurinpitovaliokunnan mukaan Räty on ilmoittanut Mustoselle syyn poisjäännistään.

– Katsoimme, että Mustonen on syyllistynyt kahteen eri tekoon, jotka kuuluvat ensinnäkin meidän toimivaltamme piiriin, ja jotka eivät ole vanhentuneita, tai eivät toisaalta ole tapahtuneet sen jälkeen, kun kurinpitovaliokunnan toimivalta häntä kohtaan on päättynyt, kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Eemeli Saros kertoo Yle Urheilulle.

Kuusi Naisleijonien entistä pelaajaa väitti kurinpitovaliokunnalle toimitetussa aineistossa Mustosen syyllistyneen vuosien ajan epäasialliseen käytökseen, johon heidän mukaansa on kuulunut esimerkiksi pelaajien nöyryyttämistä ja fyysisen koskemattomuuden loukkaamista.

Miksi tästä ei tullut rangaistusta, vaan se tuli aiemmin mainituista seikoista?

– Näyttö, mitä otimme vastaan, ei osoittanut näyttökynnyksen ylittyneen tältä osin, Saros sanoo.

Miten todisteita tähän asiaan ei löytynyt?

– Meillä on tietyt kriteerit, joiden pohjalta arvioimme näyttöä ja näissä asioissa riittävä näyttöä ei saatu esille.

Jos useat pelaajat ovat kokeneet, että epäasiallista käytöstä on ollut ja sitten tulee dokumentti, jossa tämä sivuutetaan, miten näet asian?

– Meillä ei ensinnäkään ole ollut tietoa niistä kirjeistä, niitä ei ole meille esitetty. Emme pysty millään tavalla arvioimaan, mitä kirjeissä on esitetty.

– Meillä ei ole tiedossa, kuka niitä väitteitä on esittänyt ja näin ollen myös vastanäytön esittäminen niistä on mahdotonta, joten emme voi pohjata ratkaisua seikkoihin, joista meillä ei ole mitään näyttöä.

Pasi Mustonen håller klubban i vädret.
Pasi Mustonen toimi Naisleijonien päävalmentajana 2014–2022. Kuva: Felicia Räihä / Yle

Miksi Rätyä rangaistiin kovemmin?

Rädyn katsottiin pyrkineen vaikuttamaan Mustosen asemaan Naisleijonien päävalmentajana. Pekingin olympiajoukkueesta ulos jäänyt Räty oli vienyt asiaa aktiivisesti eteenpäin ja kerännyt muilta pelaajilta kirjeitä Mustosen toiminnasta.

– Siinä katsottiin, että Rädyllä oli tällainen moitittava motiivi taustalla. Oli hyväksyttävä motiivi, mutta myös motiivi, jonka katsottiin edellyttävän rankaisutoimia, Saros kertoo.

– Se on siellä päätöksessäkin todettu, että hänellä ehkä tietty kosto siinä takana oli, josta hän on itsekin jonkin verran kertonut.

Miten saitte todisteet kostonäkökulmaan?

– Se perustui pitkälti Rädyn omaan kertomukseen ja toisaalta siihen, mitä hän on asiasta julkisuudessa tuonut esille. Sen lisäksi kokonaisharkintaan ja tiettyihin viesteihin, joita kirjallisena näyttönä esitettiin.

Miksi Räty sai pidemmän rangaistuksen kuin Mustonen?

– Tämä on hyvin laajalti avattu päätöksen perusteluissa, mutta se pohjautuu arvioomme tekojen moitittavuudesta, siitä, mitä on tapahtunut tekojen jälkeen, ja kokonaisharkintaan.

Jos tämä olisi tapahtunut Pekingin olympialaisten jälkeen eikä aikana, olisiko suhtautuminen muuttunut?

– En lähde spekuloimaan sillä, mitä saattaisi tapahtua. Arvioimme sen asian, mikä meidän eteemme tuotiin ja sen mukaan mennään. En lähde arvuuttelemaan, mitä olisi tapahtunut, jos joskus jotain olisi ehkä taphtunut.

Asiaa on käsitelty jo vuodesta 2022 lähtien. Pasi Mustonen ei ole valmentanut vuoden 2022 jälkeen, eikä Noora Rätyäkään välttämättä enää nähdä Jääkiekkoliiton alaisissa tapahtumissa. Millaisen vastaanoton tämä päätös saa?

– Jokainen voi itse lukea päätöksen ja tehdä siitä johtopäätökset ja arvioida asiaa siten, kuten kokee parhaaksi. Ei minulla ole siihen yhtään sanottavaa kenenkään puolesta.

Suosittelemme