Jymy-yllätys lähellä – Valtteri Olin hävisi niukasti judon EM-pronssiottelun

Suomalaisjudoka Valtteri Olin, 25, otteli perjantaina Kroatian EM-kilpailuiden pronssiottelussa, mutta taipui siinä ranskalaiselle vastustajalleen.

Ranskan Joan-Benjamin Gaba (sininen judogi) vei EM-pronssia mutta oli välillä helisemässä Valtteri Olinin kanssa. Kuva: Lehtikuva
Timo Uusitalo

Alle 73-kiloisissa otteleva Valtteri Olin oli lähellä jymy-yllätystä judon Kroatian Zagrebissa käydyissä EM-kilpailuissa.

Kovia vastustajia perjantain aikana voittanut keravalainen joutui kuitenkin taipumaan täyden ajan mitalikamppailussa, niukasti wazarilla ranskalaiselle Joan-Benjamin Gaballe.

Olin aloitti EM-urakkansa päihittämällä turkkilaisen Umalt Demirelin, jolle hän hävisi vielä alle kuukausi sitten Antalyan Grand Slamissa.

Toisella kierroksella kaatui neutraalin urheilijan tunnuksella kisaava, venäläinen Mahmadbek Mahmadbekov. Poolifinaalissa Olin hävisi niukasti wazarilla moldovalaiselle Adil Osmanoville.

Suomalaisjudokan urakka jatkui keräilyissä, joissa hän voitti neutraalin urheilijan tunnuksella ottelevan valkovenäläisen Ruslan Halavatshoun.

25-vuotias Olin majailee olympialistalla tällä hetkellä 34:ntenä ja on yhä iskuetäisyydellä Pariisin olympialaisten maapaikkaan.

Muista suomalaisista Turpal Djoukaev esiintyi vahvasti myös alle 73-kiloisissa voitettuaan kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta hävisi sen jälkeen kolminkertaiselle olympiamitalistille, georgialaiselle Lasha Shavdatuashvilille, eikä päässyt keräilyihin.

Oskari Mäkinen voitti avausottelussaan saksalaisen Tokion olympiamitalisti Dominic Resselin ipponilla, mutta joutui taipumaan alle 81-kiloisten toisella kierrokselle EM-finaaliin tiensä raivanneelle Frank de Witille.

Viime vuoden judon EM-kisoissa Martti Puumalainen, joka ei kilpaile Kroatiassa tänä vuonna, voitti historiallisen EM-kullan ja arvokisamitalin katkaisten Suomen 30 vuoden mitalittoman jakson aikuisissa.