Ylen tiedot: Aluevaltuuston puheenjohtaja Sampsa Kataja katosi useiksi päiviksi – muiden poliitikkojen mitta täyttyi

Ex-kansanedustaja Sampsa Katajaa (kok.) ollaan erottamassa Satakunnan aluevaltuuston puheenjohtajan paikalta ja Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan tehtävästä.

Satakunnan korkeakoulusäätiön Sampsa Kataja pitämässä puhetta.
Sampsa Kataja (kok.). Kuva vuodelta 2023. Kuva: Eemeli Aarnio/Yle
Antti Laakso

Ex-kansanedustaja Sampsa Katajaa (kok.) koskevan erottamisjupakan taustoista on ilmennyt uutta tietoa.

Kataja on nykyään Satakunnan aluevaltuuston puheenjohtaja, joka nauttii tehtävästä 3 400 euron kuukausipalkkaa. Lisäksi hän on Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

Aluevaltuusto päätti viime viikolla perustaa tilapäisen valiokunnan pohtimaan Katajan erottamista tehtävästään. Porin kaupunginvaltuustossa vastaavan erottamisvaliokunnan perustaminen on esillä maanantaina. Porin kokoomuksen valtuustoryhmä on jo erottanut Katajan riveistään määräajaksi.

Katosi tavoittamattomiin

Sekä kokoomus että muiden puolueiden edustajat ovat olleet vaitonaisia siitä, miksi pitkäaikaista poliitikkoa ja aiempaa kokoomuksen varapuheenjohtajaa ollaan erottamassa. Julkisuuteen on puhuttu luottamuspulasta täsmentämättä, miksi luottamus on mennyt.

Yle on nyt saanut useista lähteistä tarkempaa tietoa luottamuspulan taustoista. Tietojen perusteella Katajan toiminta on herättänyt hämmennystä jo pitkään, mutta viimeinen pisara oli, kun hän katosi alkuvuonna useiksi päiviksi. Edes hänen lähipiirissään ei tiedetty, mitä oli tapahtunut.

Ennen katoamistaan Kataja oli lähettänyt aluevaltuuston johtaville poliitikoille sosiaalisessa mediassa ryhmäviestin, jossa hän kertoi, että on matkoilla eikä tiedä, koska palaa takaisin. Tämän jälkeen Katajaan ei saatu yhteyttä.

Yle on tavoitellut Sampsa Katajaa kommentoimaan katoamista, mutta hän ei ole vastannut. Viimeksi Kataja on kommentoinut Ylelle 16.4. ”lähtevänsä varmaan maailmalle, ehkä ensin Sveitsiin”.

Luottamus meni

Katoaminen sattui tilanteessa, jossa Satakunnan hyvinvointialueen pitää etsiä isoja säästöjä ja hoitaa Ylen MOT-ohjelmassakin käsiteltyä konsulttisotkua. Kevättalvella hierottiin ratkaisua myös poliittisten ryhmien välejä hiertäneeseen kiistaan päätösvallasta.

Kokoomusryhmässä tehtiin katoamisen seurauksena päätös, että Katajan aiheuttamasta poliittisesta riskistä on päästävä eroon. Kokoomuksen ratkaisu sai tukea muista puolueista.

Ex-kansanedustajan toiminta alkoholin vaikutuksen alaisena oli jo aiemmin aiheuttanut julkisuushaittaa ja herättänyt hämmennystä.

Vuosi sitten Kataja aiheutti häiriötä Brysseliin suuntautuneella maakuntahallituksen matkalla. Katajasta tehtiin häirintäilmoitus matkan jälkeen. Kataja itse sanoi Ylelle, että hän ei ollut päihtynyt muulloin kuin matkan iltatilaisuudessa.

Kataja joutui kuitenkin tuolloin jättämään haaveet paluusta kansanedustajaksi ja ilmoitti luopuvansa ehdokkuudesta kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Kokoomuksen ääniharava

52-vuotias Sampsa Kataja on ollut Satakunnassa ja Porissa suosittu poliitikko.

Hän oli kuntavaaleissa 2021 Porin kokoomuksen ääniharava 1 015 äänellä. Seuraavan vuoden aluevaaleissa hän keräsi 1 335 ääntä ja jäi vain 24 äänen päähän kokoomuksen suosituimmasta ehdokkaasta, kansanedustaja Matias Marttisesta. Kansanedustajana Kataja toimi vuosina 2007–2015.

Kataja itse kertoi viime viikolla aikovansa jättää luottamustehtävänsä, koska hän ei enää jaa samoja arvoja kokoomuksen kanssa. Satakunnan poliitikot huokaisivat helpotuksesta, koska vapaaehtoinen ero olisi kaikille miellyttävin ratkaisu.

Eroilmoitus ei kuitenkaan ollut ainakaan alkuviikosta tullut perille, vaan Porin kaupunginhallitus joutui esittämään valtuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista Katajan erottamiseksi.

Kuuntele Saanareetta Virikon arvio siitä, millaisissa tilanteissa tilapäistä valiokuntaa käytetään
Saanareetta Virikko on yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistosta.

Suosittelemme