Joakim Latonen sai kuulla, että floppaa liigassa aina – kuinka kaikki kääntyi Gnistanissa? ”En ole mikään buddha”

Joakim Latonen on palannut Veikkausliigaan ryminällä Gnistanin paidassa. Hän on jo nyt yli kaksinkertaistanut aiemman maalisaldonsa pääsarjassa.

IF Gnistanin jalkapalloilija Joakim Latonen.
Joakim Latonen viihtyy Oulunkylässä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Jussi Vainikka,
Riku Salminen

– Kyllä se tuntui aika hyvältä, kun pallo meni tolpan kautta maaliin siitä pilkulta. Ensimmäinen takana ja tästä jatketaan.

Ensimmäistä on seurannut toinen, kolmas ja neljäskin. Joakim Latonen, 26, on ollut jalkapallon Veikkausliigan alkukauden piristyspakkauksen Gnistanin tehomies.

Neljään maaliin Veikkausliigan alkukauden aikana on pystynyt toistaiseksi myös HJK:n Topi Keskinen.

Ykkösen maalipörssin viime kaudella voittanut Latonen on tehnyt kolmessa ottelussa enemmän maaleja kuin aiemmalla liigaurallaan yhteensä. Liigakokemusta on aiemmin kolmen kauden ajalta kertynyt TPS:n ja IFK Mariehamnin paidoissa, mutta maaleja ei vain ole tullut.

– Minullekin on sanottu, että hei, Latonen floppaa liigassa aina. En ole mielestäni flopannut, vaan ollut ihan ok. Nyt olen vain paljon parempi kuin viime kerralla, Latonen sanoo.

Siltä todella vaikuttaa. Itse asiassa Latonen tuplasi liigauransa maalimäärän kaksi viikkoa sitten vain 19 minuutissa. Gnistan teki Ilveksen vieraana toisella jaksolla kuusi maalia ja nousi 6–4-voittoon. Latonen oli hattutemppunsa myötä juhlittu sankari.

– Katsoin eilen viimeksi huippuhetket. Se fiilis oli vain sairas. Tuon takia futista pelataan. Tunteet, mitä tästä lajista voi saada, ovat käsittämättömiä, Latonen sanoo.

Joakim Latonen osui Ilvestä vastaan kolmesti.

Jalkapalloon liittyvien tunteiden käsittely ei ole Latoselle aina ollut helppoa. Ehkä siinä on yksi syistä, miksi läpimurtoa liigassa ei aiemmin ole tullut. Latonen muistelee entisen TPS-valmentajansa Mika Laurikaisen sanoja.

– Hän sanoi aikanaan, että olen itseni demoni. Peliesitykset ailahtelivat tosi paljon, yliajattelin kaikkea. Olen ollut aika negatiivinen ja nähnyt asioista vain huonot puolet, Latonen pohtii.

– Olen koettanut huomata, että taas ajattelen näin ja yrittänyt kääntää ajatukset positiivisiksi. Huonon matsin jälkeen se on vieläkin vähän vaikeaa.

Latonen kertoo lukevansa henkisen puolen kirjallisuutta ja uskovansa manifestointiin – vaikka kokeekin, ettei tiedä aiheesta tarpeeksi.

– Usein ei itse edes tajua, mitä ajattelee. Omat ajatukset pitää tajuta, ja siinä olen ollut huono. En ole mikään buddha, joten älkää ottako oppia tästä! Latonen sanoo virne kasvoillaan.

IF Gnistanin jalkapalloilija Joakim Latonen vastaanotti hattutemppua kuvaavan taulun.
Joakim Latonen on saanut Ilves-ottelun hattutemppuunsa liittyvän taideteoksen. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Ainakin kentällä Latonen on löytänyt tasapainon.

– Kyllä identiteettini aika paljon futikseen liittyy. Koetan päästä siitä eroon, että se ei olisi pelkästään jalkapalloa. Kun maaleja tulee, lisää se hyvää oloa ja kartuttaa itseluottamusta. Mutta en sanoisi, että identiteettini maaleista muodostuu.

Kaarinalaislähtöinen hyökkääjä kokee löytäneensä Oulunkylästä oman paikkansa. Gnistanissa häneen luotti ensin päävalmentajana Joonas Rantanen viime kaudella ja nyt Jussi Leppälahti.

– Täällä on tosi hyvä olla. Turvallinen, yhteisöllinen ympäristö, jossa on tosi kiva arki. Siviilielämäkin toimii Helsingissä. Kun kaikki menee hyvin, niin se näkyy kentällä.

Gnistan kohtaa sunnuntaina SJK:n kauden toisessa kotiottelussaan. Sarjanousija on aloittanut tuloksellisesti hyvin ja pelannut viihdyttävää jalkapalloa. Kolmesta ottelusta on kasassa kaksi voittoa ja yksi tappio.

– En odottanut mitään, mutta tiesin, että meillä on hyvä joukkue. En odottanut, että teen kahteen ensimmäiseen otteluun neljä maalia, mutta tiesin, että luotan itseeni ja maaleja tulee, Latonen sanoo.

Yle näyttää myös tällä kaudella jalkapallon Veikkausliigaa ja Kansallista liigaa. Seuraava Veikkausliigan ottelu ohjelmassa on sunnuntaina 19.5. Gnistan–KuPS, Yle TV2 klo 15.45 (ottelu alkaa klo 16.00).

Voiko pukukopissa puhua tunteista?
11 ystävää -podcastin uudessa jaksossa puhutaan pukukoppikulttuurista. Paulus Arajuuri ja Henri Aalto kertovat Jussi Vainikan johdolla omia kokemuksiaan pukuhuoneen syövereistä. Miten kulttuuri on vuosien aikana muuttunut? Tapetilla myös VPS:n voittoputki ja kannattajatoiminnan lieveilmiöt.

Suosittelemme