Helsingissä järjestettiin kulttuuritapahtuma koirille – yksi koirista päätti tuoda keppinäyttelyyn kävyn

Maunula-talon aulassa pystyi bongaamaan lauantai-iltapäivällä useita erilaisia rotuja, kun tiloissa järjestettiin koirien keppinäyttely.

Koira nuuhkii keppejä
Espanjasta rescuekoirana Suomeen tuotu 10-vuotias Brenda-koira nuuhki muiden tuomia keppejä. Omistaja Anne Hietalahdesta on hienoa, että tapahtuma on toteutettu koiria ajatellen. Kuva: Anna Horppu / Yle
Anna Horppu

Helsingin Maunulassa sijaitsevan Maunula-talon aula kuhisi lauantai-iltapäivällä karvaisia otuksia, kun tiloissa järjestettiin koirien keppinäyttely. Iltapäivän aikana erikokoisia keppejä tuotiin näyttelyyn kymmeniä.

Iltapäivän päätteeksi parhaasta kepistä jaettiin palkinto ja kunniamaininta. Äänestyksen alettua kello 15.30 Maunula-talossa vieraili arviolta useita kymmeniä ihmisiä koiriensa kanssa.

Helsinkiläiset Johanna Sulalampi ja Kalle Rasinkangas olivat tulleet näyttelyyn amerikanpaimenkoira Papun kanssa. Kolmevuotias koira tutki innokkaasti muiden tuomia keppejä.

Sulalampi kertoo, että näyttely herätti omassa kaveripiirissä hilpeyttä ja kiinnostusta.

– Saisi olla enemmänkin tällaisia tapahtumia, jossa eläimet huomioidaan. Tämä selkeästi aiheuttaa iloa myös koirattomille ihmisille, Rasinkangas sanoo.

Nuori nainen ja nuori mies koiran kanssa.
Johanna Sulalampi ja Kalle Rasinkangas vierailivat Papu-koiran kanssa Maunula-talossa. Kulttuurituottaja Henrietta Ikosen mukaan talo on koiraystävällinen paikka myös tapahtuman ulkopuolella. Kuva: Anna Horppu / Yle
Erilaisia koirien tuomia keppejä
Omaa suosikkikeppiä sai äänestää piirtämällä sydämen kepin viereen. Keppien viereen oli kirjoitettu lyhyt, kepistä kertova teksti. Osa omistajista oli tuonut omasta koirasta myös kuvan. Hienoin keppi palkittiin päivän päätteeksi. Kuva: Anna Horppu / Yle

11-vuotias helsinkiläinen Veera Manninen oli tullut paikalle isänsä Marko Mannisen ja suomenlapinkoira Haikun kanssa. Puolitoistavuotias Haiku ei tuonut näyttelyyn keppiä, vaan kävyn.

– Se on pennusta asti tykännyt kävyistä. Tämä oli yllättävä ja hauska tapahtuma. Ajattelimme, että koira haluaisi tulla tänne, Veera Manninen kertoo.

Kuvassa tyttö, isä ja valkoinen koira.
Veera ja Marko Manninen kuvailevat murrosikäistä Haiku-koiraa vauhdikkaaksi. – Haiku käy myös töissä ja tienaa itse omat nappulansa. Hän toimii psykoterapiakoirana, Marko Manninen kertoo. Kuva: Anna Horppu / Yle

Koiratkin voivat nauttia taiteesta, sanoo kulttuurituottaja

Maunula-talon kulttuurituottaja Henrietta Ikonen kertoo, että vastaavanlainen keppinäyttely on aiemmin järjestetty kulttuurikeskus Stoassa Itäkeskuksessa.

– Idea on lähtenyt kiinnostuksesta tehdä myös koirille taidetta ja kulttuuria. Koirakin voi nauttia taiteesta, kunhan koiran ominaisuudet otetaan huomioon. Järjestämme aivan varmasti vastaavanlaisia tapahtumia myöhemminkin.

Vastineeksi näyttelyyn tuodusta kepistä koirat saavat herkkutikun ja diplomin. Ikonen uskoo, että koiria on vieraillut näyttelyssä päivän aikana yli sata.

Miksi kyseessä on juuri keppinäyttely?

– Sitä voisi kysyä koirilta. Jos koiria pyydettäisiin tuomaan jokin esine näyttelyä varten, se olisi hyvin todennäköisesti keppi, hän arvelee.

Koira ihmettelemässä keppiä.
Kolmevuotias Helsingin Pirkkolassa asuva Papu-koira ihasteli näyttelyyn tuotua suurikokoista keppiä. Koiria varten tiloihin oli aseteltu myös erilaisia hajupisteitä ja temppurata. Koiranomistajille järjestettiin myös koiran koulutuksesta kertova luento ”Koiran kouluttaminen positiivisella vahvisteella”. Sen toteutti työväenopisto. Kuva: Anna Horppu / Yle
Kuvassa punainen cockerspanieli ja keppi.
Yksitoista kuukautta vanha cockerspanieli Thelma toi keppinäyttelyyn ensimmäisen keppinsä. Thelman omistaja Liisa Lappalainen kertoo, että keppi löytyi jo ennen koiran hankkimista. Kuva: Anna Horppu / Yle

Tapahtuma oli Maunula-talon, Kontula Art Schoolin ja työväenopiston ideoima ja toteuttama. Kontula Art School vastasi Monologeja koirille -esityksestä ja koira-aiheisesta taidenäyttelystä. Keppinäyttelyn ja koiran koulutukseen liittyvän luennon tuotti työväenopisto.

KAS! Kontula Art School -taiteilijakollektiivin perustaja Heidi Hänninen kertoo, että perjantaina kollektiivi järjesti myös allergiaystävällisen Monologeja koirille -nimisen esityksen, jonne sai tulla pehmoeläimen kanssa.

Juttua korjattu sunnuntaina 28. huhtikuuta kello 16:24: jutussa luki aiemmin virheellisesti, että työväenopiston toteuttama keppinäyttely oli osa Kontula Art Schoolin järjestämää Koiramonologeja -kokonaistaideteoksen lopputapahtumaa. Tarkennettu kohtaa täsmentämällä, että koira-aiheinen tapahtuma oli kolmen tahon yhdessä ideoima ja toteuttama. Tarkennettu juttuun, mistä työväenopisto ja Itä-Helsinkiläisen Kontula Art School vastasivat tapahtumassa.

Suosittelemme