Noora Räty kiistää jyrkästi motiivin, jonka takia häntä rangaistiin: ”Voin käsi sydämellä sanoa”

Neljän kuukauden kilpailukiellon saanut Noora Räty kertoo, ettei hänen tavoitteenaan ollut häiritä Naisleijonien joukkuetta Pekingin olympialaisissa.

Noora Räty.
Noora Räty sai rangaistuksen Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnalta. Kuva: Tomi Hänninen
Paavo Forsberg,
Mika Halonen

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta määräsi perjantaina Naisleijonien entiselle maalivahdille Noora Rädylle neljän kuukauden kilpailukiellon eettisten määräysten rikkomisesta.

Rädyn rangaistus liittyy entisten Naisleijonien pelaajien ja päävalmentajan Pasi Mustosen väliseen kiistaan, jossa puolestaan Mustoselle määrättiin kolmen kuukauden kilpailukielto.

Kuusi Naisleijonien entistä pelaajaa syytti Mustosta epäasiallisesta käytöksestä.

Mustonen syytti pelaajia julkisesta halventamisesta ja kiusaamisesta sekä perättömästä ilmiannosta. Hän kiisti pelaajien väitteet epäasiallisesta käytöksestä.

Kurinpitovaliokunta katsoi Rädyn pyrkineen vaikuttamaan Mustosen asemaan päävalmentajana Pekingin olympiakisojen alla. Rätyä ei valittu kisajoukkueeseen. Mustonen lähti kesken Pekingin kisojen kotiin perhesyiden takia.

Alun perin tarkoituksena oli viedä epäasialliseksi koettua Mustosen käytöstä eteenpäin Pekingin olympialaisten jälkeen. Räty vei asiaa aktiivisesti eteenpäin ja keräsi muilta pelaajilta kirjeitä Mustosen toiminnasta.

Kurinpitolautakunta katsoi, että asian eteenpäin viemisen motiivina ennen olympialaisia on ollut Rädyn osalta osittain henkilökohtainen kosto Mustosta kohtaan. Toisaalta valiokunta katsoi, että osa Rädyn motiivista oli hyväksyttävä epäasiallisen käytöksen esiintuominen.

Räty ei ole pelannut tällä kaudella, mutta kielto astuu voimaan, jos Räty osallistuu Jääkiekkoliiton alaiseen toimintaan.

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kuvassa.
Pasi Mustonen toimi Naisleijonien päävalmentajana 2014–2022. Kuva: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Räty kiistää koston

Noora Räty kertoi lauantaina Yle Urheilulle olevansa todella pettynyt kurinpitovaliokunnan päätökseen. Hän kokee oman rangaistuksensa hämmentävänä.

– Tulee fiilis, että tämä on ollut Jääkiekkoliiton kosto ja näpäytys minua kohtaan, koska olen ollut osallisena prosessissa, jossa on todistettavasti todistettu valmentajan epäasiallinen käytös, ja sitten olen saanut itse siitä rangaistuksen, Räty sanoo.

– On hämmentävää, miten tällaiseen lopputulokseen on päädytty. Minulla on ollut hyvät motiivit, kun puhun epäasiallisesta käytöksestä, mutta samalla ei saisi olla tätä motiivia epäasiallisen käytöksen tuomiseksi esille.

Räty kiistää pyrkineensä kostamaan Pasi Mustoselle.

– Jos olisin halunnut kostaa, keksin aika monta parempaakin keinoa saada potkut. Olisin voinut mennä urheilun oikeusturvalautakuntaan, kyseenalaistaa valinnat, nostaa syytteen kunnianloukkauksesta tai puhua medialle. En kuitenkaan tehnyt sitä vain ja ainoastaan suojellakseni joukkuetta.

– Voin käsi sydämellä omasta puolestani sanoa, että ainoa motiivini tässä asiassa on ollut se, että saadaan epäasiallinen käytös ja urheilijoiden ääni tuotua esille.

Räty kertoo, ettei hänen motiivinaan ollut hankkia Mustoselle potkuja, koska päävalmentaja nautti olympiajoukkueen enemmistön luottamusta Pekingin kisoissa. Räty kertoo halunneensa taata joukkueelle pelirauhan turnaukseen.

Naisleijonat.
Naisleijonat sai Pekingistä 2022 pronssia. Kuva: Getty Images

Olympialaisten jälkeen?

Pekingin olympialaiset käytiin helmikuussa 2022. Ennen kisoja 16 Naisleijonien pelaajaa teki Jääkiekon pelaajayhdistykselle joukkovalituksen Mustosen käytöksestä. Noora Räty toimi joukon keulakuvana.

Pelaajayhdistykseltä asia eteni Jääkiekkoliittoon tammikuussa 2022, juuri olympialaisten kynnyksellä. Asia tuli julkisuuteen lokakuussa 2022, jolloin Rädyn elämäkertakirja Leijonakuningatar (Marika Lehto, WSOY) julkaistiin.

Lokakuussa 2022 Jääkiekkoliitto esitti asiaa tutkittavaksi Suomen Urheilun eettiselle keskukselle. Suekin tutkittavaksi tulivat lopulta kuuden pelaajan väitteet.

Aluksi haettiin sovitteluratkaisua, mutta pelaajat päättivät lopulta, ettei sovittelu edistäisi asian tutkimista. Tämän jälkeen Mustonen teki kuudesta pelaajasta oman ilmoituksensa Suekille.

Suek sai oman raporttinsa valmiiksi helmikuussa 2023, jonka jälkeen asia siirtyi Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan ratkaistavaksi.

Miksi asiaa alettiin käsitellä ennen olympialaisia, jos se ei ollut teidän tavoitteenanne?

– Ei se tullut julki ennen olympialaisia. Asia tuli julki 2022 syksyllä, kun kirjani julkaistiin. On erikseen kurinpidon päätöksessä lausuttu, ettei ole mitään viitteitä kuulemiseni perusteella, että olisin painostanut pelaajayhdistystä siihen, että asia tulee julki ennen olympialaisia. Heidän mukaansa ei ole moitittavaa, jos pelaaja kerää tietoa ja edistää epäasiallisen käytöksen tuomista esiin, Räty vastaa.

– Minulla ei ole ollut mitään tietoa, missä aikajanassa pelaajayhdistys vie asiaa eteenpäin, mutta tämä asiahan ei koskaan tullut julki ennen olympialaisia. Totta kai monia keskusteluja on käyty taustalla, mutta mitkään näistä kirjeistä tai syytökset epäasiallisesta käytöksestä eivät ikinä tulleet julkisuuteen ennen olympialaisia.

– Eihän minulla ole voinut olla siitä mitään tietoa, milloin pelaajayhdistys on vienyt asiaa eteenpäin, tai mitä olympialaisissa on tapahtunut pelaajien kesken, koska olen istunut kotona.

Noora Räty.
Noora Räty pelasi pitkään maajoukkueen ykkösvahtina. Kuva: Tomi Hänninen

Entä Teemu Selänne?

Myös miesleijonien jääkiekkolegenda Teemu Selänne mainitaan kurinpitovaliokunnan 55-sivuisessa asiakirjassa. Selänne on yhden Mustosesta valituksen tehneen pelaajan perhetuttu.

Selänne oli lähettänyt Naisleijonien tilanteeseen liittyviä viestejä Matti Nurmiselle, joka toimi Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana 2012–2022. Selänne halusi ilmeisesti kertoa Nurmiselle, että useat Naisleijonat eivät tule Mustosen kanssa toimeen.

– Minulla ei ole ollut mitään osaa Teemu Selänteen Whatsapp-viesteihin. Ne ovat tapahtuneet hänen omasta aloitteestaan ja tulleet vasta myöhemmin tietooni. Viesteistä mikään ei ole mennyt minulta Teemulle, vaan ne on välitetty joltain muulta, jonka henkilöllisyyttä ei ole paljastettu.

Onko sinulla tietoa, mistä kyseisissä viesteissä oli kyse?

– Olen nähnyt nämä viestit, mutta vasta kurinpidon todistelussa. Sitä ennen minulla ei ole ollut tietoa Nurmisen ja Selänteen keskustelun sisällöistä. Se on tiedossa, että Selänne on omasta auttamisen tahdostaan ollut yhteydessä Nurmiseen, eikä kenenkään pelaajan pyynnöstä.

Teemu Selänne Akatemian harjoitukset Espoossa 10.08.2016. Kuvassa Eetu ja Teemu Selänne.
Teemu Selänne (oikealla). Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Kovaa kritiikkiä prosessista

Pitkä selvitysprosessi on ollut jokaiselle osapuolelle raskas. Räty kokee toimineensa tapauksessa omien arvojensa mukaan ja kertoo halunneensa tuoda epäasiallisen käytöksen esiin sen sijaan, että olisi kärsinyt yksin.

Suekin ja Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan toiminta ei saa Rädyltä puhtaita papereita.

– Kun lähdin mukaan Suekin tutkintaan, en tajunnut, kuinka paljon tuollaisessa prosessissa on reikiä ja kuinka vajavainen se on. Jälkikäteen katsottuna ja päätöksen jälkeen en voi suositella urheilijoille Suekin tutkintaa tai etenkään Jääkiekkoliiton kurinpitoa.

Rädyn mielestä päätös antaa vaarallisen viestin nuorille urheilijoille.

– Jos tuo huolensa esille ja uskaltaa puhua, saa siitä rangaistuksen. Mielestäni tuo on se viesti, minkä jääkiekko lähettää. On kaikenlaisia arvomaailmoja ja kampanjoita, mutta lopuksi ei oikeasti haluta kitkeä epäasiallista käytöstä heidän toiminnassaan.

– Ei ole ollut urheilijan eikä Pasin kannalta reilua, että tämä on kestänyt kaksi vuotta. Kyllähän tuollainen prosessi pitää saada paljon nopeammaksi.

– Minua ihmetyttää, että Suekilla on oma kurinpitoelimensä, mutta Jääkiekkoliitto ei kuulu sen alaisuuteen, vaan heillä on oma kurinpitoelimensä, jossa käsitellään asiat ns. talon sisällä. Eihän se silloin ole liitosta riippumaton päätöksentekoelin.

Räty ei ole vielä päättänyt, aikooko valittaa Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan päätöksestä.

Suosittelemme