Sudan vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa hätäistuntoon – väittää Yhdistyneiden arabiemiraattien tukevan sisällissodan osapuolta

Sudania koettelevassa sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Aasit kuljettavat vettä kärryillä mutaisessa maastossa Sudanissa.
Aaseja kuljettamassa vettä Gederefin kaupungissa Sudanin eteläosissa 21. huhtikuuta 2024. Kuva: Ebrahim Hamid / AFP
STT

Sudan on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan pikimmiten hätäistuntoon. Syynä ovat Sudanin väitteet, joiden mukaan Yhdistyneet arabiemiraatit on tukenut Sudanin puolisotilaallisia RSF-joukkoja.

Sudanin YK-lähettilään mukaan Yhdistyneet arabiemiraatit on tukenut joukkoja muun muassa aseilla.

Yhdistyneet arabiemiraatit kiisti vastauksessaan turvallisuusneuvostolle Sudanin syytökset.

Sisällissota syttyi Sudanissa viime vuoden huhtikuussa, kun asevoimien komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin asevoimiin kärjistyivät.

Turvallisuusneuvosto otti erikseen huolestuneena kantaa aiemmin lauantaina Pohjois-Darfurissa käytäviin taisteluihin. Neuvosto varoitti, että RSF ja sen liittolaiset voivat käynnistää laajan hyökkäyksen al-Fashirin kaupunkiin. Suuri määrä pakolaisia on suunnannut kaupunkiin hakemaan turvaa ja kaupunkiin kohdistuva hyökkäys voi YK:n pääsihteerin António Guterresin tiedottajan mukaan olla erittäin tuhoisa siviileille.

WFP: Laaja nälkäkatastrofi uhkaa

Sodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja taistelut ovat ajaneet kodeistaan noin 8,5 miljoonaa ihmistä. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) on varoittanut, että valtiota uhkaa laaja nälkäkatastrofi.

WFP:n mukaan maailmanjärjestön avun ulottumattomissa on tällä hetkellä 90 prosenttia niistä sudanilaisista, joita uhkaa nälänhätä. WFP:n arvion mukaan vain viitisen prosenttia maan asukkaista pystyy hankkimaan itselleen joka päivä jonkinlaisen aterian.

Lähde: AFP

Suosittelemme